2016 yılında daha çok seyahat etmek isteyenler! Evet, sizlere sesleniyoruz. Bu istek içinizde bir çığ gibi büyürken, yeterli bütçenizin olmadığını düşünerek kendinize işkence etmenize hiç gerek yok. Bizim için imkansız diye bir şey yoktur. Sadece bazı şeyler için acele etmeniz gerekiyor. 'Bu insanlar gezecek parayı nereden buluyor' demek yerine, siz de onlar gibi kolları sıvayın ve bir an önce para biriktirmeye başlayın. Yaşamak için para dediğimiz şeye çok ihtiyacımız var, ancak unutmayın ki en büyük zenginlik seyahat etmektir. Sizin için sıraladığımız bu 12 madde, seyahat öncesi para biriktirmenin en akıllıca yollarını içeriyor. Uygulamayı başarabilirseniz eğer, 2016 yılında sizi harika maceralar bekliyor demektir.
1 – Bir Seyahat Takvimi Oluşturun
Bu ilk adımınız olacak. Yıllık izinler, resmi tatiller gibi gezmeye zaman ayırabileceğiniz çok fazla gününüz var. Tabi iş sadece zaman ayırabilmekle yetmiyor, az biraz bütçe de lazım. Takvim oluşturmanız, para biriktirmek için ne kadar vaktiniz olduğunu bilmeniz açısından da çok işinize yarayacaktır. Buna göre bir hedef belirleyebilir ve planlarınızı yoluna koyabilirsiniz.
2 – Bir Banka Hesabı Açın
Yastık altı pek iyi bir fikir olmadığından, banka hesabı daha güvenli olacaktır. Hırsız girme riskinden değil de (o da var tabi), evde biriken paradan pek hayır geldiğini biz göremedik bu zamana kadar. İllaki o paraya ihtiyaç duyacağınız bir zaman gelecektir ve siz de acımasızca yok edeceksiniz emeğinizi. Hatta banka hesabınıza otomatik para aktarma talimatı verdiniz mi, ruhunuz bile duymadan para biriktirebilirsiniz.
3 – Kredi Kartlarınızı Yok Edin
Bakın bu çok önemli. Kredi kartı borcu dediğimiz şey denizde oluşan girdap gibidir. Ufak ufak başlar, nasıl olduğunu anlayamadan büyür ve sizi dibe doğru çeker. Dolayısıyla her şeyi yavaş yavaş nakit ödemeye kendinizi alıştırın. Hatta 2016 için alacağınız en radikal kararlardan biri de bu olsun. Kredi kartsız yaşayamam diyorsanız da en azından limitini düşürün ya da mil puan biriktirebileceğiniz kartlardan tercih edin. Bari tek yön de olsa uçak biletiniz bedavaya gelsin.
4 – Gözünüz Kulağınız Kampanyalarda Olsun
Otel konaklama, erken rezervasyon, promosyon uçak biletleri, indirimli turlar ve daha birçok kampanyadan yararlanmaya bakın. Bunun için çeşitli sitelerin, acentelerin bültenlerine üye olun ya da Facebook gruplarına katılın. Özellikle gece yarıları bazı uçuş firmaları kampanya yapabiliyorlar. O saatlerde indirimli uçak bileti bulabilmeniz oldukça yüksek.
5 – Her Şeyin Ucuzuna Kaçın
Bir süreliğine marka algınızı kapatmanızı öneriyoruz. Ev ekonomisi dediğimiz şeyi hayatınıza sokma zamanı geldi. Süpermarketlerin halk günleri ve pazarlar ilgi alanınız olmalı. Mesela pazara gidecekseniz ya sabah ya da akşam saatlerini tercih edin. Böylece pazarlık yapma şansınız da bayağı bir yüksek olur. Bu arada, ucuzuna kaçın derken kalitesiz şeyler de almayın. Sadece alacağınız şeyin daha uygun alternatiflerini değerlendirin.
6 – Küçük Şeylerden Tasarruf Edin
Ne gibi küçük şeyler; mesela öğle yemeğini dışarıda yemek yerine simitle geçiştirin ya da çantanızda sandviç bulundurun. İllaki yiyeceksiniz de yanına içecek söylemeyin, dışarıdan su almayın, yanınızda bulundurun gibi küçük ama etkili tasarruf yöntemlerini deneyin. Canınız çikolata çektiğinde, geçiştirmeyi deneyin, olmuyorsa zorlamayın tabi, söz konusu çikolata sonuçta.
7 – Bozuk Paralarınızı Kumbaraya Atın
Bozuk paranın gücüne inanın! Çok ciddi söylüyoruz bozuk paralarla yol masrafınızı çıkarabilirsiniz. Mesela ben bizzat bu yöntemle uçak bileti almış insanım. Gün içerisinde cüzdanımda biriken bozuk paraları her akşam kumbarama attım. Bazen 10 TL, bazen 50 kuruş atmışlığım oldu. Bozuk paralarınıza acımayın, ertesi güne saklamayın. Birkaç ay sonra bütünlettirdiğinizde bir bakmışsınız damlaya dalmaya göl olmuş.
8 – Toplu Taşıma Kullanın
Taksi devrini bir süreliğine kapatıyoruz arkadaşlar. Özel aracınız varsa sizin tercihiniz ama yazık günah. Eve 1 saat geç gitmek sizden bir şey götürmez. Sonuçta bunu her zaman değil, amacınıza ulaşana kadar yapacaksınız. Metrobüse binmekten hoşlanmıyor olabilirsiniz, kimse hoşlanmıyor. Metrobüs hariç diyelim o zaman.
9 – Doğum Günlerinizde Uçak Bileti İsteyin
Bu konuda baskın olun. Doğum günü, yılbaşı, sevgililer günü, yıldönümü gibi hediye alacağınız günlerde çevrenizden uçak bileti, yurt dışı turu, otel rezervasyonu gibi hediyeler isteyin. Sonuçta illaki bir şey alacaklarsa, en azından güçlerini birleştirerek size böyle bir şeyler de verebilirler. Neticede sizin mutlu olmanız önemli değil mi?
10 – Arkadaşlarınızın Deneyimlerinden Yararlanın
Planladığınız yere daha önce gitmiş olan bir arkadaşınızdan deneyimlerini paylaşmasını isteyin. Nerede konaklamış, nerede ne yemiş, nerelerde takılmış, ne kadar para harcamış, tüm detayları öğrenin. Bu sayede ne kadar para harcayacağınızı da önceden kestirmiş olur, planınızı ve hedefinizi de buna göre belirlersiniz.
11 – Kısa Süreli Seyahatleri Tercih Edin
Hani diyetisyenler derler ya 'az ama sık yiyin' diye, biz de size kısa ama çok gezin diyoruz. Kısa periyotlarla oluşturacağınız bir seyahat daha az para harcamanızı sağlayacaktır. Tabi bunda gideceğiniz yerin mesafesi de önemli bir kıstas. 4 gün için 12-13 saatlik yolculuk da çekilmez pek. Daha yakın, daha küçük bir yer tercih ederseniz, seyahat sürenizi de kısaltmış olursunuz. Hem doya doya gezersiniz hem de daha az para harcarsınız. Üstelik biraz daha küçük bütçeye ihtiyaç duyacağınız için hedefinize de kısa sürede ulaşır ve bir sonraki seyahatiniz için daha bir motive etmiş olursunuz kendinizi.
12 – Hafta İçi Uçun
Ucuz uçak bileti bulmak bir yetenek değil, sadece çok çalışmakla ilintili. Bunun için biraz araştırma yapmalı, sürekli takipte kalmalı, kısacası mesai harcamalısınız. Ucuz uçak bileti bulmanın bir takım püf noktaları var. Mesela artık herkes biliyor ki, hafta içi uçmak oldukça karlı olabiliyor. Özellikle salı ve çarşamba günlerinde gerçekleşen gece uçuşları tahmin ettiğinizden çok daha kara geçirecektir sizi. Yıllık izninizi de buna göre ayarlayacaksınız artık.
Bonus: Açken Markete Girmeyin!
Sakın ha! Açken markete girmek demek ocağınıza incir ağacı dikmek demektir. Açlığın verdiği hisle gözünüz öyle bir döner ki, tüm biriktirdiğiniz parayı değişik gıdalara yatırırsınız maazallah. Sonra pişmanlıktan kahrolur, girdiğiniz bunalımla birlikte tüm o gıdaları tek başınıza tüketirsiniz. Gerisini siz düşünün artık.
_ALINTIDIR_
Telefon : 0 224 225 43 43
Gsm : 0 534 835 86 85 Faks : 0 224 225 43 53 e-mail : info@perisos.com.tr
_ALINTIDIR_
Telefon : 0 224 225 43 43
Gsm : 0 534 835 86 85 Faks : 0 224 225 43 53 e-mail : info@perisos.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder