2019 ERKEN REZERVASYON FIRSATLARINI YAKALAYIN.... AYRICALIKLI OLMANIN TADINI ÇIKARTIN... DETAYLI BİLGİ VE REZERVASYON : 0224 225 4343 - 0534 835 86 85 (whatsapp)

Online Otel / Tatil Rezervasyonu


Booking.com

ŞİİRİN ŞEHRİ ŞİRAZ’DA GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER





Her şehri ayrı bir değer, her karış toprağı ayrı bir birikim olan İran’ın en çok turist çeken şehirlerinden biridir Şiraz. Coğrafya ve nüfus bakımından ülkenin 6. büyük şehri olarak kabul edilen Şiraz, turistik ve ticari gelişiminden kaynaklı İran için oldukça önemli. İran seyahati boyunca bir şekilde zaman ayırıp Şiraz’ı tanıma fırsatı bulan çoğu gezgin için de durum aynen bu şekilde. Tarih boyunca Fars kültürünü dünyaya tanıtmış çok sayıda ünlü şairin yaşamını geçirdiği Şiraz’da mutlaka görülmesi gereken yerleri sizler için sıraladık;

PERSEPOLİS

Şiraz’da bulunan birçok gezginin henüz şehir merkezini dahi görmeden çabucak atlayıp gittiği yere Persepolis deniyor. Şiraz’ın 70 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Persepolis adından da anlaşılabileceği üzere Pers’lere ait bir antik kent. Hatta bu antik şehir, Büyük Pers İmparatorluğu’nun merkezi olarak kabul ediliyor. Oldukça geniş bir alana yayılan Persepolis, içinde bulundurduğu mermer oymaları, dev heykelleri ve el işçiliği ile uzun çalışmalar sonucunda elde edilmiş oyma sanat eserleriyle zamanın nasıl geçtiğini fark edemeyeceğiniz noktalardan. Uzun süredir UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde olan antik kent Persepolis için yarım gününüzü ayırın ve kenti mutlaka bir rehber eşliğinde gezin.



NAKŞ-I RÜSTEM (KAYA MEZARLARI)

Persepolis’in 12 kilometre kuzeyinde bulunan Nakş-ı Rüstem, bölgenin en önemli arkeolojik merkezlerinden biri olma özelliği taşıyor. Anıt şeklinde 7 adet antik mezar sütununun bulunduğu Nakş-ı Rüstem, Fars Mitolojisi kahramanı Rüstem’i tasvir ettiğine inanılan anıt mezarlar ve bu mezarların alt bölümünde bulunan Sasani oymaları nedeniyle oldukça değerli. Akameniş krallarının kendileri için yaptırdığı düşünülen anıt mezarlardan birinde açıkça mezarın I. Darius’a ait olduğu yazıyor. Diğer mezarların ise Xerses, I. Artaxerses, II. Artaxerses, III. Artaxerses, II. Darius ve III. Darius’a ait olduğu düşünülüyor. Persepolis gibi Nakş-ı Rüstem’in de bir rehber eşliğinde gezilmesi oldukça önemli.



ERAM (İREM BAHÇESİ)

Fars edebiyatının en önemli eserlerinde adına sık sık rastlanan ve genelde “yalan dünyanın cenneti” olarak tasvir edilen İrem Bahçesi, Şiraz’ın mutlaka görülmesi gereken noktaları arasında. Endülüs’teki Alhambra Bahçesi ve Agra’daki Tac Mahal’in bahçesinden etkilenerek yapıldığı düşünülen İrem Bahçesi, Mimar Muhammed Hassan tarafından inşa edilen görkemli bir sarayı çevreliyor. Şiraz’ın masalsı atmosferini tam anlamıyla yansıtan İrem Bahçesi özellikle yaz aylarında muhteşem bir güzelliğe kavuşuyor.



KERİM HAN KALESİ

Şiraz’da mutlaka görülmesi gereken bir diğer nokta ise Kerim Han Kalesi’dir. 1766 yılında Zend Hanedanı Kerim Han Zend tarafından yaptırılan kale, toplamda 4 kilometre karelik alana yayılıyor. Kaleyi çevreleyen 12 metre uzunluğunda surların tamamı tuğlalardan oluşuyor. Kalenin 4 bir yanında bulunan burçlar ise 14’er metre. 14 metre yüksekliğindeki 4 burçtan biri diğerlerine nazaran biraz eğik olması nedeniyle İtalya’nın ünlü Pisa Kulesi’ne benzetiliyor olsa da, söz konusu eğimin Pisa Kulesi kadar olmadığını önceden bilmekte fayda var.



VEKİL CAMİİ

İhtişama ve gösterişe düşkünlüğü ile bilinen Zend Hanedanı Kerim Han’ın, bu özelliğini en çok açık ettiği eser Vekil Camii’dir. Öyle ki, 1773 yılında inşa edilen Vekil Camii, çiçek desenli çini işlemelerinin ve mozaik işlemeli sütunlarının oluşturduğu muhteşem görsellik nedeniyle sadece Şiraz’ın değil İran’ın da kartpostallara yansıyan yüzü haline gelmiş.



VEKİL PAZARI

Vekil Camii’nin hemen yanında bulunan ve Kerim Han imzası taşıyan bir başka önemli nokta ise Vekil Pazarı’dır. İran’ın en büyük kapalı çarşısı olan Vekil Pazar’ı genel görünümü itibariyle İstanbul’un ünlü Kapalı Çarşı’sına oldukça benziyor. Dünyaca ünlü İran halıları, sedef kakmalı tavlalar ve Fars kültürünü yansıtan el sanatlarının en güzel örneklerinden olan porselen takımları bu pazarda bolca görülebilir. Büyüsüne kapılıp kendinizi kolayca kaybedebileceğiniz bu pazarda alışveriş yapmak gibi bir düşünceniz varsa, pazarlık yapmayı asla ihmal etmeyin.






Telefon : 0 224 225 43 43



 Gsm : 0 534 835 86 85                        Faks : 0 224 225 43 53                          e-mail : info@perisos.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder