ARAP YARIMADASININ PARLAYAN YILDIZI MUSCAT
Nedendir bilinmez ama Arap Yarımadası denildiğinde akla ilk gelenler Dubai ya da Abu Dabi’dir. Söz konusu bu gizemli coğrafyanın bir de parlayan yıldızı Muscat var. Her ne kadar kulağımıza az çalınsa da hiç öyle küçümsenecek bir taraf yok Muscat’ın. Nasıl bir Dubai seyahati şaşırtabiliyorsa insanı, Muskat da en az o kadar heyecanlandırabilme özelliğine sahip keşfedenini. Gelin sizi bu mistik şehrin mutlaka görülmesi gereken noktalarıyla tanıştıralım;
SULTAN KABUS CAMİİ
Yer Arap Yarımadası olunca bu kez görkemi ve ihtişamıyla barok katedraller değil, her ayrıntısında ayrı bir işçiliğin, ayrı bir hikayenin olduğu gösterişli camiiler karşılar sizi. Ortadoğu’nun en büyük camilerinden biri olduğu söylenen Sultan Kabus Camii, görkemi, ihtişamı, muhteşem görselliği ve keşfetmeye doyamayacağınız yüzlerce ayrıntıyı bünyesinde barındırıyor. Camii inşa edilirken en çok dikkat edilen şeyin 7 ayrı medeniyetten izler taşıyor olmasına ayrıca özen gösterilmiş.
ULUSAL MÜZE
1978 yılından beri ziyaretçilerini kabul eden Ulusal Müze, Muskat tarihine dair hemen her şeyin bulunabildiği nadide bir eser deposu. Müzede savaşlarda kullanılan eski usul gemilerden tutunda altın, gümüş ve çeşitli savaş ganimetlerinden oluşan binlerce mücevher sergileniyor. Hz. Muhammed’in Umman halkını İslam’a davet ettiği mektup ise müzenin özellikle İslam alemi tarafından en çok ilgisini çeken eseri.
GHALYA MODERN SANAT MÜZESİ
3 ayrı bölümden oluşan Ghalya Modern Sanat Müzesi, Muskat’ı kültürel anlamda tanımanın en iyi yolu. Müzenin bir bölümünde geçmişten bugüne Muskat halkının ev yaşamını yansıtan eski eserler ve yansıtma minyatürler bulunuyor. Bir diğer bölümde ise Muskat halkının geçmişten günümüze giyim tarzını yansıtan eserleri görmeniz mümkün. Müzenin üçüncü yani son bölümünde ise Muskat’lı sanatçıların modern sanat eserleri bulunuyor.
KRALİYET OPERASI
Her ne kadar dev katedralleri görmek zor olsa da, Muskat’da görkemli mi görkemli bir opera binası ile karşılaşmanız mümkün. Öyle ucuz ve göstermelik bir şey de değil. Milyonlarca dolar harcanarak yapılmış opera binası 1.500 kişilik kapasiteye sahip ve hemen her programda tam kapasite doluyor. Modern mimari ile geleneksel Arap tarzının kusursuzca birleştiği bu yapı sizi oldukça şaşırtacak.
MATRAH ÇARŞISI
Muskat’ın en büyük ve en eski çarşısı olan Matrah’a girdikten sonra sadece çıkmaya çalışırken alacağınız şeyler ellerinizin dolmasına yetecektir. Arap kültürüne dair hemen her şeyi bulabileceğiniz bu çarşı bir labirent gibidir ve içinde kaybolmak içten bile değildir.
AL JALALİ VE AL MİRANİ KALELERİ
Şehrin denizden girişine hâkim noktada bulunan iki kale heybeti ve tarihi ile Muskat’ın en çok turist çeken noktalarından biridir. 16. Yüzyılda topraklar Portekiz hâkimiyetindeyken yapılmış olan kaleler gündüz vakitlerinde gezilebilirken gece saatlerinde ışıklandırması sayesinde uzaktan muhteşem bir görüntü sağlar.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder