Kuzey İtalya’da Avusturya sınırına çok yakın Moena adında bir kasaba var. Resmi adının Moena olduğuna bakmayın; burada yaşayan halk bölgenin adı sorulduğunda “La Turchia” yani Türkiye cevabını veriyor. Türkçe bir kelime dahi bilmeyen Moena halkı, (nüfus yazın 3 bin kışın 14 bin civarı) sadece kasabalarına bu ismi vermekle kalmıyor, kendilerinin de Türk olduğunu iddia ediyor. Peki, her yıl yaz aylarında Türk festivali düzenleyen, bu festivalde Osmanlı kıyafetleri giyen ve bıyık dahi bırakan Moena’lılar neden kendilerini bu denli Türk hissediyor?
Efsaneye göre savaşta yaralanan bir Osmanlı subayı atını hiç bilmediği bir yöne doğru sürer ve en son ulaştığı bölge olan Moena’da bu bölgenin halkı tarafından tedavi edilir. İyileştiğinde Moena’lı bir kadınla evlenen ve hayatını burada sürdürme kararı alan subay zamanla bölge halkına Türk kültürünü benimsetir. Öyle ki üzerinden yüzlerce yıl geçmiş olmasına rağmen bölgedeki herkes “El Turco” adını verdikleri bu subayı ataları olarak değerlendiriyor ve bir Türk gibi yaşamını sürdürüyor.
HİÇ KİMSE TÜRKÇE BİLMİYOR
Hemen her konuda bir Türk gibi yaşayan Moena halkından hiç kimse Türkçe bilmedi gibi Türkiye’yi de hiç görmemiş. İzledikleri İtalyan kanallarında Türkiye ile ilgili bir haber çıktığında bunu dikkatle dinleyip birbirine anlatan Moena halkı bir meydana ve bir caddeye Türkiye ismini vermiş durumda. Efsane Osmanlı subayının heykelinden oluşan bir çeşme Türkiye Meydanında yer alıyor ve buradan su içmek geleneksel bir ritüel.
HER YIL TÜRK FESTİVALİ DÜZENLENİYOR
Moena halkı, Türk gelenek ve göreneklerine öyle bağlı ki bu gelenek ve göreneklerin yaşatılması için her yıl yaz aylarında düzenli olarak Türk festivali düzenleniyor. Festival kapsamında hemen her evin penceresinden Türk bayrakları sarkıtılıyor, kasaba erkekleri bıyık bırakıyor, festival dönemi boyunca Türk yemekleri pişiyor, Çocuklara Türk bayrağından yapılan kıyafetler giydiriliyor, gençler yeni çeri kıyafetleriyle kasabada volta atıyor ve kasabanın en yaşlısı Sultan kıyafetleri giyerek Osmanlı hükümdarını sembolize ediyor. Efsane Türk subayının büstünden oluşan çeşme ise bu festival dönemi boyunca ziyaretçi akınına uğruyor.
İtalya’nın kuzeyinde yer alan bu ilginç Türk kasabası sakinlerinin Türkiye halkından istediği tek şey ise sık ziyaret edilerek kültürel iletişimin daha da güçlendirilmesi.
Sizinde aklınıza “Orda, bir köy var uzakta; o köy bizim köyümüzdür” şarkısı geldi mi?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder