Madrid’in tarihle bütünleşen, kültürle harmanlanan tek köşesi ünlü mimarı yapıları değil şüphesiz. 1725 yılında restoran olarak kullanılmaya başlanan ve Guinness Rekorlar Kitabı’na dünyanın en eski restoranı olarak kaydedilen El Botin aynı zamanda ünlü bir Kastilya mutfağı seçeneği olarak karşımıza çıkıyor. Forbes’ın dünyanın en klasik 10 restoranı listesine de giren bu mekan, 16. yüzyılda Plaza Mayor’da tüccarlık yapan kimselerin geldiği, el işleri ve tasarım ticaretinin yoğun olduğu bir köşede yer alan küçük bir evmiş. 1590 tarihinde 150 düka karşılığı el değiştirip Kastilya mutfağından yemekler sunan küçük bir han ya da restoran olarak kullanılmaya başlanmış. 1792 yılında alt katı restore edilerek oturma alanları genişletilmiş ve bugün halen kullanılan fırın inşa edilmiş. İlk günlerinden beri hem ısınma, hem yemekleri pişirme amaçlı kullanılan bu fırın aynı zamanda odun ateşinde pişen yemeklerin lezzetinin de sırrı olarak kabul ediliyor.
Kastilya mutfağı yemeklerinin ağırlıklı olduğu bu tarihi mekanın menüsünde başlangıç olarak spesiyal Botin salatası, patates kroket, tütsülenmiş samon seçenekleri öne çıkıyor. Başlangıç almadan sıcak bir çorba tercih ederim derseniz yumurtalı sarımsak çorbası herkesin favorisi. Endülüs mutfağından bir seçim olan ve soğuk içilen Gazpacho da restorandaki servis elemanlarının ilk tavsiyesi. Ana yemekle devam edecekseniz , deniz mahsülleri ya da et yemeğinden birini seçebilirsiniz. Tüm İspanya’da olduğu gibi Botin’in mutfağında da kalamar, karides ve yengeç ızgara ya da sarımsaklı tereyağında kızartma olarak sunuluyor. Et yemekleri arasında tereddüt ederseniz cochinillo ( süt kuzusu ) ya da cordero lechal ( fırında kuzu ) seçmenizi tavsiye ederiz.
Madrid’e her gelen turistin bir kez Botin’e uğradığı tahmin edilirken, ünlü yazar Ernest Hemingway’ın de favori mekanı olarak ün salan, Calle de Cuchilleros üzerinde 17 numaradaki küçük ancak samimi ortamında ziyaret edebileceğiniz bu mekanda fiyatlar oldukça turistik. Bahar ve yaz aylarında artan turist mevsimiyle birlikte özel bir menü sunuyorlar. Gazpacho çorbası, süt kuzusu ve dondurmadan oluşan bu fiks menüye ekmek, küçük bir kadeh ev yapımı şarap ya da bira dahil. Hem öğle hem akşam yemeği seçenekleri sunan bu restorana gitmeden önce rezervasyon yaptırmanızı öneririz, özellikle hafta sonları ve özel günlerde yer bulmak oldukça güçleşiyor.
Telefon : 0 224 225 43 43
Gsm : 0 534 835 86 85
Gsm : 0 534 835 86 85
Faks : 0 224 225 43 53
e-mail : info@perisos.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder