Ülkemizin en güzel renklerinden biridir Trabzon. Eğlenceli ve samimi halkı, Karadeniz’in en belirgin özelliğidir. Karadeniz gibi çabuk dalgalanıp sinirlenselerde, bir o kadar çabuk yumuşar Trabzon insanı. Tabii iş yemek yapmaya gelince de tüm hünerlerini göstermeye başlarlar. Yüzyıllardan beri oluşturdukları özel mutfaklarında her insanın mutlaka tatması gereken lezzetler vardır. Trabzon mutfağı denildiğinde herkesin bildiği fakat belki de pek çoğunuzun henüz tatmadığı yemekleri sıralamaya başlıyoruz. Biz Trabzon mutfağı denildiğinde akla ilk gelen yemekleri sıralıyoruz fakat siz siz olun bu özel lezzetleri mutlaka Trabzon’da tadın.
Karalahana Sarması
Karalahana sarması, sadece Trabzon’un değil, hemen hemen tüm Karadeniz bölgesinin sofralarını süsleyen bir lezzet. Öyle her dolmaya benzemez, yapması daha zahmetli fakat yemesi bir o kadar keyifli. Deyim yerindeyse tencerenin dibi görülmeden bırakılmaz. Trabzon’da karalahana sarmasına genellikle pancar deniyor. İşin püf noktası dolmalık karalahanaları kaynar suda 5 dakika gibi kısa bir sürede haşlamak. Sarmanın iç malzemesinde ince köftelik bulgur, pirinç, soğan, bol kıyma ve karabiber kullanılıyor. Karalahana yaprakları sarılıyor ve tencereye yerleştiriliyor. Yerken yanında köy yoğurdu istemeyi unutmayın.
Kuymak
Kuymak, Trabzon sofralarının baş tacıdır. Karadeniz’in pek çok şehrinde mıhlama adıyla bilinir. Kuymak yapımındaki en önemli malzemeler tereyağı ve mısır unu. Önce tavada tereyağı eritilir, sonrasında mısır unuyla birlikte karıştırılır. Yağ tamamen eridiğinde bir bardak soğuk su dökülür. Suyu döküp, kaynamayı gördükten sonra yavaş yavaş peynirler ilave edilir ve pişene kadar ara ara karıştırılır. İşte bu ritüellerin sonunda karşınızda harika bir kuymak duruverir. Trabzon’da yemeniz şiddetle tavsiyedir.
Sarambula
Trabzon yemeklerinin geneli etli veya bol balıklı olsa da, vejetaryenlerin yiyebileceği lezzetleri de var. Eğer et yemekleri yemiyorsanız Trabzon gezinizde damağınızı şenlendirecek bir sarambula mutlaka yemelisiniz. Aslında ilk bakıldığında sıradan bir pilav gibi gelebilir ama durum öyle değil. Pazı, mısır yarması, pırasa ve pirinç karşımı bu Trabzon yemeğine bayılacaksınız. Sarambulanın içine hamsi de atılıyor fakat bu tamamen isteğe bağlı. Dilerseniz hamsisiz olanından tüketebilirsiniz.
Laz Böreği
Fotoğrafı görünce iştahı kabarmayan yoktur sanırım. Bir de tadına bakıldığında damaklarda enfes bir lezzet buluşur. Bu özel Trabzon lezzeti esasında bir börek değil, tatlı. Bildiğimiz baklava yufkasıyla yapılıyor. Tabii yufka elde açıldığında daha bir lezzetli hâle dönüşüyor. Yufkası için, kreması için ve şerbeti için malzemeler ayrı ayrı hazırlanıyor. Çok zahmetli ve neredeyse yarım günü buluyor yapılışı. Ama bir yiyen, bir daha vazgeçemiyor bizden söylemesi…
Pazılı Kaygana
Trabzon yöresel yemeklerinde ayrı bir yeri vardır pazılı kaygananın. Bağ pazı, kuru soğan, mısır unu, yumurta, taze nane, kuru nane ve zeytinyağı, pazılı kaygananın ana malzemeleri. Burada bahsettiğimiz her yemek gibi pazılı kayganayı da gidip yerinde yemelisiniz.
Fasulye Turşusu Kavurması
Fasulye turşusu kavurmasının yapımı oldukça kolay. Evinizde fasulye turşusu varsa, tavaya koyun ve soğanla kavurun. Hepsi bu kadar değil tabii, Trabzon’da bu yemeği mısır ekmeğiyle sunuyorlar. Trabzon’a yolunuz düşerse mutlaka bir de memleketinde deneyin fasulye turşusu kavurmasını.
Bonus: Hamsili Pilav
Trabzon’un en meşhur yemeklerini sıralarken hamsili pilavı listeye eklemezsem olmaz. Karadeniz’de hamsi ile yapılan yemeklerini yazsak bitiremeyiz. Trabzon’da olduğu gibi hemen hemen her Karadeniz şehrinde yapılıp sofraları şenlendiren bir lezzettir hamsili pilav. Kılçıkları ayıklanmış hamsiler, pirinç, kuş üzümü, kuru soğan, çam fıstığı, sıvı yağ, karabiber ve tuz, hamsili pilavın yapımında kullanılan malzemeler. Eğer Karadenizli değilseniz ve evde yapmaya kalkarsanız zorlanabilirsiniz. Karadeniz turlarıyla bu güzel şehri bir gün ziyaret ederseniz kesinlikle tadına bakmalısınız.
Telefon : 0 224 225 43 43
Gsm : 0 534 835 86 85 Faks : 0 224 225 43 53 e-mail : info@perisos.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder