Peki, özellikle de ilk kez yurt dışına çıkıyorsanız bu ön hazırlıkların neler olduğunu biliyor musunuz? Bilmiyorsanız sorun değil, çünkü Perisos Turizm bu konuda size yardımcı olacak detaylı bir rehber hazırladı…
1- Aç kalmamak ne yapabilirsiniz?
Özellikle yurt dışına yapılan seyahatler çok heyecan verir. Ancak gideceğiniz ülkenin mutfağı sizin damak tadınızla birebir uyuşacak diye bir kural yok. Gittiğiniz ülkede sizi tatmin edecek restoran bulana kadar aç kalmamak için öncelikle bavulunuzun kenara atıştırmalık bir şeyler almanızda fayda var. Ayrıca gitmeden önce sizin hoşunuza gidebilecek türde yemekleri bulabileceğiniz restoranlarla ilgili internette kısa bir araştırma yapmak çok faydalı olabilir.
2- Hava durumuna dikkat ettiniz mi?
Özellikle deniz aşırı gidecek ya da kıta değiştirecekseniz gözünüz online hava raporlarında olmalı. Aksi takdirde daha havaalanındayken umulmadık bir sürprizle karşılaşıp, aşırı soğuk yüzünden titremeye veya olağan üstü sıcaklar nedeniyle erimeye başlayabilirsiniz.
Uçuş tarihiniz ve onu takip eden günlerde gideceğiniz bölgedeki hava tahminlerini yakın takibe alın. Sıcak bir iklimden daha sıcak, ya da daha soğuk bir yere seyahat ediyorsanız üzerinizi değiştirebilmek için kolayca ulaşabileceğiniz bir çantada yedek giyecek bulundurmayı unutmayın.
3- Bavullarınızın ağırlığı nasıl görünüyor?
Her havayolu şirketinin kendine özgü bagaj kabul kuralları vardır. Sizin gideceğiniz şirketin kabul ettiği en fazla ağırlık nedir, öğrenin. Bazı şirketler fazladan ağırlıklar için farklı fiyat politikaları uygulayabilir. Havaalanında “şok” olmamak için bu konuda ön bilginiz olması hem içinizi, hem de cebinizi rahatlatabilir. Bavullarınızı bir kaç kez kontrol etmelisiniz, her defasında fazladan bavula koyduğunuz gereksiz eşyalara rastlayabilir ve bunları dışarı alarak “ekstra bagaj” yönetmeliğinin sürprizlerinden korunabilirsiniz.
4- Şarj cihazınız nerede?
Bir tatile çıkarken mutlaka yanınıza almanız gereken çeşitli elektronik cihazlarınız vardır. Cep telefonunu, diz üstü bilgisayar ve fotoğraf makinelerinin kendilerine ait çantaların içinde olmasına özen gösterin. Şarj cihazı ve diğer önemli elektronik malzemelerin mutlaka ait olduğu cihazla beraber olması size hem zaman kazandıracak, hem de “acaba nereye koydum?” karmaşasından kurtaracaktır.
Elektronik cihazlarınızla ilgili bir diğer önemli konu voltaj sorunu. Gideceğiniz ülkede kullanılan voltaj gücünün cihazlarınızın ayarlarına uyup uymadığını kontrol etmelisiniz. Aksi takdirde elektronik cihazlarınızın ciddi bir şekilde hasar görebilir.
5- Cep telefonunuzu orada çalışacak mı?
Cep telefonunuz destekliyorsa küresel veri alışverişini aktif duruma getirin. Küresel hizmetler genellikle “roaming” olarak adlandırılan operatör servislerinden daha ucuzdur. Ancak yine de bir ücrete tabi olabilirsiniz. Küresel veri alışverişi ile ilgili olarak GSM operatörünüze ekstra ne kadar ödeme yapacağınızı da yola çıkmadan önce araştırmalısınız.
İletişimin internet üzerinden gerçekleştirmenin daha ucuz olduğunu düşünerek gideceğiniz yerde internet erişiminizin olup olmayacağını da araştırmanızda fayda var. Aksi takdirde anlaşmalı operatörünüz üzerinden iletişiminizi kesintisiz devam ettirmek size çok pahalıya mal olabilir.
6- Paranızın oradaki değeri ne olacak?
Yolculuk öncesinde gideceğiniz ülkelerin para birimlerinin değerlerini iyice kontrol edin. Türk Lirası olarak karşılaştırmalar yapın ve buna göre bütçenizi hesaplayın. Oraya gittiğinizde yerel para karşısında kullandığınız paranın değerinin çok düşük olması ihtimali kötü bir sürpriz olabilir. Bunun için hesabınızı çok dikkatli yapmalısınız.
Kredi kartınızı kullanmak genellikle iyi bir yöntem olabilir. Her yerde geçerli olduğundan döviz bürolarında para değiştirmek için hem sıra beklemez, hem de zaman harcamazsınız. Mutlaka döviz bozduracaksanız döviz büroları yerine ATM’leri tercih edin. Döviz büroları işlemlerden yüksek komisyonlar alarak seyahat bütçenizi sarsabilir.
7- Gittiğiniz yeri yeterince tanıyor musunuz?
Gideceğiniz şehrin ya da bölgenin kültürel farklılıklarını mutlaka araştırın, aksi takdirde yerel kültüre ayak uyduramayarak komik, ya da daha kötüsü tehlikeli durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Ziyaret edeceğiniz yerlere resmi noktalardan bilet alın. Hatta yapabiliyorsanız bu işi Perisos Turizm gibi güvenilir online kanallardan gerçekleştirin. Mutlaka rehber kitapçıklardan ve basit sözlüklerden faydalanın. Bu kitapçıkları yanınızdan ayırmayın. Akıllı cep telefonunuz varsa size bölgeyle ilgili bilgi verebilecek uygulamalar yüklemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca bir tura dahil olarak size yol gösterecek rehberler eşliğinde ziyaretinizi gerçekleştirmek daha iyi bir seçenek olabilir.
8- Her şeyin başı sağlık ve güvenlik
Yolculuğa çıkmadan önce mutlaka bir doktora görünüp, kontrolden geçmelisiniz. Özel sağlık sigortalarınız varsa, sigortanızın yurt dışında ne gibi servisleri kapsadığını kontrol etmek içinizi rahatlatacaktır. Gerekiyorsa ekstra seyahat sigortası yaptırın.
9- Önemli evrakları yedekleyin
Pasaportunuzun fotokopilerini yanınızdan ayırmayın, hatta elektronik kopyalar çıkararak güvenli bir yerde saklayın. En önemli evrakınızın pasaportunuz olduğunu unutmayın. Gittiğiniz ülkede bir elçilik varsa, daha gitmeden önce tüm iletişim bilgilerini edinin ve hatta mümkünse ülkeye giriş yaptığınıza dair kayıt yaptırın. Böylelikle hem pasaport numaranız kayıt altına alınır, hem de acil durumlar da yakınlarınızın size ulaşması daha kolay olur.
Tüm önlemleri aldıysanız şimdi sizi Perisos Turizm’in Yurt Dışı Turlar sayfasına bekliyoruz. Bu sayfalardan gideceğiniz destinasyonları seçerek hemen güzel bir plan yapabilir ve Perisos Turizm ayrıcalığıyla seyahatin ve keşfetmenin tadını çıkarabilirsiniz.
Telefon : 0 224 225 43 43
Gsm : 0 534 835 86 85 Faks : 0 224 225 43 53 e-mail : info@perisos.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder