Kamp yapmak, bazılarımız için hem heyecan verici hem de vazgeçilmeyen bir tutku. Doğanın içinde, sesten, gürültüden uzak, ruhumuzu dinlendiren bu aktiviteyi gerçekleştirmek ise kimilerimiz için bir hayal… İş stresinden biraz olsun uzaklaşmak isteyenlerdenseniz eğer, güzel bir kamp sizi yenilemeye yeter. Fakat kamp yaparken dikkat edilmesi gereken küçük detayları gözden kaçırmamak gerekir. Yani kendinize ayırdığınız bu küçük tatil sizi dinlendireceği gibi bir kabusa da dönebilir. Kamp sırasında her şeyin bir saat gibi tıkır tıkır işlemesini istiyorsanız dikkat etmeniz gereken küçük tavsiyelere göz atıp, yola öyle çıkın.
1) İyi bir kamp arkadaşı seç.
Kamp yapmaya karar verdiyseniz, ilk olarak gerçekten iyi anlaşabileceğiniz bir arkadaşınız ile bu planı yapın. Ama bu arkadaş iyi anlaşmanızın yanı sıra, size kampı zehir etmeyen biri olmalı. Daha da açık konuşmak gerekirse kaprisleriyle, sürekli sorun çıkartmasıyla ünlü bir arkadaş olmasın bu. Kamp yaşamını bilen, macerayı, doğayı ve doğanın zor şartlarını idrak etmiş bir arkadaştan bahsediyoruz. Unutmayın, siz oraya dinlenmeye gidiyorsunuz ve burada ihtiyacınız olan ilk şey, doğanın tadını çıkartmak ve elinizden geldiğince geçirdiğiniz saatlerden keyif almak. Gereksiz tartışmalarla kamp gününü mahvetmek değil…
2) Kamp yerini iyi ayarla.
Burada en önemli şey, seçtiğiniz kamp bölgesinin en düz alanına kurulmak. Öyle “Aslında sadece bir gece yatacağız, o kadar da önemli bir detay değil.” gibi cümleler geçiyorsa aklınızdan, hemen bir silkelenin ve kendinize gelin. Anlatmaya çalıştığımız şey, düz bir zeminden ibaret değil. Olur da hayvan dışkısının bulunduğu bir yerde çadırınızı kurduysanız ve bunu sonradan fark ettiyseniz toprakla üzerlerini kapatın. Eğer kış mevsiminde kamp yapıyorsanız, en kuru ve düz zemini seçmeye özen gösterin. Gerekirse uzun bir süre böyle bir yer bulmak için araştırma yapın.
3)Sırt çantanda atıştırmalıklar mutlaka olsun.
Ne kadar süre kamp yapmak istiyorsanız, sırt çantanıza da doğru orantıda küçük atıştırmalıklar yerleştirin. Çikolata, peynir, zeytin, bal, reçel, neyi seviyorsanız size yetecek kadar olsun çantanızda. Hatta son zamanlarda yemek yemeyi kolaylaştıran şu makarnalardan ve tek poşetlik çorba tozlarından alın. İhtiyacınız olan tek şey sıcak su ve beklemek olacak. Kafanızda mangal yaparak kampı güzelleştirmek varsa, zaten malzemeleri önceden almanız ve beklemeden mangal keyfini başlatmanız yeterli. Unutmadan hatırlatalım; bol bol su almayı sakın ihmal etmeyin. Kamp yaptığınız bölgede su bulmakta zorlanabilirsiniz ki büyük ihtimalle zorlanacaksınız.
4) İyi bir çadır şart!
Yaz-kış hiç fark etmez, kamp yaparken iyi bir çadıra ihtiyaç var. Aslında anlatmak istediğimiz şey, çadırınız ne kadar hafif veya basit dursa da, dikkat etmeniz gereken en önemli detay yağmura, çamura ve rüzgara dayanıklı olması. En azından kamp yaparken rahatça uyumak istiyorsanız göz ardı etmemelisiniz.
5) Uyku tulumu önemli!
Çadırınızı kurdunuz, karnınızı doyurdunuz, sırada yatıp uyumak var. Kamp yapacağınız mevsime göre uyku tulumu seçimi yapmalısınız. Kış kamplarını seviyorsanız, geceleri nasıl bir soğuk havanın sizi beklediğini bir tahmin edin ve uyku tulumunuzu ona göre seçin. Eğer yaz kampı yapacaksanız yine tulumun sizi terletmeyeceğinden emin olun. Yaz sezonunda yapılacak kamplarda şişme yatak da huzurlu uyumanın diğer bir yolu.
6) Yastık almayı unuttuysan çözüm bul.
“Yastıksız yatamam ben.” diyenlerdenseniz kamp yolculuğuna çıkmadan önce kamp yastıklarından satın alın veya size gereksiz bir harcama olarak geliyorsa evden küçük bir yastık atıverin çantanızın içine. Onu da unuttunuz diyelim; o zaman gece yatmadan önce küçük bir çalışmayla kendinize yastık yapın. Nasıl yapacağınız sizin yaratıcılığınıza kalmış durumda ama küçük bir öneri de verelim size. Elbiselerinizi, havlunuzu, ya da yumuşak eşyalarınızı sarıp yastık yapmak çok da zorlayıcı olmayan bir yöntem.
7) Tencere, tava, kaşık, çatal yerine küçük setler al.
Kamp günlerinde yemek yaparken kullanacağınız tencere, tava gibi mutfak eşyaları mutlaka olmalı. Fakat bunun için evdeki malzemeleri almaya gerek yok. Evde bulunan tava ve tencereler genellikle ağır olur. Bunu göz önünde bulundurarak kamp için hazırlanmış küçük setlerden alın. Hem işiniz kolaylaşır hem de çok yük taşımamış olursunuz. Öyle çataldı, bıçaktı, kaşıktı derdine de girmeyin. Hepsinin içinde olduğu aletler var ya, resimde gördüğünüz set, işte onlardan alın mutlaka. Gerçekten kullanışlılar.
8) Küçük bir ecza poşeti hazırla.
Sonuç itibariyle kamp yapmaya gidiyorsunuz. Yani bir şey olacağından değil de, düşerseniz veya başınızı ağrırsa ilaca ihtiyacınız olabilir. Bu gibi olabilecek durumları da kamp yapmaya giderken göz önünde bulundurun. Küçük bir poşetin içine ağrı kesici ilaçlar, merhem, yara bandı koyun. Uğraşmak istemiyorsanız bunların da küçük setleri bulunuyor. Setlerden alarak kolaya kaçma özgürlüğü tamamen sizin elinizde.
9) El feneri ve taşınabilir şarj cihazları…
İşte bir kampın olmazsa olmaz iki ihtiyacı benim gözümde. Belki kamp kuracağınız yerde elektrik alt yapısı yoktur. Akşam çadırın etrafında bir şeyler ararken telefonun ışığını da bir yere kadar kullanabiliyor insan. Sürekli yanıp sönmesi ve tekrar tuşa basmak yorar insanı. En iyi yanınıza bir el feriyle çıkın yola. Bir de şu yeni çıkan taşınabilir şarj cihazlarından edinin. Kampa başlamadan önce cihazı full doldurup çantaya atın. Telefon şarjınızı dilediğiniz zaman kamp alanında doldurabilirsiniz. Sonuç itibariyle acil bir durum olabilir.
Bonus: Doğayı kirletmemek için küçük çöp poşetleri almayı unutma.
Bilinçli bir kamp tutkunu olan herkes yanına mutlaka çöp poşeti alır. Bu küçük gibi görünen detayı sakın atlamayın. Sonuçta doğa hepimizin ve bulduğumuz gibi bırakmak doğaya yaptığımız en büyük iyilik olacak.
Telefon : 0 224 225 43 43
Gsm : 0 534 835 86 85 Faks : 0 224 225 43 53 e-mail : info@perisos.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder