Şehirlere simge olan 10 köprü!
Şehirlerin karakterlerini yansıtan, usta mimarların dehasını mavilikler üstünde sergileyen ve yapıldığı andan itibaren şehirler için birer simge olan köprüler; yakaları birleştirmesinin yanı sıra görkemli duruşlarıyla da hayranlıkla izlenen manzaraların en önemli parçası olmuştur. Sadece duruşlarıyla bile bir sanat eseriymişcesine şehirlerine anlam katan köprülerin büyüsüne kapılıp, en etkileyici 10 köprüyü sıraladık:
Gökkuşağı Köprüsü – Tokyo
Tokyo ve Odaiba’yı birbirine bağlayan köprü 1993 yılında tamamlandı. Köprü 800 m. uzunluğunda ve 126 m. yüksekliğinde olup, kulelerinin şehrin görüntüsüyle uyum içinde olması etkileyici bir Tokyo manzarası sunuyor…
Boğaziçi Köprüsü – İstanbul
İstanbul Boğazı üzerine yapılan ilk köprü olması sebebiyle Birinci Köprü olarak da adlandırılan Boğaziçi Köprüsü, 30 Ekim 1973 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 50. yıldönümü şerefine devlet töreniyle hizmete açıldı. Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlayan köprü olma özelliğiyle de dünyada eşi benzeri yoktur…
Golden Gate Köprüsü – San Francisco
Şu anda, dünyadaki en uzun yedinci asma köprüdür. Köprü uzunluğu 2,73 km., yüksekliği 235 metreyi bulur. En sisli havalarda bile gözükebilmesi için kullanılan turuncu tonlardaki rengiyle San Francisco’nun en önemli simgesi olmuştur.
Brooklyn Köprüsü – New York
Brooklyn ile Manhattan’ı birbirine bağlayan köprünün yapımı 13 yıl sürdü ve Mayıs 1883’de kullanıma açıldı. Tamamlandığı zaman dünyanın en geniş asma köprüsü ünvanını elinde bulunduruyordu. Günümüzde hala New York’un en güzel eserlerinden biri olmayı sürdürüyor…
Tower Bridge – Londra
Londra Kulesi’ne yakın olduğu için “Kule Köprüsü” ismini almıştır. 1894 yılında kullanıma açılan köprü, yüksek seviyeden iki yatay yürüyüş yolu ve aşağıdan bir araba yoluyla birbirine bağlanmış iki kuleden oluşan mimarisiyle harika bir görüntü sunuyor.
Millau Viyadüğü – Millau
Millau Viyadüğü, Tarn Nehri’nin bulunduğu vadiden geçen ve Millau ile Güney Fransa’yı birbirine bağlayan kablo destekli bir asma köprüdür. Köprü üzerinden taşıt geçen dünyanın en yüksek köprüsü ünvanına sahiptir. 343 metre yüksekliğ ile Eyfel Kulesi’nden biraz daha yüksek ve Empire State Binası’ndan 37 metre daha kısa olmasıyla görkemli bir yapıdır.
Bastei Köprüsü – Almanya
1851 yılında günümüzdeki Dresden kenti yakınlarına inşa edilen Bastei Köprüsü büyüleyici bir görüntüye sahip. Açılışından bu yana, Elbe Nehri’nin 200 metre yüksekliğinde devasa kaya oluşumlarının arasında gezinti yapmak için ziyaretçilerin akınına uğruyor.
Chengyang Köprüsü – Çin
1916 yılında inşa edildi ve herhangi bir çivi kullanılmadan, taş ve odunlarla inşa edilme özelliğini taşıyor. 64 metre uzunluğundaki köprü bölgede yaşayanların ve turistlerin uğrak mekanlarından biri halinde…
Akashi Kaikyō Köprüsü – Japonya
Japonya’da, Kobe şehri ile Avaci adasını birbirine bağlayan, dünyanın en uzun asma köprüsüdür. 1991 metre uzunluğundadır ve en yüksek noktası 282,8 metredir. Dünyanın en yoğun deniz trafiğine sahip Akashi Boğazı’nı birbirine bağlayan bu köprü asma köprü teknolojisini üst seviyelere çıkartacak bir çalışma sonucu yapılmıştır.
Rialto Köprüsü – Venedik
Rialto Köprüsü, Venedik‘te Büyük Kanal üzerindeki dört köprüden biridir. Köprü kanal üzerindeki en eski yapılardan biri ve şehrin en ünlüsüdür. İlk 1181 yılında yapılan köprü daha sonra ahşap bir köprü olarak yapıldı ve farklı sebeplerden dolayı yanma ve çökme olayları dönem dönem yaşandı. Bunların sonucunda son olarak 1591 yılında taş kemerli köprü olarak yapılmış ve günümüze kadar gelerek Venedik’in en önemli sembollerinden biri olmuştur.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder