2019 ERKEN REZERVASYON FIRSATLARINI YAKALAYIN.... AYRICALIKLI OLMANIN TADINI ÇIKARTIN... DETAYLI BİLGİ VE REZERVASYON : 0224 225 4343 - 0534 835 86 85 (whatsapp)

Online Otel / Tatil Rezervasyonu


Booking.com

YUNANİSTAN’DA BİZDEN BİR ŞEHİR: SELANİK





Selanik, yaklaşık bir milyonluk nüfusu ile Yunanistan’ın ikinci büyük kentidir. Selanik ile ilgili söylenen sözleri hepiniz duymuşsunuzdur; Mesela, Atatürk’ün doğduğu şehir, İzmir’e çok benziyor, ufak bir şehir v.s. Şirin bir tatil kasabasını andıran canlı sokaklar, o her sokağın sonunun mutlaka denize çıkması, uygun fiyatlı müthiş yemekler, karayolu ile ulaşımın kolay olması gibi sebepler Selanik seyahatini cazip kılıyor. Hatta eğer yaz aylarında gidecekseniz şehre yakın birçok noktada denize girme imkanı bile var. Hal böyle olunca Selanik’i sevmemek için bir sebep kalmıyor.



Aristoteles Meydanı, şehrin tam anlamıyla merkezi ve Yunanistan’ın en büyük meydanlarından biri olarak kabul ediliyor. Şehrin genel görüntüsünün beton binalardan oluşması sebebiyle Selanik’in en güzel yerlerinden biri bile sayılabilir. Şehirdeki tüm etkinliklerin yapıldığı bu meydandan dümdüz aşağı indiğinizde ise denize ulaşıyorsunuz. Kent için önemli bir turistik alan ve meydanın çevresindeki çok sayıda kafe ve barlar ile genç nesiller için popüler bir mekandır.
SELANİK’İN SİMGESİ BEYAZ KULE



Selanik’in simgesi nedir derseniz eğer bu sorunun tek cevabı: White Tower yani Beyaz Kule. Kulenin tarihi 15. yy’a kadar dayanıyor ve Selanik’in meşhur sahil şeridinde tüm heybetiyle yer alıyor. Tam olarak hangi tarihte yapıldığı belli değil… Bir zamanlar hapishane olarak da kullanılan kule aynı zamanda “Kanlı Kule” adıyla da biliniyormuş. Osmanlı hakimiyeti bittikten sonra kuleyi vaftis edip beyaza boyamışlar, o yüzden adı beyaz kule olarak kalmış ama gününüzde beyaz renginden eser kalmamış.



Roma döneminden kalan başlıca eserlerin her ikisi de Doğu Roma İmparatoru Galerius tarafından yaptırılmış: Zafer Takı ve Rotonda… MS 279 yılında Perslere karşı kazandığı zaferi kutlamak için ilk önce Zafer Takı’nı yaptırmış. Yapı üzerindeki kabartmalar gerçekten göz dolduruyor ve hala şehrin merkezinde bütün ihtişamı ile ayakta. Rotonda ise mezar olarak planlanmış. Ancak Galerius öldüğünde Bulgaristan’da olduğu için buraya gömülememiş. Rotonda da bu sebeple Aziz Georgios Kilisesi olarak kullanılmaya başlanmış. Osmanlı döneminde ise minare eklenerek camiye çevrilmiş. Hala minaresi ile beraber şehir merkezinde bulunuyor ancak ziyarete açık değil.
YUNANİSTAN’IN EN BÜYÜK KİLİSESİ



Aziz Dimitrios Kilisesi ise Yunanistan’ın en büyük kilisesi olarak Selanik’in en öenmli yapılarından biri. Orjinal bina 5. Yüzyılda yapılmış ancak 7. Yüzyıldaki yangından sonra aslına uygun olarak tekrar inşa edilmiş. Osmanlı döneminde cami olarak kullanıldıktan sonra tekrar kiliseye çevrilmiş. İçeride 6. Yüzyıldan kalma mozaiklerin bir kısmı hala sağlam. Kilisenin zemin katındaki mahsende ise görülmeye değer nitelikte tarihi eserleri görmenizi öneririm.
ATATÜRK MÜZESİ



Selanik’in Türkler için ayrı bir önemi vardır çünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında burada doğmuştur. Onun doğduğu, çocukluk ve gençlik günlerini geçirdiği ev Atatürk Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Türkiye başkonsolosluğu ile yanyana olan evi ziyaret etmek için başkonsolosluk güvenliğine kimlik bilgilerinizi vermeniz yeterli.



Selanik’e gelince, ünlü Yunan sanatçı Giorgos Zogolopoulos tarafından tasarlanmış “Umbrellas” adlı eseri görmeyi unutmayın! Sahil şeridinde yer alan ve gözden kaçırmanızın imkansız olduğu Umbrellas, 46. Venedik Bienali kapsamında da sergilenmiş ve tahmin ettiğiniz üzere öyle sağda solda sokağın üzerine koydukları renkli şemsiye akımıyla ilişkisiz bir sanat eseri. Yerlisi tarafından da pek seviliyor olmalı ki şehrin sembollerinden biri haline gelmiş.
BÜYÜK İSKENDER HEYKELİ



Selanik sahilinde beyaz kulenin biraz ilerisindeki devasa Büyük İskender heykeli Yunanistan ve sınır komşusu Makedonya arasında “Büyük İskender”in kimin atası olduğu, yıllardır büyük tartışma konusu. O nedenle Üsküp’ün merkezine dudak uçuklatan bir bütçe ile dikilen ‘’Büyük İskender’’ heykeli, Yunanları çok öfkelendirmiş. Yunanlar, bu heykelle şu mesajın verilmek istendiğini belirtiyor: ‘’Büyük İskender’in torunları biziz, o bir Yunan değil bir Makedon’du.’’

Beyaz Kule’nin hemen önünden kalkan teknelerle yarım saatlik tur alarak şehri bir de denizden görebilirsiniz. Bu turlar ücretsiz, sadece içtiğiniz ve yedikleriniz için para ödüyorsunuz. Korsan teknesi olarak yapılmış teknelerin içerisi bar olarak tasarlanmış. Gün batımı saatlerinde bu kısa turu yaparsanız güzel bir manzara izleyeceğiniz garanti. Aynı şekilde liman bölgesinden de gün batımını izlemek Selanik’te yapılan popüler aktivitelerden sayılır.



Ladadika Bölgesi, Selanik’in en popüler yerlerinin başında geliyor. Limanın hemen arkasında kalan bu bölgede eğlenmek ve yemek yemek için birçok seçenek bulabilirsiniz. Trafiğe kapalı olan bu bölgede sağlı sollu tavernalar, şık restoranlar ve canlı müzik dinleyebileceğiniz barlar bulunuyor. Yunan usulü yemekler için bizim önerimiz ise Tou Meze Selanik. Garsonların Türkçe konuşma ısrarı dışında bütün yemekleri çok leziz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder