2019 ERKEN REZERVASYON FIRSATLARINI YAKALAYIN.... AYRICALIKLI OLMANIN TADINI ÇIKARTIN... DETAYLI BİLGİ VE REZERVASYON : 0224 225 4343 - 0534 835 86 85 (whatsapp)

Online Otel / Tatil Rezervasyonu


Booking.com

TARİH KOKAN SOKAKLARI İLE ROMA

“Bütün yollar Roma’ya çıkar” deyimi sadece bir mecaz değil aslında. Antik çağlarda gerçekten bütün yollar Roma İmparatorluğu’nun başkentinden yayılırmış. “Dünyanın Başkenti” olarak görülen ve batıda İspanya’dan doğuda Mısır’a kadar uzanan geniş bir imparatorluğa hükmeden Roma, çok farklı halkları kendine çekmiş ve tarihe çok farklı miraslar bırakmış.

Roma’yı ziyaret edenler, farklı çağlardan gelen kültürel kalıntıların iç içe geçmiş olduğunu çok geçmeden keşfederler. Roma’ya ister antik kalıntıların görkemi ve Katolik kilisesinin kutsal hac yerleri için; ister Michelangelo, Raffaello yada Bernini’nin eşsiz eserleri için gelmiş olun, sonuçta hepsini muhteşem bir karışım içinde göreceksiniz.

Roma’nın sınırları çok geniş bir alana yayılmış olsa da, görülmesi gereken başlıca yerler nispeten küçük bir bölgede toplanmıştır, dolayısıyla Roma’yı gezmek için en iyi yol yürümektir.

ROMA’DA GEZİLECEK YERLER

Fontana di Trevi / Trevi Çeşmesi

Ünlü Trevi çeşmesi malesef inşaat halinde olduğundan o meşhur fotoğrafı çekemedik. Ancak inşaat halinde olması turist akını çekmesini engellememiş. İnşaat alanının üzerindeki platformdan yürüyerek çeşmeyi yakından görebiliyorsunuz ama karşınızda pek estetik bir manzara yok.18. yüzyıl tarihli çeşme aslında bir zafer takı ve bir sarayın ön cephesidir; kayalar, çeşmeler ve havuzlar cümbüşü içindeki mitolojik yaratıklardan oluşur.

Templo Adriano / Hadrian Tapınağı

Aslında tapınak demek yanlış olur, tapınaktan kalanlar desek daha doğru bir söylem olacak. Dönemin imparatoru Hadrianus tarafından yapılmış bu devasa mabedden günümüze sadece giriş bölümündeki sütunlar kalmış. Hadrian Tapınağı’nın önündeki Ignazio meydanında çeşitli sanat etkinlikleri yapılıyor.



Pantheon

Eski Roma’nın en iyi korunmuş anıtı olan Pantheon, “Bütün Tanrıların Tağınağı” olarak 7. yüzyılda kiliseye dönüştürüldükten sonra, gelecek kuşaklar için büyük bir özenle korunmuş. Pantheon’un büyüklüğünü anlayabilmek için mekanın içine girip, yukarıdaki süslü kubbeye bir göz atmak gerekir. Kubbe 43 metreden fazla çapıyla, herhangi bir destekleyici sütun yada uçan payanda olmadan durmaktadır. Bu özelliği ile eşsiz bir mühendislik harikası olarak nitelendirilir. Güneşli günlerde kubbedeki yuvarlak delikten giren güneş ışınları penceresiz mahzeni aydınlatıyor.

İspanyol Merdivenleri

Adını çevrede ikamet eden İspanyol Büyükelçisinden alan İspanyol Merdivenleri, genç Romalılar ve yabancılar için kentin en sevilen buluşma yeridir. Basamaklar, baharda pembe açelyalarla süsleniyor, yaz günlerinde ise İtalyan modacıların eserlerini sergiledikleri bir podyuma dönüşüyormuş.

İspanyol Merdivenlerinden yukarı kadar çıktığınızda ise sizi muhteşem bir manzara bekliyor, özellikle günbatımına denk gelirseniz Roma’nın silüetini görme imkanınız olur.



İspanyol Merdivenlerinin dibinde ise, batık bir gemi şeklindeki mermer çeşme Fontana della Barcaccia yer alıyor.

Ponte Sant’ Angelo

Tiber nehrini, Hadrianus’un İS 134 tarihli köprüsü Pons Aelius’un kemerlerini de içeren Ponte Sant’ Angelo üzerinden geçmenizi tavsiye ederim. Bernini ve öğrencilerinin 1598 ve 1660 yıllarında yaptıkları, her biri İsa’nın çarmıha gerilişinden simgeler taşıyan on melek heykeli köprünün korkuluklarını süsler. Tiber Nehri üzerindeki yirmiden fazla köprü içinden en güzelinin bu olduğunu söylüyor rehber kitabımız.



Porta del Popolo

Nehrin diğer tarafına geçtikten sonra ilk istikametimiz Popolo meydanı yani Piazza del Popolo. Bu meydana girmek için karşımıza çıkan ilk yapı ise 16. yüzyıl tarihli, kemerli Porta del Popolo. Adriyatik kıyısındaki Rimini’den eski Roma’ya girilen kapıdır. Roma’ya gelen hacılar daha sonra burada, Corso’nun kuzeydeki bu girişine bekçilik eden, heybetli barok kiliseler Santa Maria dei Miracoli ve Santa Maria di Montesanto tarafından karşılanmışlardır.

Piazza del Popolo

Porta del Popola’dan içeri girdiğinizde size zarif bir oval biçimindeki Popolo Meydanı karşılıyor. Napoleon’un mimarı Giuseppe Valadier’in 1818 yılında düzenlediği meydan, bir açık hava kent tiyatrosu örneğidir. Kentin en büyük dikilitaşı İÖ 13. yüzyıl Mısır’dan kalmadır. Augustus tarafından Roma’ya getirilip Circus Maximus’a dikilmiş, 1589 yılında ise Papa V. Sixtus tarafından bu meydana taşıttırılmış.



Pincio Bahçeleri ve Villa Borghese

Piazza del Popolo’nun doğusundan yukarı doğru, anıtsal teraslar kompleksinden geçerek ulaşılan, 19. yüzyıl tarihli Pincio Bahçeleri‘nden piazzanın ve kentin panoramik manzarası görülür.Bahçeler, bir zamanlar Papa V. Paulus’un kuzeni Kardinal Scipione Borghese’ye ait olan Villa Borghese’nin yemyeşil bahçelerine kadar uzanır. 226 dönüme yayılmış arazide, çocuk parkları, bisiklet parkurları, yürüyüş yolları ve kafeler bulunuyor. Keyifli bir gün geçirmek yada spor,piknik vs yapmak için çok ideal bir yer.



Il Vittariano / Altare della Patria

Kentin her yerinden görülen ve merkezi Roma’nın en güzel manzaralarından birinin izlenebildiği Il Vittoriano‘dur. Romalılar, bu göz kamaştırıcı beyaz mermer anıt bu kadar dikkat çekici olmasaydı diye hayıflanır. Yapım çalışmaları 1885’ten 1911 yılına kadar süren ve İtalyan birliğini kutlamak üzere inşa edilerek, yeni ulusun ilk kralına adanan Vittariano, aynı zamanda Altare della Patria‘yı yani İtalya’nın 1. Dünya Savaşı Mechul Asker Anıtı’nı da kapsar.



İmparatorluk Forası

Il Vittoriano’nun hemen arka tarafından itibaren yaklaşık 5 km boyunca antik Roma kalıntılarının sergilendiği bölge bulunuyor. Bu bölgede İmparatorluk Forası, Roma Forumu ve Collesium’a kadar uzanan yolda daha birçok eser var. Traianus Forumunun kuzey ucunda 30 metre yüksekliğindeki Traianus Sütunu yükselir. Sütun, İS 113 yılında imparatorun Romanya zaferini kutlamak üzere dikilmiştir. Üzerinde Roma savaşlarını betimleyen yaklaşık 2500 resim bulunuyor. Traianus Pazarları’nda en iyi korunmuş eski Roma sokaklarından bazılarını görebilirsiniz. Pazarlar 150 dükkan ve bürodan oluşan bir alışveriş merkeziymiş. Burası ücretli giriş ile gezebileceğiniz bir yer. Ancak ücret ödemeden de dışarıdan gezip görebilirsiniz zira görüşü engelleyen herhangi bir duvar vs yok.

Roma Forumu

Sütunları, girişleri ve kemerleri arasında durup hayal gücünüzde keyifli bir sıçrama yaratarak, imparatorluğun başkentini gözünüzde canlandırabilirsiniz. Barbar istilalarından sonra bölge terk edilmiş, daha sonra meydana gelen yangınlar, depremler ve sellerin etkisiyle bölge çamurlu bir otlağa dönmüş. 19. yüzyılda yapılan kazılarla bugünkü haline kadar ulaşmış.



Colosseum (Kolezyum)

Roma deyince akla ilk gelen yapıdır Colosseum. Roma’nın asli gerçekliliğini, ilham verici herhangi bir kiliseden yada saraydan daha çok yansıtır. İS 72-80 yıllarında köleler ve mahkumlar tarafından inşa edilen dört kademeli elips biçimli amfitiyatro, 50.000 izleyici alabilecek kapasitededir. Seyirciler taştan sıralarda sosyal statülerine göre otururlarmış. Zamanında gladyatör dövüşlerinin yapıldığı bu arena hala bütün ihtişamıyla ayakta ve Roma’da en çok ziyaretçi çeken yerlerin başındadır.



Isola Tiberina/ Tiber Adası

Tiber Nehri’nin ortasındaki bu ufak adacık ve iki yakayı adaya bağlayan iki tane köprü yoğun turist akımı çekiyor. İsa’dan 300 yıl önce burası, tapınak ile hastanenin adandığı şifa tanrısı Aesculapius’un kutsal arazisi olarak biliniyormuş. Adanın iki tarafındaki köprüler: Ponte Castio ve Ponte Fabricio. Adayı ve köprüleri gezip bol bol fotoğraf çektikten sonra biraz dinlenmek için nehir kenarına iniyoruz. Burası Romalıların bisiklete bindikleri, spor yaptıkları, hatta piknik yaptıkları bir sosyal alan. Biz de nehir kenarına uzanıp su sesiyle beraber dinleniyoruz.

Yahudi Mahallesi

Sinagoğun arkasındaki dar sokaklar ise size eski Yahudi mahallesine götürecektir. Burası, kendine özgü Roma/Yahudi yemekleri sunan restoranlarla dolu tarihi bir semttir. Küçük ama canlı bir Yahudi topluluğu hala burada yaşamaktadır. Önerim mutlaka buraya karnınız aç olarak gelmeniz, özellikle enginar seviyorsanız bayılacaksınız.



Roma’nın Yedi Tepesi

Roma’nın 7 tepesi Tiber nehrinin doğusunda ve şehrin merkezindeki tepeler topluluğudur. Efsanelere göre şehrin orijinal yeri olan Palatine Tepesi’nde (Collis Palatinus) Romulus tarafından kurulmuştur. Geri kalan altı tanesinin günümüzde adları şöyledir; Aventine Tepesi (Collis Aventinus), Capitol Tepesi (Capitolinus), Quirinal Tepesi (Quirinalis), Viminal Tepesi (Viminalis), Esquiline Tepesi (Esquilinus) ve Caelian Tepesi (Caelius).Şehir merkezinde fakında olmadan bütün tepeleri görüyorsunuz ancak biz bunlardan sadece bir tanesine çıkıp Roma’yı tepeden izledik. Viminal tepesinden manzara budur:



Caius Cestius Piramidi

Roma’nın kentin surlarıyla bütünleştiği için halen ayakta kalan tek piramidi, Ostiense meydanında yer alıyor. Koloni yargıcı olan Caius Cestius, bu otuz metrelik anıtı İÖ 20 yılında Mısır’dan döndüğünde anıt mezar olarak yaptırmış.



ROMA’DA YEMEK

Makarna

Roma’ya gitmeden önce yaptığım araştırmalar sonucu önerilen ilk yer bir makarnacı. Ama bu makarnacı bildiğiniz gibi değil, içeride masa, sandalye yada bir bar yok. Günde sadece 2 çeşit makarna pişiren ve bunu plastik tabakta sunan bir dükkan burası: PASTIFICIO. Eskiden sadece ögle 13:00 itibariyle satışa başlıyorlarmış, makarna bitince de dükkanı kapatıyorlarmış. Ama artan talebe dayanamayıp, hem öğle hem de akşam servisine başlamışlar. Günde sadece 2 çeşit makarna yapıyorlar. Bizim şansımıza enginarlı ve domatesli vardı, tabağı 4 euro, içeride yemek isterseniz dükkanda taze makarna satılan rafları masa olarak kullanabilirsiniz.

Tiramisu

Makarna yedikten sonra üzerine bir de tatlı yemeden olmaz, Roma diyince akla gelen ilk tatlılardan biri Tiramisu. Tiramisu için ise önerilen ilk mekan ise POMPI. Pastificio ile aynı sokakta bulunan bu dükkanda çeşit çeşit tiramisu bulabilirsiniz. Tanesi 4 euro. Ama kuyrukta sıra beklemeyi şimdiden göze alın.



Pizza

Roma’da yenecekler listesinin ilk sıralarında tabii ki dilim pizza var. Dilim pizzanın Roma’da değil belki de dünyadaki en iyi adresi Vatikan yakınlarındaki minik dükkan PIZZARIUM’a gidiyoruz. Adresi: Viadella Meloria, 43, 00136 Roma. Pizzarium’da denediğimiz pizzaların hepsi birbirinden değişik ve güzeldi. Ama aklımdan çıkmayan ve bir daha yolum Roma’ya düştüğünde Pizzarium’a gitmeme sebep olacak pizza kesinlikle patates ve mozzarellalı pizza, tek kelime ile baş döndürücüydü. Bunun dışında yediğimiz pizzaların hepsinin çok çok iyi olduğunu söyleyebilirim. İstediğiniz pizzaları seçip tartırıyorsanız. Her pizzanın fiyatı farklı ortalama 18-30 euro arasında değişen fiyatları var.



Dondurma

Aslında Roma dondurması meşhurdur ve rehber kitaplarda da bir sürü mekan önerisi vardır. Ancak artık ülkemizde de kaliteli dondurmalar bulmak imkansız olmadığından bana çok cezbedici bir farklılık yaratmadı denediğimiz dondurma. Ayrıca Roma dondurmasının çok pahalı olduğunu da belirtmek istiyorum. Burada fiyatlandırma top olarak değil seçeceğiniz külahın boyuna göre yapılıyor. Ortalama bir külah dondurmayı 5 euro civarında yiyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder