Nevşehir; binlerce yıllık bir tarihi, doğanın yüzyıllardır bir ressam gibi üzerinde çalıştığı muhteşem oluşumları ile her şeyi geride bırakacağınız harika bir destinasyon. Kültür turlarının en önemli durağı olmaya devam eden bu gizemli şehir; taşıyla, toprağıyla, peri bacalarıyla, mağara evleriyle hafızalara kazınmaya yetiyor. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapması ise şehrin kültürel değerlerini, yaşam biçimlerini şekillendiriyor. Nevşehir turuna çıkmayı planlıyorsanız, yüzyıllardır gizemini koruyan bu şehrin temel taşları sayabileceğimiz en önemli gezi noktalarına rotanızı çevirmek için listenizi şimdiden hazırlayın.
Göreme Açık Hava Müzesi
Kapadokya bölgesinin sınırları arasındaki Nevşehir’de görmeniz gereken ilk yer Göreme Açık Hava Müzesi. Her taraftan tarihin farkı bir dönemini özetleyen açık hava müzesi, ülkemizin en önemli noktalarından biri olduğu gibi, dünyada da önemli bir yere sahip. Bölgedeki hemen hemen her kaya bloğu şapel ve kilise olarak karşımıza çıkıyor. Elmalı Kilise, Aziz Basil Kilisesi, Yılanlı Kilise, Tokalı Kilise, Çarıklı Kilise, Kızlar Manastırı (ziyarete kapalı), Karanlık Kilise ve Aziz Barbara Kilisesi geziniz boyunca keşfedeceğiniz tarihi kalıntılar. Kilise yapılarının çoğu, fresko tekniği yapılan boyamalarıyla hâlâ göz dolduruyor. Freskolarda genellikle Hz. İsa’nın hayatını tasvir edilmiş.
Zelve Ören Yeri
Tıpkı Göreme gibi açık hava müzesi olan Zelve Ören Yeri, Kapadokya topraklarının kültürel ve tarihi değerlerini bir çırpıda gözler önüne seren önemli bir yer. Nevşehir’de görülecek yerler arasındaki Zelve Ören Yeri, birbirine paralel üç vadiden oluşuyor. Bölge, Paşabağları’na yaklaşık 1 kilometre, Avanos’a ise 5 kilometre uzaklıkta. 9. ve 13. yüzyılda Hristiyanlarca önemli bir yerleşim ve dini merkez olmuş. Üzümlü Kilise, Geyikli Kilise ve Direkli Kilise, Zelve’nin en önemli kalıntılarından birkaçı…
Güvercinlik Vadisi
Nevşehir’e gelip de Güvercinlik Vadisi’nin tertemiz havasını içinize çekmede, kayalara oyulmuş güvercin yuvalarını görmeden ve bol bol fotoğraf çekmeden olmaz. Vadi, Nevşehir’in büyüleyen en güzel parçalarından biri ve 4 kilometrelik parkuruyla trekking için de ideal bir bölgedir. Uçhisar’dan Göreme’ye uzanan vadinin iki girişi bulunuyor. Bölgeyle ilgili en üzücü durum ise güvercinlerin sayısı yıllar geçtikçe azalması.
Zemi Vadisi
Nevşehir gezinize dahil etmenizi istediğimiz bir diğer nokta Zemi Vadisi. Fotoğraf karelerini süsleyen benzersiz doğasıyla gezginlerin uğramadan Nevşehir turuna devam etmediği vadide yerli turistler kadar yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Bu bölgede de diğer yerler gibi keşfedecek çok şey var. Yürüyüşünüz sırasında; dut, armut, erik ve kayısı gibi çeşitli meyve ağaçları görmeniz mümkün. Vadi, Uçhisar’a yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
Göreme Bağlıdere Aşk Vadisi
Bir Güvercinlik Vadisi, bir Zemi Vadisi kadar bilinmez Bağlıdere Aşk Vadisi. Bunun en büyük sebebi bilinen gezi rotalarından uzak oluşudur. Yine de son yıllarda turistlerin dikkatini çekmeyi başarmış olan vadi, Göreme-Uçhisar yolu üzerinde yer alan Örencik’ten başlıyor ve Göreme-Avanos yolu üzerinde bitiyor. Burada, Kapadokya’nın her bölgesi gibi peri bacalarını görmek mümkün… Eğer balon turuna çıkacaksanız, Göreme Bağlıdere Aşk Vadisi’nin üzerinden mutlaka geçeceksiniz.
Derinkuyu Yeraltı Şehri
İçindeki yemekhaneleri, kiler ve kiliseleri ile Nevşehir’in en çok ziyaret edilen noktaları arasına girmeyi başarmış durumdadır Derinkuyu Yeraltı Şehri. Şehir merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Büyük bir topluluğun barınabileceğiniz kadar büyük olan Derinkuyu, 8 katlı bir yapıya sahip. Şehrin misyoner okulu, vaftiz havuzu ve günah çıkartma yeri de bulunuyor. Müzekart ile ücretsiz girebilme imkânı olan Derinkuyu’nun yaz ve kış aylarında kapanış saatleri değişiyor. Yolunuz düşerse ziyaret saatlerini kontrol etmekte fayda var.
Kaymaklı Yeraltı Şehri
Kaymaklı Yeraltı Şehri’nin Derinkuyu Yeraltı Şehri’ne uzaklığı yaklaşık 10 kilometre. Aynı ismi taşıdığı Kaymaklı beldesinde yer alıyor. Toplam 8 kata sahip olsa da, sadece 4 katı ziyaret edilebiliyor. Eski dönemlerde yapılacak saldırılara karşı savunma amaçlı kullanıldığı biliniyor. Kaymaklı Yeraltı Şehri’ne giden yol üzerinde hediyelik eşya satan yerler mevcut. Şehri gezdikten sonra bu yerlerden bir şeyler almayı unutmayın.
Özkonak Yeraltı Şehri
Özkonak Yeraltı Şehri, Nevşehir’in sayısız yeraltı şehirleri arasındaki en popüler noktalardan biri. Avanos’a yaklaşık 14 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Yeraltı şehrinin içi kısmen temizlenmiş olup, sadece temizlenen alanları ziyarete açık. Kış ve yaz aylarında açılış-kapanış saatleri değişiyor. Bir yıl içerisinde Müzekart ile iki kez gezebilirsiniz.
Hacı Bektaş Veli Müzesi
Bektaşiliğin öncüsü Hacı Bektaş Veli’nin kurduğu dernek olan yapı, günümüze kadar pek çok onarımdan geçmiş. Bugün Nevşehir’in en çok ziyaret edilen noktalarından biri… Müzede Bektaşilikle ilgili önemli eserler sergileniyor. Müzenin hemen yanında Hacı Bektaş Veli’nin kabri de yer alıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder