ÖLÜMSÜZ AŞKIN SİMGESİ; TAJ MAHAL
Hindistan’ı anlatmak için ne kelimeler yeter, ne sayfalar ne de kütüphaneler dolusu kitaplar. Bu sıra dışı coğrafyayı anlamanın da anlatmanın da en iyi yöntemi burayı yaşamaktır. Peki henüz bu deneyime nail olamayanlardan mısınız? Buyurun o vakit ayrıntıların belki de en değerli parçasıyla; aşkın yeryüzündeki en görkemli simgesi olan Taj Mahal ile sizleri tanıştıralım:
Hindistan’ın Agra bölgesinde yer alan Taj Mahal, dünyanın 7 kalıcı harikasından biri olarak kabul ediliyor. Hikayesi ise şöyle; Babür İmparatorluğu’nun 5. Hükümdarı olan Şah Cihan, 17 yıldır evli olduğu eşi Mümtaz’ı 14. çocuğunun doğumu sırasında kaybeder. Karısına karşı derin bir aşk besleyen Şah Cihan, eşinin ölümünden sonra öyle bir yasa bürünür ki; kendini sanata, edebiyata ve en çok da estetik mimariye adar. Şah Cihan’ın Mümtaz’ın ölümü nedeniyle tuttuğu yas ve eşine olan sevgisini dünyaya gösterme çabası; mimariye olan ilgisi birleşince, ona adanmış görkemli bir anıt mezar yaptırmaya karar verir.
Şah Cihan, bu kararını hemen hayata geçirebilmek için dönemin en ünlü mimarlarından biri olan İsa Khan’ı Şiraz’dan getirtir. Ona yardımcı olması için de Venedikli Mimar Veroneo’yu ve Fransız mimar Austin’i ülkeye davet eder. Kısa zamanda tasarlanan anıt mezarın yapımına 1632 yılında başlanır. Efsaneye göre 20 binden fazla insanın yapımında çalıştığı anıt mezarın tamamlanması tam 21 yıl sürecektir. Öyle çok emek harcanır ki Taj Mahal’in yapımında ağırlığı binlerce tonu bulan mermerlerin fil sırtında kilometrelerce taşındığı dahi anlatılır.
Bugün dünyanın en ünlü yapıtların başında gelen Taj Mahal, harcanan emek ve görkemli duruşunun yanı sıra estetiğiyle de göz doldurur. Beyaz mermer bir zemin üzerine oturtulan ve yine her yanı beyaz mermerlerden oluşan Taj Mahal, bir ana kubbe ve onu çevreleyen 4 ayrı minareden oluşuyor. Olası bir deprem sırasında kubbenin üzerine devrilmemesi için dikey eğimle yerleştirilen minareler birbirine simetrik olmamakla birlikte her biri eşit boyda yani 44 metredir. Gün batımı ile birlikte yapının açık turuncu bir renge bürünmesi ise Taj Mahal’in en estetik özelliklerinden biridir. Her santimi ince işçilikle estetik bir forma kavuşturulan Taj Mahal’in her bir noktası paha biçilemez düzeyde taşları bünyesinde barındırıyor.
Dünyanın en ünlü anıt mezarı olan Taj Mahal’in içi de dış cephesi kadar görülesi. Sadece 2 adet mozolenin bulunduğu iç kısımda en çok dikkat çeken şey sert mermerlerin el yordamıyla oyulduktan sonra ortaya çıkan motiflerin içine yerleştirilen değerli taşlar. Taj Mahal’in yakınında bu işçiliğin ince detaylarına dair bilgi alabileceğiniz atölyeler de mevcut. Şah Cihan ve eşi Mümtaz’a ait mezarların giriş kısımda sergilenen mozoleler de değil, yapının en alt katında bulunduğunu unutmayın. Bu mezarları görmek, yapının alt kısmı ziyarete kapalı olduğu için mümkün değil.
Eğer yolunuz bir gün Hindistan’a düşerse gerek görkemi, gerek estetik mimarisi, gerekse dillere destan hikayesiyle tanınan Taj Mahal’i görmeden dönmeyin.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder