2019 ERKEN REZERVASYON FIRSATLARINI YAKALAYIN.... AYRICALIKLI OLMANIN TADINI ÇIKARTIN... DETAYLI BİLGİ VE REZERVASYON : 0224 225 4343 - 0534 835 86 85 (whatsapp)

Online Otel / Tatil Rezervasyonu


Booking.com

BULGARİSTAN'IN BAŞKENTİ SOFYA'YA YOLCULUK

Mimari özellikleri nedeniyle Sofya gezilecek yerler listenizin ilk sırasına alabileceğiniz Aleksandr Nevski Katedrali Bulgaristan’ın bağımsızlığını kazanmasını sağlayan Rus-Osmanlı Savaşı’nda ölen 200.000’e yakın Slav kökenli asker anısına inşa edilmiş. 1912 yılında tamamlanarak kullanıma açılan katedral, göz alıcı güzelliğini Neo-Bizans mimarisi ve altın kaplama kubbesi sayesinde kazanıyor. Çeşitli büyüklüklerde 12 çanı bulunan yapı, dünyanın en büyük Ortodoks katedralleri arasında sayılıyor.
Komünizm çöktükten sonra aslına uygun olarak restore edilen kubbesi ve minaresinin yüksekliğiyle dikkat çeken Banyabaşı Camii   Sofya kent merkezindeki popüler Osmanlı yapılarından birisi. 1576 yılında Mimar Sinan tarafından inşa edilen Banyabaşı Camii, günümüzde Sofya’da ibadete açık tutulan tek Müslüman ibadethanesi konumunda. Giriş ücreti ödemeden ziyaret edebileceğiniz yapının içerisinde 700 kişi ibadet edebiliyor.
Erken Hıristiyanlık dönemine ait Aziz George Rotunda Kilisesi Sofya’da inşa edilmiş en eski yapı unvanını taşıyor. Mimari bilgisi olan gezginlerin adından anlayabileceği üzere dairesel tasarıma sahip kilise, 3. yüzyılın sonunda veya 4. yüzyılın başında inşa edildiği düşünülen daha büyük bir yapı kompleksinden günümüze ulaşan tek bölüm. Osmanlı döneminde cami olarak kullanılmış yapının arka tarafında, Roma döneminden kalma bir yolun bozulmamış kısmını görebilirsiniz.
Sofya’nın ana alışveriş bölgesi konumundaki Vitoşa Bulvarı pek çok ünlü Batılı markanın mağazaları ile zengin menülü kafe ve restoranlarla dolu bir yer. Adını Sofya yakınındaki bir dağdan alan bulvar, 1. Dünya Savaşı döneminde inşa edilen kamusal binalar sayesinde önemli bir ticari merkez haline gelmiş. Patrik Eftemii Bulvarı’ndan, Hilton Oteli’ne kadar uzanan bulvarda ayrıca mimari açıdan oldukça güzel olan ve ziyaret edebileceğiniz Sofya Adalet Sarayı, Sveta Nedelya Ortodoks Kilisesi, Ulusal Kültür Sarayı gibi binalar bulunuyor.
Adını dilimize “Boris’in Bahçesi” olarak çevirebileceğim Borisova Gradina, yemyeşil parklardan hoşlanan gezginler için Sofya gezilecek yerler listesine eklediğimiz bir mekân. İnşasına ve yeşillendirme çalışmalarına 1884 yılında başlanan park, adını Çar 3. Boris’ten almış. Komünist rejimin 1944-1989 yılları arasında adını Özgürlük Parkı olarak değiştirdiği yeşil alanda yürüyüş yaparken Sovyet Anıtı, Üniversite Gözlem Evi, Açık Hava Okulu gibi ilginizi çekebilecek yerleri ziyaret edebilirsiniz.
Kent merkezinin 8 kilometre güneyindeki Vitoşa Dağı’nın eteklerinde yer alan Boyana Kilisesi farklı dönemlerde inşa edilmiş 3 yapıdan oluşuyor. İnşa süreci 10. yüzyılın sonunda başlayıp, 19. yüzyılın ortasında sona eren kilisenin en önemli özelliği olarak 1259 yılında çizilmiş freskleri gösteriliyor. Yapının önceki dönemlerinde çizilmiş duvar resimlerinin üzerine işlenmiş 89 sahnede 240 insan figürünü barındıran bu freskler, Doğu Avrupa Orta Çağ sanatının günümüze ulaşmış en başarılı örnekleri arasında sayılıyor.
Kent Bahçesi’ne bakan Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu bir grup tiyatrocu tarafından 1904 yılında kurulmuş. Tiyatronun 1952-1962 arasında Krastyu Sarafov adıyla anılan binası, 1907 yılında kullanıma açılmış. 1923’te yangın sonucu, 2. Dünya Savaşı’nda ise bombalamalarla ağır hasar alan tiyatro binasının dışı her defasında aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiş. Ancak Neo-klasik mimari ile inşa edilen binanın iç kısmında ve ön cephesinde önemli değişiklikler yapılmış.
Yerel halkın bir bölümünün Aziz Sofya’nın ruhu tarafından yüzyıllardır korunduğuna inandığı Ayasofya Kilisesi’ni tarihsel öneme sahip dini yapıları gezmekten hoşlanıyorsanız Sofya gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. Kente adını veren Ayasofya Kilisesi, Bizans İmparatorluğu’nun ilk dönemlerinde antik bir Roma tiyatrosunun ve bir dizi eski kilisenin bulunduğu alan üzerine inşa edilmiş. Haç şeklinde tasarlanmış olan dini yapının tarihi boyunca işlevi sadece Osmanlı döneminde değiştirilmiş.
Ülkenin 1944-1989 yılları arasında yönetimi altında olduğu komünist rejim dönemine ait sanat eserlerinin sergilendiği Sosyalist Sanat Müzesi 2011’de açılmış. Koleksiyonu 45 yıllık dönem içerisinde yaratılmış irili ufaklı heykel, büst ve tablolardan oluşan müzede Todor Zhivkov, Vladimir Lenin, Joseph Stalin gibi komünizmin önde gelen liderlerinin, komünist yönetim altında çalışmış işçilerin, kızıl ordu askerlerinin heykellerini ve portrelerini görebilirsiniz.
Ortaçağ döneminden itibaren oluşturulmuş yerli ve yabancı eserlerden oluşan 50.000 parçalık koleksiyona sahip Ulusal Sanat Galerisi 1934 yılında kurulmuş. Monarşinin kaldırılmasının ardından 1946’da Battenberg Meydanı’ndaki eski Kraliyet Sarayı’na taşınan müzenin koleksiyonunun büyük kısmını 19. ve 20. yüzyıl tabloları oluşturuyor. Müze, Bulgar halkının kültürel ve sanatsal gelişimi hakkında bilgi edinmek için ideal bir mekân.
Altın kaplı kubbeleri ve mimarisiyle Sofya’nın en zarif kilisesi olarak tanımlanan Rus Kilisesi  Bulgaristan’ın özgürleştirilmesi için yapılan savaş sırasında Rus birlikleri tarafından 1882 yılında yıkılan Saray Camii’nin yerine 1914 yılında inşa edilmiş. Yeşil ve beyaz renklerin hâkim olduğu dış cephesinin güzelliğine rağmen kilisenin en çok ilgi çeken kısımlarını içerisindeki freskler ve ana girişin solunda yer alan mezar bölümü oluşturuyor.
Sofya gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken en önemli gezi noktaları bunlar. Eğer Sofya seyahatinizde yeteri kadar vaktiniz varsa gezi listenize şu noktaları da ekleyebilirsiniz:
National Museum of Military History, Vitosha Dağı, Antika Pazarı, City Park, Kara Camii, Women’s Market, Borisova Gradina TV Kulesi, Etnoğrafya Müzesi, Kraliyet Sarayı, Krystal Garden, Love Park, Pirotska Caddesi, Sofya Sinagogu, St Paraskeva Kilisesi, Sveta Petka Kilisesi ve Tsar Ivan Shishman Caddesi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder