2019 ERKEN REZERVASYON FIRSATLARINI YAKALAYIN.... AYRICALIKLI OLMANIN TADINI ÇIKARTIN... DETAYLI BİLGİ VE REZERVASYON : 0224 225 4343 - 0534 835 86 85 (whatsapp)

Online Otel / Tatil Rezervasyonu


Booking.com

BURSA'NIN NAZAR BONCUĞU: CUMALIKIZIK

cumalikizik-gezisi
Uludağ’ın eteklerinde 5 kızık köyünden biri. Her adımda Osmanlı döneminin esintilerini taşıyan bir yerleşim alanı… Sokakları dar olsa da, tarihi evleriyle sit alanı olarak korunuyor ve hafta sonu gezileri için çok iyi bir alternatif. Her noktasının güzel bir fotoğraf karesi olması da fotoğrafa merak salmış veya bu işi profesyonel yapanların da dikkatini çekiyor.
Cumalıkızık’ın ismi nereden geliyor? Cumalıkızık’a nasıl ulaşılır? Gezilecek ve görülecek neler var? Ne yenir? Yakın bir zamanda Cumalıkızık’a gezi planlayanlar için küçük bir araştırma yaptık.
Cumalıkızık’ın ismi nereden geliyor?
Bursa’da; Bayındırkızık, Değirmenlikızık, Derekızık, Fidyekızık ve Hamamkızık köyleri bulunuyor fakat aralarında Cuma namazının kılındığı tek köyün Cumalıkızık olması bu köyün ismini şekillendirmiş.
Cumalıkızık’a nasıl ulaşılır? Köy içi ulaşım rahat mı?
Cumalıkızık kolay bir ulaşım yoluna sahip. Bursa şehir merkezine geldiğinizde yaklaşık 10 kilometrelik bir yolculukla Cumalıkızık’a ulaşabilirsiniz. Yani Bursa otellerinde konaklayacaksanız eğer, Cumalıkızık’a rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Şehir merkezinden kalkan minibüsler Cumalıkızık’tan geçiyor. Eğer aracınızla geldiyseniz köy içerisinde dolaşırken biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz çünkü köy yolları oldukça dar. Aracınızı bir yere bırakıp yürüyerek gezmeyi tercih edin. Zaten kısa bir sürede köyün tamamını gezmiş  olursunuz. Geriye kalan zamanda da köyün tadını çıkartmak kalır size.
Cumalıkızık evleri tarih kokuyor.
cumalikizik-gezisi-2
Az değil, tam 700 yıllık tarihi evlerden bahsediyoruz. Tabii ki çoğu günümüze kadar belli dönemlerde restorasyon sürecinden geçmiş olsa da, orijinalliğinden hiçbir şey kaybetmemişler.Cumalıkızık evleri, Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyor. Evler genellikle iki veya üç katlı olarak inşa edilmiş. Çoğu evin çevresi moloz taş ve ahşap hatıllı duvarlarla örülmüş durumda. Bunun sebebi, eski dönemlerde aile mahremiyetine önem verilmesi ve evin avlusunun sokaktan görünmemesini sağlamak.  Evlerin ikinci katı genellikle yazlık olarak kullanılırmış. Şu an köyde 250’yi aşkın tarihi ev bulunuyor ve çoğu hala kullanılıyor. Cumalıkızık’ı gezerken, evlerin yapısı dikkatinizi çekecek. Bol bol fotoğraflamayı unutmayın.
Cumalıkızık’ta nereler gezilmeli?
cumalikizik-gezisi-3
Cumalıkızık’taki tarihi evler dışında çok fazla gezilecek nokta yok belki ama sadece bu tarihi atmosferi yaşamak için bile gidilebilir. Cumalıkızık’ta görmenizi önerdiğimiz ilk yer Cin Sokağı. Cin Aralığı olarak da bilinen sokak, dünyanın en dar sokağı olarak kabul ediliyor. Tabii köyün tarihi Osmanlı’ya dayandığı için Osmanlı dönemine ait bir hamam kalıntısı da bulunuyor. Hatta Bizans döneminden günümüze geldiği düşünülen kilise kalıntısını ve Etnografya Müzesi’ni de Cumalıkızık gezi notlarınıza ekleyin.
Yemek yemek için nereye gidilir?
Hafta sonu turlarının en çok tercih edilen noktası Cumalıkızık’ta özellikle güzel bir köy kahvaltısıyla güne başlamanızı tavsiye ederiz. Meşhur serpme kahvaltısında aklınıza gelen her şey var. Aslında şöyle de diyebiliriz; Cumalıkızık’a sadece güzel bir köy kahvaltısı yapmak için gelenlerin sayısı oldukça fazla. Kıymalı, patatesli, peynirli gözlemeler sıcak sıcak sofraya yerleşirken bir yanda da köy reçelleri, köy ekmekleri, ballar, kaymaklar ve köy peynirleri süsleyecek kahvaltınızı. Cumalıkızık kahvaltı mekanlarından Narlı BahçeMavi Boncuk ve Hacı Annenin Yeri tercih edilebilir. Gün içerisinde de bu küçük köy mekanlarında yemek yiyebilirsiniz. Fiyatlar tabii normalin biraz üzerinde ama köyün tarihi atmosferi hatırına veriyor insan işte. Bu arada özellikle kahvaltı için hafta sonu biraz erken gitmeniz gerekiyor. Hatta siz saat 10:00’dan önce gitmeye gayret gösterin. Aksi halde yer bulmanız oldukça zor.
Alışverişi köy tezgahlarından yapın.
cumalikizik-gezisi-4
Cumalıkızık’ı gezerken ara sokaklarda küçük tezgahlar görebilirsiniz. Özellikle de hafta sonları… Kavanoza konulmuş reçeller (ahududu ve çilek reçelleri harika), salçalar, turşular, ballar, paketlenmiş bulgurlar, erişteler, ne ararsanız var. Köy halkı özellikle hafta sonları köylerine gelenlerin çok olduğunu bildiği için evlerinin önüne açıyor tezgahını. Hepsine tek tek uğramanıza gerek yok, zaten yürürken sık sık karşılaşacaksınız.
Cumalıkızık’ta konaklama alternatifleri.
Eğer günübirlik değil de hafta sonunun tamamını Cumalıkızık’ta geçirmeyi düşünüyorsanız, köyün tarihi evlerinde konaklayabilirsiniz. İlginç de bir deneyim olur sizin için. Köydeki bazı aileler evlerini konukevine çevirmiş durumda. Hepsi de şirin bahçeleri, otantik odaları ile keyifli bir konaklama imkanı veriyor. Üstelik oda fiyatları da oldukça uygun. 




  Telefon : 0 224 225 43 43

  Gsm : 0 534 835 86 85                      
  Faks : 0 224 225 43 53                      
  e-mail : info@perisos.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder