Yurt dışı tatillerinde en çok karşılaşılan sorunlardan biri yemek konusudur. Gittiğiniz şehrin ya da ülkenin yemekleri kimi zaman damak tadımıza uymayabilir. Böyle durumlarda ya damak tadımıza en uygun yemeği bulmaya çalışır, ya da gittiğimiz yerde bulunan Türk restoranlarını aramaya başlarız. Bu durum kimileri içinse hiç sorun olmaz. Özellikle farklı tatlar denemekten hoşlanan tatilciler için her ülkenin yöresel yemeğini tatmak tatilin en önemli parçasıdır. Kıbrıs, bu iki tip seyahat severinde beklentisini karşılayabilen ender tatil rotalarından. Öncelikle Kıbrıs yemek kültürünün Türk yemek kültürüyle bir bir aynı olduğunu söyleyebiliriz. Yeni tatlar keşfetme konusunda ise sunduğu alternatifler oldukça geniş bir yelpazeye sahip. İşte, herkesi mutlu etmeyi başaran yöresel Kıbrıs yemekleri.
Şeftali Kebabı
Koyun ya da keçinin iç zarının kıyma, soğan ve maydanoz ile doldurulduktan sonra ızgarada pişirilmesiyle hazırlanan şeftali kebabı, Kıbrıs’ın tartışmasız en ünlü yemeği. Muhteşem yumuşaklığı ile ağızda dağılan şeftali kebabının lezzetini kelimelerle anlatmak çok mümkün değil. Domates, biber gibi taze sebzelerle birlikte servis edilebilen şeftali kebabının yanında genelde kırmızı şarap tüketilse de, kebabın ağızda bıraktığı soft lezzeti beyaz şarap daha bir yumuşatarak lezzetin katlanmasını sağlıyor.
Kıbrıs Köfte
Kıyma, rendelenmiş patates, rendelenmiş soğan, maydanoz ve çeşitli baharatlardan yapılan Kıbrıs köfte, şeftali kebabı gibi Kıbrıs’ın en ünlü yemeklerinden. Kızartılarak servis edilen Kıbrıs köftesi doyurucu bir yemek olmakla birlikte çayla birlikte aperatif olarak da tüketiliyor. Gerçek lezzete ulaşmak için köfte, sıcak tüketilmeli.
Piruhi
Osmanlı mutfağının en özgün lezzetlerinden biri olan Piruhi, Kıbrıs’ta en çok tüketilen yemeklerden biri. Bir mantı çeşidi olarak değerlendirebileceğimiz Piruhi, un, yumurta, tulum peyniri, tereyağı ve cevizden yapılıyor. Hamur ağırlıklı olmasından kaynaklı ağır bir yemek olan Piruhi, bir çeşit atıştırmalık gibi görünse de kesinlikle böyle olduğu düşünülmemeli.
Börülce
Yeşil fasulyeyi andıran görünümüyle Kıbrıs’ta en çok tercih edilen sebze yemeğinin Börülce olduğunu söyleyebiliriz. Et ve hamur ürünleriyle mesafeli biriyseniz, Kıbrıs seyahatinizde börülceyi güvenle tercih edebilirsiniz.
Kolokas
Eğer kış aylarında Kıbrıs’ı ziyaret ediyorsanız Kolokas isimli Kıbrıs yemeğini denemeyi asla unutmayın. Kıbrıs’ın çeşitli bölgelerinde yetiştirilen Kolokas bitkisinden yapılan yemek, görünüm ve yapılış itibariyle patates yemeğine çok benziyor. Daha çok kuzu eti ile harmanlanarak pişirilen yemek Kıbrıs’ta kış aylarının vazgeçilmezi olma özelliği taşıyor.
Bullez
Kolokas bitkisi, patates ile çok fazla benzer özelliğe sahip. Henüz küçükken toplanan kolokaslar kızartıldığında müthiş bir lezzete sahip oluyor. Buda yine yapılış ve görünüş itibariyle patates kızartmasına çok benziyor.
Hellim Böreği
İnce bir şekilde açılmış hamurun içine hellim peynirinin konularak gözleme şeklinde hazırlanmış haline hellim böreği deniliyor. Lezzetinin sırrı hamurun inceliği ve hellim peynirinin kalitesi ile alakalı. Kare şeklinde kesilerek pişirilen börekler henüz sıcakken üzerine bal sürülerek tüketiliyor. Damakta bıraktığı lezzet tarif edilemez.
Telefon : 0 224 225 43 43
Gsm : 0 534 835 86 85
Gsm : 0 534 835 86 85
Faks : 0 224 225 43 53
e-mail : info@perisos.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder