Moskova’nın en ikonik görüntülerinden biri olan Aziz Vasil Katedrali dünyaca ünlü Kızıl Meydan’ın güney ucunda bulunmaktadır. Renkleri desenleri ve ilginç mimarisiyle Rusya’nın sembol yapılarındandır. UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan katedral şehre giden ziyaretçilerin ilk olarak fotoğraf çekildiği yerler arasında bulunur.
Genel olarak Aziz Vasil ismiyle bilinmesine rağmen Bakire Meryem’in Şefaat Katedrali ismiyle da anılmaktadır. Popüler isimlerinden biri de Mübarek Vasil Katedrali’dir.
1552 yılında Korkunç İvan, Tatarlara karşı kazandığı zaferlerin anısına bir eser inşa ettirmek ister. 1555 yılında Aziz Vasil Katedrali’nin yapım çalışmalarına başlanılır ve eserin yapımı 1561 yılında tamamlanır.
Katedral İtalyan mimar Barma tarafından inşa edilir. Popüler bir efsaneye göre bu muhteşem eserin bir örneğini başka yerde inşa etmemesi için Korkunç İvan tarafından İtalyan mimarın gözlerinin dağlandığı söylenmektedir.
Katedralin Kızıl Meydan’da kitlesel geçitler için Stalin’in planlarını engellemesi nedeniyle Sovyetler Birliği’nde bir süre Aziz Vasil Katedrali’nin yıkılması tartışmaları yaşanmıştır. Mimar Pyotr Baranovsky’nin cesur çabaları ve Kremlin Sarayı’na katedralin yıkılmaması için gönderdiği telgraflar sonuç vermiş ve tarihi katedral yıkılmaktan kurtulmuştur.
Toplamda 8 kubbesi bulunan katedral, merkezdeki Şefaat Kilisesi’nin etrafında bulunan sekiz ayrı kilisenin toplamından oluşmaktadır. Katedralin her bir kubbesinin uzunluğu birbirinden farklıdır. Sekiz kubbesi de birbirlerinden farklı zaferleri sembolize eder. En yüksek kubbenin tepesi altın işlemelidir. Oldukça ilginç bir görüntüye sahip olan soğan kubbelerde İslam mimarisinin etkileri görülür.
Yıllar içerisinde çeşitli restorasyonlardan geçen katedral, 1860 yılında daha karmaşık ve entegre bir tasarım ile boyanmış ve o zamandan beri değişmemiştir. Restorasyon çalışmaları sırasında duvarlarının içerisinde bir ahşap döner merdiven keşfedilmiştir.
20. yüzyılın ortalarında Aziz Vasil Katedrali müze olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1934 yılında devletin tarihsel müzesi olarak kabul edilmiştir. Müze tapınakta 16. Ve 17. yüzyıla ait yaklaşık 400 simge, portreler, peyzaj boyama ve süsleme örnekleri bulunmaktadır. Müzede Çar Aleksey Mihayloviç’e ait 17. yüzyıldan kalma kadeh görülebilir.
Katedralin içerisi çok büyük olmamasına rağmen zengin bir şekilde dekore edilmiştir. Taş zeminleri 500 yıl değerinde aşınma izlerine sahiptir.
Salı günleri hariç diğer günler 11:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Telefon : 0 224 225 43 43
Gsm : 0 534 835 86 85
Gsm : 0 534 835 86 85
Faks : 0 224 225 43 53
e-mail : info@perisos.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder