Bir seyahati olabildiğince keyifli kılan en önemli unsurlardan biri hiç kuşkusuz gidilen yörenin özgün lezzetleridir. O yörenin iklimi, coğrafyası ve daha birçok ayrıntısından beslenerek günümüze ulaşmış lezzetler, kimi zaman damağımızda unutulmayacak tatlar bırakırken kimi zamanda anlık da olsa küçük pişmanlıklar yaratabilir. Sizleri, farkında olmadan denendiğinde biraz can yakabilen dünya lezzetleriyle tanıştırmak istiyoruz;
WASABI SOS VE BAHARATLI TUNA BALIĞI – JAPONYA
Bir sushi çeşidi olan Baharatlı Tuna Balığı, başlı başına acı lezzetler sıralamasında ilk sıralarda yer alıyor. Bir de bu acı yemeğin yanına dünyanın en acı soslarından biri olan wasabi yani Japon hardalı eklendiğinde, tadanı pişmanlıklar havuzuna sürükleyen bir lezzet ortaya çıkıyor. Hemen her sushi restoranında karşılaşılması mümkün olan bu ikili, tadıldığı anda masadan kaldırmasıyla ünlüdür.
WOT – ETİYOPYA
Aynı zamanda Etiyopya mutfağının en ünlü yemeği olan Wot, tüm dünyaya acılığıyla nam salmış durumda. Tavuk ve haşlanmış yumurtanın çeşitli pürelerle servis edildiği bu yemekte sarımsak, soğan, zencefil, büyük bir kırmızı Şili biberi, özel “berberi” baharat karışımı ve 15 kadar ekstra baharat kullanılıyor. Wot, kullanılan malzemelerden de tahmin edilebileceği üzere, fazla kaçırıldığında ya da biraz deneyimsiz olunduğunda kulaklardan duman çıkaracak türden.
ATEŞ KAZANI – ÇİN
Çin’in dünyaca ünlü yemeklerinden olan Huo Guo, Türkçeye çevrildiğinde ortaya Ateş Kazanı gibi ürkütücü bir isim çıkıyor. Yemeğin adı kadar tadının da bir ateş kazanını anımsattığından hiç şüpheniz olmasın. Özellikle Çin’in güney kesimlerinde yüzlerce çeşit baharatla tüketilen yemeğin yapılış ve tüketiliş şekli ise şöyle. Masanın ortasında kaynamakta olan bir su kazanı düşünün. Kazanın etrafında da tencereye atılmayı bekleyen envai çeşit gıda malzemesi ve yüzlerce baharat. Damak tadına göre sırasıyla eklenen malzemeler tamamlandığında ortaya çıkan şeyin dünyanın en acı lezzetlerinden biri olduğundan hiç şüpheniz olmasın.
TOM YUM – TAYLAND
Tayland mutfağının en ünlü yemeklerinden olan Tom Yum, eğer denenecekse mutlaka yerinde, ana vatanında denenmelidir. Tayland ve Vietnam’da Sokak aralarındaki seyyar satıcılarda bile bulunan bu yemeğin ana malzemesi tercihe göre değişebiliyor. Şöyle ki, Tom Yum’u balıklı, tavuklu, kırmızı etli ya da karidesli olarak hazırlatabilirsiniz. Dillere destan bu Tayland çorbamızın bir diğer önemli özelliği ise kulaklardan kırmızı dumanlar çıkarabiliyor olması.Tayland ve Vietnam mutfağına özgü onlarca çeşit baharat ve biberin kullanıldığı bu çorbanın temel malzemelerinden bir kaçı, acı biber, palmiye yağı, limon yaprağı ve alabildiğine tuzdur.
İNTİHAR TAVUK KANATLARI – AMERİKA
Amerika’da hemen her fast food mağazasından kızarmış tavuk kanadı sipariş etmek mümkündür. Fakat tavuk kanadı istiyorum dediğinizde size nasıl bir tavuk kanadı istediğiniz sorulur. Kastedilen şey ise hangi soslardan oluşmasını istediğinizdir. Siz bu soruya Suicide Chicken Wings yani İntihar Tavuk Kanatları cevabını verirseniz, zorlu bir süreç sizi bekliyor demektir. Tavuk kanatlarınız sizin için hazırlanırken, Amerikan mutfağında bulunan tüm acı biber ve sosların tavuk kanatlarınıza eşlik edeceğinden hiç şüpheniz olmasın.
Telefon : 0 224 225 43 43
Gsm : 0 534 835 86 85
Faks : 0 224 225 43 53
e-mail : info@perisos.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder