Deniz sezonun açılması ile birlikte güneş yanığı şikayetleri de artmaya başladı. İşte güneş yanığına karşı uygulayabileceğiniz doğal tedavi yöntemleri...
Güneş yanığı güneşe uzun süre maruz kalınca veya ultraviyole ışık kaynağından etkilenince meydana gelir. Semptomları yanık sonra 24 ile 48 saat arasında fazlalaşır ve devamında kademeli olarak azalır. Yanık acısının önüne geçmeye yönelik yapılabilecek doğal tedavi yöntemleri var.
Güneş yanıkları genellikle güneşe maruz kalındıktan 1-6 saat sonra kendini gösterir.
Güneş yanığı belirtileri; hafif kızarıklık, deriye dokununca ortaya çıkan acı hissi ve derinin su toplamasıdır.
Güneş yanıkları özellikle açık tenli olanlarda ve hassas bir cilde sahip olanlarda daha korkutucu boyutlarda görülebilir. Güneşten daha çok etkilendikleri gibi güneş yanıklarının geçmesi de uzun süreler alabilir.
Vücudunuzda güneş yanığı oluşmasını istemiyorsanız güneşlenirken, yüksek derecede korumaya sahip güneş kremleri kullanılmalı ve uzun süreli güneşlenmeden kaçınılmalıdır.
İşte güneş yanığına karşı uygulayabileceğiniz birkaç öneri...
- Güneş yanığı olduğunda, normalde olduğu gibi, bol miktarda su tüketmeye özen göstermelisiniz. Güneş yanığı olunduğunda cilt gerilir ve susuz kalır. Bu da toparlanma sürecini uzatır.
- Yanık olan bölgeyi su ile ıslattıktan sonra yulaflı banyo ürünlerinden sürülebilir.
- Yanık olan bölgeye, gün içinde birkaç defa olacak şekilde, soğuk ve nemli bezler koyup bekletebilirsiniz. Acının hafiflemesini sağlayacaktır.
- Cilt su topladığında kesinlikle ellenmemeli, kendi kendine geçmesi beklenmeli. Özellikle su toplanmış bölgelerde enfeksiyon riski fazla olacağından bu bölgelere daha çok özen göstermek gerekir.
Güneş yanığının ilk aşamasında ciltte kızarıklık oluşur bu kızarıklık güneş yanığının oluştuğu ilk aşamada sıcağı sıcağına ağrı yapmaz. İlerleyen zaman dilimi içerisinde yanık bölgesinde kaşıntılar oluşur. Akşama doğru özellikle yanık sırt, omuz ve boyun bölgesinde oluşmuş ise bu bölgede elbise ve nevresim, yastık gibi eşyaların teması ile şiddetli bir ağrı ve sancı oluşabilir.. Geceleri terleme, ruh sıkıntısı ve yüksek ateş de yine güneş güneş yanığının belirtileri arasında ilk sırada gelmektedir.
Yanığın derecesi ve ciddiyetine göre evde tedavi veya bir sağlık kuruluşunda yanık tedavisi olmak gerekebilir. Ani oluşan ve şiddetli ağrı ve yara meydana getiren güneş yanıkları en tehlikeli yanık türleri olup bir yanık merkezinde veya uzman cildiyeci doktor eliyle tedavi edilmesinde fayda vardır. Acil servisler de güneş yanıklarına ilk yardım müdahalesi bulunma kapasitesi ve yetkisine sahiptir. Hafif şiddetteki güneş yanıklarına soğuk pansuman iyi gelir. Orta ve şiddetli güneş yanıklarının soğuk suyla pansuman edilmesi kesinlikle tavsiye edilmez çünkü su yanık bölgeyi daha çok kurutur. Ama başlangıçta soğuk suyla yıkamak en azından güneş yanığı acısını dindirmek, hafifletmek ve hatta geçirmek için yararlı olabilir. Acı ve ağrı çok ise ağrı kesici alınabilir. Güneş kremleri güneş yanığı olduktan sonra da sürülebilir.
Güneş Yanığına Evde Doğal Çözümler
- Öncelikle bol bol su için. Çünkü yanan yerleriniz sürekli su kaybedecektir. Su vücudun direncinin ve güneş yanıklarını iyileştirme sürecinin ayakta kalmasına yardımcı olur.
- Yanan yerlerinize bol bol soğuk su sürün.
- Yanma hissi dayanılamayacak duruma geldiğinde soğuk ya da ılık suyla duş alın.
- Güneş yanığı cildin kurumasına neden olduğu için nemlendirici kullanın. Fakat nemlendirici asla güneş yanıkları su toplamış veya ciltte oldukça hasar varsa uygulanmamalıdır. Nemlendirici güneş yanığı hafif düzeydeyse uygulanmalıdır. Güneş losyonları veya parfüm içermeyen ürünler parfüm içeren ürünlerden daha uygundur. Doğal aloe vera içeren krem ve losyonlar güneş yanığının etkisini sakinleştirir. Çünkü aloe vera sadece güneş kremi olarak değil vücudumuzu besleyici, onarıcı olarak da ön plandadır. Aloe veralı güneş jelleri, aloe veralı güneş kremleri cildimizi nemlendirir, ferahlık hissi kazandırır.
- Bir örtünün arasına buz doldurup, güneş yanığı olan bölgeye buz uygulamak ağrının kesilmesine ve yanığın iyileşmesine yardımcı olur. Buzu direk yanığın üzerine koymayın, bir örtü içerisinde yanık olan bölgeye uygulayın. Bu şekilde ağrılarınız hafifleyecek ve yanan bölgelerdeki yanma hissi geçecektir. Eğer evinizde büyük parça buz yoksa genişçe bir bezi de soğuk suyla yıkayarak güneş yanığı olan bölgeye koyabilirsiniz.
- Zeytinyağı vücudumuz, cildimiz ve saçlarımız için besleyici özelliğe sahiptir. Zeytinyağını güneşten yanan bölgeye sürerek de güneş yanığına bitkisel çözüm sağlayabilirsiniz.
- Salatalık da çözüm yolları arasındadır. Salatalık maskeleri yüzümüz için, salatalık kremleri cildimiz için her zaman çok faydalıdır. Tenimize bu denli faydalı olan salatalık, güneş yanığına bitkisel çözüm olarak da kullanılır. Eğer salatalık suyu sıkılarak güneşten yanmış olan bölgeye uygulanırsa büyük fayda sağlayacak, bölgede oluşan yanma hissini azaltacaktır.
- Aynı şekilde lavanta yağı da kullanılabilir. Lavanta yağı sürülen bölgelerde acı ve yanma hissi azalacaktır.
- Elma sirkesini sulandırarak kullanmak da yanma hissini ve batma duygusunu azaltır.
- Siyah çayı veya çay poşetlerini güneşten yanan bölgeye koyun. Bu sayede hem ağrınız azalacak hem de yanma hissi ortadan kalkacaktır.
Güneş Yanığında Yapılmaması Gerekenler
- İleri derecede güneş yanığınız varsa cildinizde kabarcıklar oluşmuş demektir. Güneş yanığı kabarcıklarını patlatmak bu bölgenin enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Eğer kabarcıklar kendiliğinden patlamışsa bu sefer bu bölgeyi temiz tutmak gerekir. Bunun içinde burayı sargı beziyle kapatmak uygun olacaktır.
- Asla alkol kullanmayın. Çünkü alkol sıvı yetersizliğine yol açarak yanma hissini artırır.
- Aspirin içmeyin! Güneş yanıklarında aspirin türü kan sulandırıcı hapların tüketimi tavsiye edilmez. Onun yerine diğer ağrı kesicilerden faydalanabilirsiniz.
- Güneş yanığınız tamamen iyileşmeden güneşe tekrar çıkmayın! Derideki tahriş ve tahribat iyileşmeden güneşe tekrar çıkılması cilt kanseri riskini önemli ölçüde artırmaktadır.
Eğer güneş yanıkları kişide anormal bir terleme, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi belirtiler de oluşturuyorsa hekime görünmek gerekir. Ayrıca oluşabilecek bir su kaybına bağlı sıvı yetersizliği de vücut için tehlikeli olabilir. İkinci derece güneş yanıklarınız varsa mutlaka vakit kaybetmeden doktora görünmelisiniz.
Güneş yanıklarına karşı nasıl bir tedavi uygulanır?
Vücudun iç ve dış su ihtiyacını karşılamak: Terleme ile ortaya çıkan sıvı yetersizliğine karşı bol bol su içmek gerekir. Cildin yanan yerleri soğuk sı ile nazikçe serinletmelidir. Eğer güneş yanığı geniş bir alanı etkilediyse yanma hissini rahatlatmak için ılık su veya soğuk su ile duş alınabilir. Güneş yanıkları olan kişiler bu sorun geçene kadar alkol almamalıdırlar. Çünkü alkol sıvı yetersizliğine yol açarak yanma hissini artırır.
Nemlendirmek: Güneş yanıkları cildin kurumasına yol açar. Bu yüzden güneş yanıklarında mümkün olduğunca etkilenen yere nemlendirici ile nemlendirme yapmak gerekir. Fakat nemlendirici asla güneş yanıkları su toplamış veya ciltte oldukça hasar varsa uygulanmamalıdır. Nemlendirici güneş yanığı hafif düzeydeyse uygulanmalıdır.
Güneş losyonları veya parfüm içermeyen ürünler parfüm içeren ürünlerden daha uygundur. Doğal aloe vera içeren krem ve losyonlar güneş yanığının etkisini sakinleştirir.
Kalamin losyonu: Kalamin losyonu güneş yanığının semptomlarını hafifletmede faydalıdır. Kalamin losyonunu düzenli olarak tekrar uygulamak gerekir. Çünkü kalamin losyonunun etkisi 1 – 2 saat içinde geçmektedir. Kalamin losyonunu uygulamadan önce soğuk bir duş almak daha da olumlu sonuç verir.
Hidrokortizon merhem: Hidrokortizon merhem güneş yanığının oluşturduğu acıyı ve ciltteki şişkinliği azaltmaya yardım eder. Fakat hidrokortizon merhem geniş bir alana yayılmış güneş yanıklarında, yüzde ve cildin su toplanması durumlarında kullanmak için uygun değildir. Hidrokortizon merhem sadece hekim veya eczacının denetiminde kullanılmalıdır.
Acı dindirici ilaçlar: Eğer güneş yanıklarının yol açtığı acı diğer yöntemlerle dinmiyorsa acı dindirici ilaçlara ihtiyaç olabilir. Fakat bu tür ilaçlar hekim tavsiyesiyle kullanılmalıdır.
Güneş yanığı kabarcıkları patlatılmamalıdır: Güneş yanığı kabarcıklarını patlatmak bu bölgenin enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Eğer kabarcıklar kendiliğinden patlamışsa bu sefer bu bölgeyi temiz tutmak gerekir. Bunun içinde burayı sargı beziyle kapatmak uygun olacaktır.
Güneş yanıkları için yoğurt kullanılmamalıdır: Yoğurdun güneş yanıklarına iyi geldiğine dair bilimsel bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat halk arasında kullanılan bir yöntemdir. Bunun nedeni de soğuk yoğurdun güneş yanığının oluşturduğu acıyı hafifletmesi olabilir. Fakat yoğurt sürülen bölgede kalıntılar kalır ve temizlenmesi sorunu vardır. Zaten tıbbi olarak bir geçerliliği olmadığı için hekimler tarafından da önerilmemektedir.
Aloe Vera: Aloe Vera cilt için bir mucize. Güneş yanığına karşı çok etkili bir bitkisel çözümdür. Uygulandığı bölgeye hızlı bir şekilde etki ederek tamir eder.
Zeytinyağı: Zeytin yağını cilde sürmek yanığa çok iyi gelen bir başka doğal yöntem.
Siyah çay: Siyah çay poşetlerini veya demini güneş yanığı olan bölgeye koyun. Hem ağrı hem de yanma hissi azalacaktır.
Elma sirkesi: Elma sirkesini sulandırarak yanık bölgesine sürerseniz yanma hissini alacaktır.
Vücudun iç ve dış su ihtiyacını karşılamak: Terleme ile ortaya çıkan sıvı yetersizliğine karşı bol bol su içmek gerekir. Cildin yanan yerleri soğuk sı ile nazikçe serinletmelidir. Eğer güneş yanığı geniş bir alanı etkilediyse yanma hissini rahatlatmak için ılık su veya soğuk su ile duş alınabilir. Güneş yanıkları olan kişiler bu sorun geçene kadar alkol almamalıdırlar. Çünkü alkol sıvı yetersizliğine yol açarak yanma hissini artırır.
Nemlendirmek: Güneş yanıkları cildin kurumasına yol açar. Bu yüzden güneş yanıklarında mümkün olduğunca etkilenen yere nemlendirici ile nemlendirme yapmak gerekir. Fakat nemlendirici asla güneş yanıkları su toplamış veya ciltte oldukça hasar varsa uygulanmamalıdır. Nemlendirici güneş yanığı hafif düzeydeyse uygulanmalıdır.
Güneş losyonları veya parfüm içermeyen ürünler parfüm içeren ürünlerden daha uygundur. Doğal aloe vera içeren krem ve losyonlar güneş yanığının etkisini sakinleştirir.
Kalamin losyonu: Kalamin losyonu güneş yanığının semptomlarını hafifletmede faydalıdır. Kalamin losyonunu düzenli olarak tekrar uygulamak gerekir. Çünkü kalamin losyonunun etkisi 1 – 2 saat içinde geçmektedir. Kalamin losyonunu uygulamadan önce soğuk bir duş almak daha da olumlu sonuç verir.
Hidrokortizon merhem: Hidrokortizon merhem güneş yanığının oluşturduğu acıyı ve ciltteki şişkinliği azaltmaya yardım eder. Fakat hidrokortizon merhem geniş bir alana yayılmış güneş yanıklarında, yüzde ve cildin su toplanması durumlarında kullanmak için uygun değildir. Hidrokortizon merhem sadece hekim veya eczacının denetiminde kullanılmalıdır.
Acı dindirici ilaçlar: Eğer güneş yanıklarının yol açtığı acı diğer yöntemlerle dinmiyorsa acı dindirici ilaçlara ihtiyaç olabilir. Fakat bu tür ilaçlar hekim tavsiyesiyle kullanılmalıdır.
Güneş yanığı kabarcıkları patlatılmamalıdır: Güneş yanığı kabarcıklarını patlatmak bu bölgenin enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Eğer kabarcıklar kendiliğinden patlamışsa bu sefer bu bölgeyi temiz tutmak gerekir. Bunun içinde burayı sargı beziyle kapatmak uygun olacaktır.
Güneş yanıkları için yoğurt kullanılmamalıdır: Yoğurdun güneş yanıklarına iyi geldiğine dair bilimsel bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat halk arasında kullanılan bir yöntemdir. Bunun nedeni de soğuk yoğurdun güneş yanığının oluşturduğu acıyı hafifletmesi olabilir. Fakat yoğurt sürülen bölgede kalıntılar kalır ve temizlenmesi sorunu vardır. Zaten tıbbi olarak bir geçerliliği olmadığı için hekimler tarafından da önerilmemektedir.
Aloe Vera: Aloe Vera cilt için bir mucize. Güneş yanığına karşı çok etkili bir bitkisel çözümdür. Uygulandığı bölgeye hızlı bir şekilde etki ederek tamir eder.
Zeytinyağı: Zeytin yağını cilde sürmek yanığa çok iyi gelen bir başka doğal yöntem.
Siyah çay: Siyah çay poşetlerini veya demini güneş yanığı olan bölgeye koyun. Hem ağrı hem de yanma hissi azalacaktır.
Elma sirkesi: Elma sirkesini sulandırarak yanık bölgesine sürerseniz yanma hissini alacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder