Dünya Kaç Yaşında?
Dünya, Güneş Sistemi’nde Güneş’e en yakın üçüncü gezegendir. Güneş Sistemi’ndeki en yoğun ve beşinci büyük gezegendir. Büyüklükte, Güneş Sistemi’nin 8 gezegeni arasında gaz devlerinin büyük farkla arkasından gelerek, beşinci sıraya yerleşir.
Jeologların edindiği kapsamlı ve geniş bilimsel kanıtlara dayanarak, Dünya’nın yaşının yaklaşık 4,54 milyar yıl (4,54×109 yıl) olduğuna karar verilmiştir. Bu sayı; bilinen en eski karasal minerallerin yaşı (Batı Avustralya’nın Jack Hills bölgesinde bulunan küçük zirkonyum kristalleri) ve Güneş Sistemi’nin yaşı (meteor parçacıkları ve Ay’dan gelen örnekler üzerinde astronot ve paleontologların yaptığı radyometrik ölçümler sonucunda ortaya çıkan sonuçlar) arasında sağlanan uzlaşma ile ortaya çıkmıştır.
Zirkonyum kristalleri üzerinde yapılan radyometrik tarihlendirme dünyanın en azından 4,40 milyar yaşında olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Bunun 4 milyar yılında gelişmiş canlı formu yaşamamıştır. İlkel zaman olarak adlandırabileceğimiz bu devrin sonlarında alg ve radiolaria adı verilen canlılar ortaya çıkmışlardır.
Dünya’nın yaşı günümüzde ortak kanıya en yakın şeklinde ilk kez 20. yüzyılın başlarında Clair Patterson tarafından Zirkonyum krsitallerindeki Uranyum miktarından yaklaşık “4.40” milyar olarak hesaplanmıştır.
Dünya şu anda ‘orta yaş krizi’ yaşıyormuş. Yani insan ömrüne göre 50 yaşındaymış. Bir milyar yıl sonra, yani insan ömrüne göre 60 yaşına geldiğinde su kaybetmeye başlayacakmış.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder