Gözalıcı Bir Ülke: İrlanda
1921 yılında Büyük Britanya’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden İrlanda, 1949 yılından beri Cumhuriyet ile yönetilen, 1973’ten bu yana da AB üyesi olan oldukça gelişmiş ve modern bir ülkedir. Birçok kişinin Büyük Britanya’ya bağlı Kuzey İrlanda ile karıştırdığı İrlanda Cumhuriyeti’nin başkenti Dublin’dir. Atlantik okyanusu ile çevrili ülke muhteşem bir doğaya sahiptir. İrlanda Cumhuriyeti 70.280 km2 yüzölçümüne ve 4.5 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Ülkenin en önemli şehirleri başkent Dublin (1 milyon nüfuslu), Cork (190.000 nüfuslu), Limerick (90.000 nüfuslu) ve Galway’dir. (72.000 nüfuslu)
İrlanda Cumhuriyeti, Ekonomist’e göre yaşam kalite endeksinde dünyada 1. sıradadır. Yine dünya barış endeksine göre de dünyanın en barışçıl 6. ülkesidir. Ayrıca dünyanın en serbest 7. ekonomisine sahiptir. İrlanda’da kişi başına düşen milli gelir 45.000 Dolar civarındadır. Ülke, oldukça önemli bir dış ticaret fazlası vermektedir. 4.5 milyonluk bu ülkenin yıllık ihracatı 90 milyar Euro, ithalatı ise 45 milyar Euro’dur.
İrlanda, 1 Ocak 1973’ten beri Avrupa Birliği üyesidir. Fakat Schengen vize uygulamasına dahil değildir.
İrlanda ılıman bir deniz iklimine sahiptir. Ülkenin yaklaşık yüzde sekseni yılda ortalama 762 ile 1.270 mm arasında yağış alır. Yağışlar nedeniyle ülke oldukça ıslaktır. Çoğu günler sis tabakasıyla kaplıdır.
Dublin, İrlanda’nın başkenti ve aynı zamanda en büyük şehri konumundadır. Ülkenin doğu kıyısının ortasında, Liffey Nehri’nin ağzında, Dublin Kontluğu’nun merkezinde yer almaktadır. Dublin, yılda dört milyonun üzerinde ziyaretçisiyle, Paris ve Londra’dan sonra Avrupa’da en çok ziyaret edilen başkenttir.
Dublin nüfusu çok genç bir şehirdir. Şehirdeki insanların yarısı 25 yaşın altındadır. Özellikle üniversite öğrencisi yoğun bir şehirdir. Dublin’de büyük bir toplum zenginliği bulunmaktadır. İrlandalıların dışında şehirde Çin, Polonya, Filipinler, Nijerya ve Romanya’dan gelen çok fazla yerleşimci bulunuyor.
Dublin mermeri andıran donuk bir gökyüzüne ve soğuk bir iklime sahip oluşuyla depresyon sebebi bir şehir gibi görülebilir ancak Avrupa’nın en mutlu nüfuslarından biri Dublin’dedir. Trafik sorununun olmadığı, bisiklet kullanıcısına saygı duyulan, yer yerde bisiklet şeritlerinin bulunduğu bir şehirdir. Dublin muhteşem bir doğaya sahiptir. Başkentin içinde; St Stephen Green Park, Phoenix Park, National War Memorial Park, National Botanic Garden gibi birbirinden güzel, devasa bir çok park mevcuttur.
Şehir muhteşem bir mimariye sahiptir. Yollar geniş, tüm binalar alçak, alışveriş merkezleri bile şehrin dokusuna uygun şekilde inşa edilmiştir. İrlanda’da evlerin kapıları bile dünyaca ünlü ve rengarenktir.
Dublin’e gitme fırsatı yakalarsanız görmeden dönmemeniz gereken birkaç yer var. Bunlardan biri olan İrlanda Ulusal Galerisi, ücretsiz ziyaret edebileceğiniz bir yer. İçerisinde 2.500 tablo ve 10.000 farklı sanat eseri barındıran mekanda, İrlanda sanatının en önemli örneklerini görebilirsiniz. St. Patrick Katedrali, Dublin şehir merkezinde yer alan İrlanda’nın en büyük kilisesidir. Gülliver’in Gezileri eserini kaleme alan Jonathan Swift’in gömülü olduğu tarihi mekan ambiansıyla İrlandalılar için bir meditasyon merkezi konumunda. İrlanda’nın tarihinde büyük önem taşıyan Dublin Kalesi, hem bir polis müzesi hem de barındırdığı kütüphane ile özel bir mekan. Dublin’deki bir başka manevi merkez de Christ Katedrali, altın ve gümüş kaplı yüzeyleriyle hem göz alıcı hem de tarihi bir binadır. İrlanda’nın bilinen en eski yapılarının başında geliyor.
İrlandalılar eğlenmesi bilen, hayattan keyif alarak yaşayan insanlar. İrlanda publarının tarihi çok eskilere dayanmakta. Eğlencenin hiç bitmediği publara günün her saatinde gidip eğlenebilir, harika İrlanda müzikleri dinleyebilirsiniz.
Tüm biraların babası kabul edilen Guinness Dublin’de üretiliyor. Hatta şehrin adı İrlandaca “Siyah Havuz” yani Dubh Linn’den gelmektedir. Dünyaca ünlü bu içki markasının Dublin’deki merkez binasında, bu biranın nasıl yapıldığını görüp, tadımlıklarla muhteşem bir Dublin manzarasının keyfini çıkartabiliyorsunuz.
Dublin’de sokak sanatları meşhurdur. Dublin’de çekilen ONCE filmindeki gibi şehrin sokaklarında yüzlerce müzisyen, gösteri grupları ve çeşitli sanatçılar performans sergiliyorlar.
İrlanda’nın tek geleneksel yemeği fish&chips denilebilir. Bir de Irish Breakfast dedikleri kuru fasülyeli tuhaf bir geleneksel kahvaltıları vardır.
Eğer Dublin’e gitmeyi düşünürseniz öyle kara kışın ortasında ya da yazın başında gitmeyin. 17 Mart’ta orada olmaya çalışın çünkü Dublin’in meşhur St. Patrick’s Day etkinlikleri o tarihte gerçekleşiyor. Müzik, eğlence ve sokak sanatına gözünüz doyacaktır. Kışın giderseniz de Kış Festivali var, daha çok entelektüellerin katılmayı tercih ettiği Kış Festivali de bir alternatif.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder