Bizans’ın, Roma’nın, Osmanlı’nın izlerini taşıyan Sultanahmet, İstanbul’un bilinmesi gereken ilk yeri. Bizans için eğlence, dans, at yarışlarıyken Osmanlı’da cambazlık, cirit yeri, haftalarca süren sünnet şölenleri demekti Sultanahmet. Şimdi devasa tarihi yapıları, meydanından hiç eksik olmayan kuşları, kestanecileri, mısırcıları, köftecileri ile dünyanın dört bir yanından gelen turistlere ev sahipliği yapıyor. Kısaca bir Sultanahmet gezisi tüm günün dolu dolu geçmesini sağlayan en güzel aktivitelerden biri.
Maalesef ki biz İstanbul’da yaşayanlar çoğu zaman bu güzel şehrin en güzel noktalarını gezmeye pek fırsat bulamıyoruz. Hepimizin işleri çok yoğun ve kendimize bile vakit ayıramıyoruz. Kısaca bahaneler hep hazır. Bu durumu değiştirmenin artık zamanı geldi diye düşünüyoruz. Bu hafta sonu bir değişiklik yapın ve kısa bir İstanbul molası verip Sultanahmet gezisi için vakit yaratın kendinize. Burada gezilecek çok yer, yapılacak çok aktivite var.
Not: Çok fazla turist ağırladığı için İstanbul Otellerinin büyük bir kısmı Sultanahmet’te bulunuyor. Oteller şu mevsimde kalabalık oluyor diyemeyiz çünkü en başta da dediğimiz gibi her mevsim dünyanın hemen hemen her noktasından ziyaret ediliyor.
Sultanahmet’te Gezilecek Yerler
Sultanahmet gezisi için en iyi başlangıç noktası Sultanahmet Meydanı’dır. Meydanın tam ortasından geçildiğinde her köşeden farklı bir döneme ait sanat yapıları selamlar gelenleri. Çoğu kişi Sultanahmet gezisi denildiğinde ilk olarak Ayasofya’ya çevirse de rotasını, siz bir değişiklik yapın ve Sultan Ahmet Camii’nden başlayın gezinize. Sultan Ahmet Camii, İstanbul’un en görkemli tarihi yapılarından sadece biri. Sürekli bir ziyaret halinde olan cami büyük bir avluya sahip. Dışarıdan bakıldığında yaşanılan his, içeri girildiğinde üç-beş kat artıyor. Hem ibadete hem de turistik ziyaretlere açık olması da en büyük avantaj.
Camiden çıkıp meydana doğru yavaşça yürüdüğünüzde tam karşınızda İbrahim Paşa Sarayı’nı göreceksiniz. Bu tarihi yapı Türk İslam Eserleri Müzesi olarak hizmet veriyor. Bundan bir-iki yıl öncesine kadar uzun bir restorasyon sürecinden geçti. Müzede cam eşyalar, el yazması kitaplar, ahşap işlemeler, taş ve pişmiş toprak, metal ve seramik objeler sergileniyor. Sultanahmet gezisi için ilk uğranılacak yerlerden biri.
Ayasofya, görkemli mimarisiyle meydanın her noktasından kendini gösteriyor. Bir dönem kilise, sonrasında bir cami, ardından uzun yıllar boş kalıp en sonunda müze olarak hizmet veren bu devasa yapı, şehrin siluetini güzelleştiren en güzel yapılar arasında. İçinde öyle sayısız sanat eserlerinden oluşan koleksiyonlar yok. Ama mozaiklerini, üst kattaki sergi salonunu ve en önemlisi de bu devasa yapının mimarisini kesinlikle yakından görmek lazım. Ayasofya, yapıldığı yıllarda dünyanın en büyük katedraliydi. Günümüzde ise dördüncü sırada yer alıyor.
Yerebatan Sarnıcı, Sultanahmet gezisi hazırlıkları sırasında bir yere not edilmesi gereken en önemli rotalardan biri. Kısaca Sultanahmet’i Sultanahmet yapan sayılı noktalar arasında. İstanbul’un en büyük sarnıcı özelliğini taşımakla birlikte, bugün ziyarete açık olduğu gibi çeşitli kültürel aktivitelere de ev sahipliği yapıyor. Sarnıcın en dikkat çeken detayı ise girişinde bulunan Medusa başı heykeli. Heykel fazlasıyla etkileyici…
Osmanlı Devleti’nin ikamet ettiği, nice sultanların, nice padişahların, şehzadelerin yaşadığı Topkapı Sarayı, bugün sahip olduğu koleksiyonuyla Sultanahmet’in her zaman en kalabalık gezi noktalarından biri oluyor. Yani Sultanahmet gezisi sırasında özellikle önem vermeniz gereken bir rota. Topkapı Sarayı’nı gezip görmek için kesinlikle başka bir gün gelmeniz gerekiyor. Saray o kadar büyük ve içindeki müzeler o kadar geniş bir koleksiyona sahip ki, yaklaşık 4 saat ayırmanız gerekiyor. Eğer daha detaylı bir gezi olacaksa yarım günden biraz daha uzun sürebilir. Şehzadelerin giydiği kıyafetler, padişahların tahtları ve kaftanları, sultanların en değerli takıları müzede sergilenen eserler arasında. Ayrıca dünyanın en büyük elmaslarından biri olan kaşıkçı elması da müzenin en değerli parçalarından biri.
Sultanahmet gezisi öyle bir günde bitmez . İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve Binbirdirek Sarnıcı ziyaret edilmeden bu gezi kesinlikle tamamlanmaz.
Esasına bakıldığında Sultanahmet gezisi için ille de müzeleri gezmeye gerek yok. Meydanda dolaşırken ya da bir bankta otururken bile yüzyıllık eserleri görmek mümkün. Roma dönemine ait Milyon Taşı gibi ya da Yılanlı Sütun, Alman Çeşmesi ve Örme Sütun gibi…
Sultanahmet gezisi sadece çevredeki müzeleri gezmek demek değil. Meydanda atılan her adım bir dönem buradan geçmiş tüm imparatorluğun izlerini yaşatır. Farklı farklı dönemlere kısa bir yolculuk yapma telaşına girer insan. Üstelik bu telaş fazlasıyla keyif vericidir. Fotoğraf makinesinin vizöründen bir kare yakalamaya çalışırken, Roma döneminin at yarışları gözünüzde canlanabilir bir anda. İlginçtir Sultanahmet… Her köşesi konuşur ama sadece hissedebilen duyar o sesi… Siz de bu sesi duyanlardan olmak istiyorsanız bu hafta sonu için Sultanahmet gezisi planlamaya şimdiden başlayın diyoruz.
Sultanahmet’te Ne Yapılır?
- Meydanda bir mısırcıdan mısır alınır ve bir banka oturup turistler seyredilir.
- Sultanahmet köftesi yemeden eve kesinlikle dönülmez.
- Gülhane’de bir çay molası verilir.
- Bol bol fotoğraf çekilir.
- Topkapı Sarayı’ndaki kaşıkçı elmasının önünde en az 20 dakika beklenir. Elmas her detayına kadar incelenir.
Not: Sultanahmet gezisi için özellikle bir Müzekart sahibi olmanızı tavsiye ederiz. Kartı Topkapı Sarayı’nın önünden temin edebilir, meydanın çevresindeki müzeleri Müzekart sayesinde ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.
Telefon : 0 224 225 43 43
Gsm : 0 534 835 86 85
Gsm : 0 534 835 86 85
Faks : 0 224 225 43 53
e-mail : info@perisos.com.tr
e-mail : info@perisos.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder