2019 ERKEN REZERVASYON FIRSATLARINI YAKALAYIN.... AYRICALIKLI OLMANIN TADINI ÇIKARTIN... DETAYLI BİLGİ VE REZERVASYON : 0224 225 4343 - 0534 835 86 85 (whatsapp)

Online Otel / Tatil Rezervasyonu


Booking.com

Hasankeyf Gezi Rehberi






Batman’da tarih, doğa, yöresel yemekler, birbirinden güzel tarihi geçmişiyle ünlü yerlerin tam karşılığı Hasankeyf. Hasankeyf’te neler yapılır, nereler görülür, neler yenilir sorularının bütün cevapları bu yazıda. Hasankeyf gezi rehberi sizinle.


İki tarafını da Dicle Nehri’nin ayırdığı tarih kokan ilçe Hasankeyf’in inanması zor ama tarihi geçmişi ta ki 10.000 yıllara kadar gidiyor. 1981’de doğal koruma alanına çevrilmiş. Hasankeyf kaya evleriyle de fazlasıyla ünlü bir yer. Ama ne yazık ki göller altında kalan antik kentlerden de okuduysanız Hasankeyf onca yıllık tarihi geçmişiyle sular altında kalması söz konusu.





Peki Hasankeyf adı nereden gelmiş; kayalıklara gömülmüş o meşhur evlerinden dolayı Süryanice Kifo’dan tüketilip Kifos ve Cepha isimleriyle başlayıp Mağaralar Şehri, Kayalar Kenti Arapça anlamı Hısnı Keyfa, Osmanlı zamanındaysa Hısnıkeyf ve en sonunda halkın tabiriyle Hasankeyf olarak kalmış ismi.


Hasankeyf’te gezilecek yerler


Hasankeyf gezisine ilk olarak buranın en önemli yeri Hasankeyf Ören Yeri’nden başlayabilirsiniz. Neden bu kadar önemli olduğuna gelince; Hasankeyf Ören Yeri Mezopotamya’nın en eski yerleşim yeri olarak bilinir. Burada göreceğiniz mağaralar, vadiler ve kanyonlar Hasankeyf gezinize unutulmaz anlar yaşatacak yerlerinden sadece bazıları. Hasankeyf Dicle’nin tam ortasında bir yerleşim yeri olduğundan bahsetmiştim. Hasankeyf kadar önemi büyük olan Dicle Nehri’nde manzaraya karşı doya doya yürüyüş yapabilirsiniz. Hasankeyf’te göreceğiniz diğer önemli yerleri; El Rızk Camii, İki Yollu Minare, Büyük Saray, Artuklu Köprüsü, Kızlar Camii, Sultan Süleyman Camii, Küçük Saray, Zeynel Bey Kümbeti, Hasankeyf Kalesi güzel bir Hasankeyf turunda mutlaka görülmesi gereken yerlerinden.


Hasankeyf’e gitmek için ekimin ilk haftasını tercih ederseniz burada düzenlenen Hasankeyf Kültür ve Sanat Festivali’ni yakından görme şansınız olur. Bu festivalde; konserler, sergiler, söyleşilerle kısacası yok yok. Size keyifli saatler sunacak her şeyi bir arada göreceksiniz.





Hasankeyf’te ne yenir?


Hasankeyf’in zenginliğine zenginlik katan Dicle Nehri kıyısındaki yöresel yemeklerinden bulabileceğiniz lokantalar damak tadınıza uyacak eşsiz lezzetleriyle sofranıza gelecek. Özellikle merak edenlere küçük bir tüyom; ızgara Dicle balığı. Balık yemeyi sevmiyorsanız bile kıyısından köşesinden olsa da mutlaka bir tadına bakın derim. Ama diğer et yemeklerinden yana tercih yapacaksanız onlarda en az Dicle balığı kadar leziz yapılıyor. Lokantalarında otururken afiyetle yemeğinizi yerken bir yandan da ayaklarınızı nehrin buz gibi sularına sokabilirsiniz. Yeme-içme konusundaki bir diğer durak Hasankeyf’in ana caddesi üzerindeki lokantaları.





Alışveriş


Burada alışveriş yaparken özellikle gitmenizi tavsiye edebileceğim Yolgeçen Hanı ahşap ürünlerin, halı ve kilime dair her şeyin olduğu alışveriş durağı.





Hasankeyf’e gitmek için illa ki bir bahaneniz olamaz, zaten başlı başına tarihi yeter burayı anlatmaya ama yine de Batman yakınlarındaysanız Hasankeyf’i gezmeyi sakın ihmal etmeyin. Burada yatan o farklı dünyayı mutlaka görün derim. Ayrıca konaklama için Batman Otelleri sizin için iyi bir seçim olacaktır, Hasankeyf başta olmak üzere buradaki diğer güzellikleri de bu sayede görmüş olursunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder