Ülke olarak geniş bir coğrafyaya ve derin bir tarihe sahip olmak güzel şey. Hele ki bu bölgeler gidilip geziliyor ve keşfediliyorsa… Akdeniz’den Ege’ye, Güneydoğu’dan Doğu Anadolu’ya kadar pek çok köye, kasabaya gizlenmiş sayısız antik yerleşim alanları bulunuyor. Fakat aralarında öyle kalıntılara ev sahipliği yapan yerler var ki sadece ülkemizden değil, dünyanın dört bir yanından ziyaret ediliyor. İşte, Türkiye’de keşfedilmeyi bekleyen en görkemli antik kentler…
1)Efes Antik Kenti
İzmir-Selçuk ilçesinde yer alan Efes Antik Kenti, günümüze taşıdığı sağlam kalıntıları ve köklü tarihiyle yılda 1.5 milyondan fazla ziyaretçi potansiyeline sahip. Hâl böyle olunca İzmir’e tatile gidenlerin de uğramadan, keşfetmeden evine dönmediği bir nokta. Efes, İyonya’nın 12 şehrinden biri. Antik dünyada bilim ve kültürün en önemli merkezleri arasındaki yerleşim alanında; Kuretler Caddesi, Artemis Tapınağı, Hadrianus Tapınağı, Celsus Kütüphanesi ve daha pek çok kalıntı mevcut. Antik kent yakınlarında Meryem Ana Kilisesi ve Yedi Uyurlar Mağarası da bulunuyor. Bölge, her ne kadar İzmir-Selçuk’ta yer alsa da, Aydın-Kuşadası’ndan da kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
2) Truva Antik Kenti
En az Efes kadar ünlü olan ve Troya adıyla da bilinen Truva Antik Kenti, Türkiye’de görülmesi gereken antik kentlerden biri. Öncelikle, Truva’ya Müzekart ile ücretsiz giriş yapabilirsiniz. Eğer yoksa antik kentin girişinde küçük bir kulübe bulunuyor. Belli bir ücret karşılığında Müzekart satın alabilirsiniz. Truva Antik Kenti’ne girdiğiniz anda sizleri görkemli bir Truva atı karşılayacak. Truva atı orijinal olmayıp, simgesel olarak yapılmış. Atın ayak kısmındaki merdivenlerden çıkarak antik kenti Truva atının tepesinden seyredebilirsiniz. Sonrasında tüm eski yerleşim alanını keşfetmeye başlayabilirsiniz. Çoğu taş yığını olsa da, önemli bir tarihe tanıklık etmesinden dolayı gerçekten etkileyici. Eğer rehbersiz geziyorsanız her noktada tanıtıcı tabelalar bulunuyor, mutlaka okuyup bulunduğunuz kalıntının ne olarak yapıldığı veya kullanıldığı hakkında bilgi edinerek gezin.
3)Assos Antik Kenti
Günümüzde genellikle yaz tatillerinde tercih edilen Assos, M.Ö. 6. yüzyıla kadar inen tarihiyle antik bir yerleşim alanıdır. Bir tarafta denizin muhteşem görüntüsünü, plajların en cezbedici hâlini ayaklar altına serer; diğer taraftan surları, Athena Tapınağı, tiyatrosu ve agorasıyla farklı izlerin peşinden sürükler. Assos Antik Kenti’nin iki girişi bulunuyor. Müzekart ile 1 yıl boyunca iki defaya mahsus ücretsiz gezebilirsiniz. Athena Tapınağı’nın olduğu nokta, özellikle gün batımında harika bir manzara sunuyor. Ziyaretiniz sırasında gün batımını seyretmeden antik kentten ayrılmayın.
4)Pergamon Antik Kenti
İzmir’in Bergama ilçesinde yer alan Pergamon antik yerleşim alanı, ilk kurulduğu yıllarda Batı Anadolu’nun en gelişmiş kentlerinden biriydi. Şimdi ise sadece tatil için İzmir’i tercih edenler ve gezginler tarafından ziyaret edilen bir turizm merkezi. Bu antik yerleşim alanı tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ( Pers, İyon, Lidya, Selçuklu, Bizans, Roma) ev sahipliği yapmış. Kenti bu denli değerli yapan en önemli özelliği, tarih boyunca şifa ve sağlık merkezi olması…
5)Hattuşaş
Hitit İmparatorluğunun başkenti Hattuşaş, pek çok döneme ait kalıntıları bir arada bulundurmasından dolayı dünya tarihinde önemli bir yere sahip. Durum böyle olunca Hattuşaş’ı Türkiye’nin en güzel antik kentleri listesine almadan edemedik. Bölge, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. Çorum-Boğazkale’ye oldukça yakın bir konumda bulunuyor. Hattuşaş Antik Kenti, iki ana bölümden meydana gelmiş durumda. Yukarı Şehir ve Aşağı Şehir… Antik yerleşim alanının tüm kalıntıları arasında gezip, Hitit uygarlığına kısa bir yolculuğa çıkmak yapılacaklar listenizde mutlaka olsun.
6)Zeugma Antik Kenti
Zeugma Antik Kenti; Gaziantep’in en önemli, en güzel tarihi yerlerinden biri. Dünyanın en büyük mozaiklerine sahip olan antik kentteki tüm çıkarılan eserler Zeugma Müzesi’nde sergileniyor. En önemli mozaikler Roma dönemine ait. Bölge, Nizip ilçesine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Belkıs Köyü’ne oldukça yakın. Yolunuz Gaziantep’e düşerse görmeden geçmeyin diyoruz.
7)Afrodisias Antik Kenti
Ülkemizdeki UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmeyi başaran antik kentlerden biridir Afrodisias. Adından da anlaşılacağı gibi güzellik tanrıçası Afrodit’e adanmış olan kent, Aydın-Karacasu’ya bağlı olan Geyre’de yer alıyor. Kentin M.Ö. 5 yüzyılda kurulduğu bilinmekte olup, en gelişmiş dönemini Roma İmparatorluğu zamanında yaşamış. En önemli kalıntısı Afrodit Tapınağı olsa da, heykelleri ile de oldukça ünlü. Ayrıca bilim ve edebiyatta da kendi döneminin en önemli merkezlerinden biri olmuş.
8)Hierapolis Antik Kenti
Denizli-Pamukkale yakınlarında yer alan Hierapolis Antik Kenti’nin hangi yıl kurulduğuna dair kesin bir bilgi yok. Kent, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. Hamam, tiyatro, nekropol, su kanalları, Direkli Kilise, şehrin günümüze gelen kalıntılarından bazıları. Burada yaşayan halk, Medusa’dan korunmak için giriş kapısına Medusa figürü yapmış.
9)Laodikeia Antik Kenti
Ülkemizde yer alan ve UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmış olan Laodikeia, Denizli il merkezine yaklaşık 6 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Özellikle; yaklaşık 20.000 kişi kapasiteli tiyatrosu, kentin en dikkat çeken yapısı. Stadyum, anıtsal çeşme, gimnazyum, meclis binası, büyük kilise ve bir tapınak kalıntısı Laodikeia’nın tarihine ışık tutan diğer yapıları.
10)Ani Antik Kenti
Türkiye’nin en güzel antik kentleri listemize Doğu’nun en önemli parçası Ani Antik Kenti’ni dahil ederek yazımızı sonlandırıyoruz. Ani Antik Kenti, Kars’ta olmasından dolayı çok keşfedilmiş bir yer olmayabilir fakat zengin kalıntıları, derin tarihi ile kesinlikle keşfedilecekler listenizde olmalı. Ani, il merkezine yaklaşık 48 kilometre uzaklıkta bulunan Ocaklı Köyü sınırlarında yer alıyor. Şehir suru, bir cami ve yaklaşık 8 kilise Ani’nin günümüze kadar sağlam gelmiş en değerli yapıları. Doğu Anadolu turlarına katılarak pek bilinmeyen bu tarihi güzelliği keşfedebilirsiniz.
Telefon : 0 224 225 43 43
Gsm : 0 534 835 86 85 Faks : 0 224 225 43 53 e-mail : info@perisos.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder