2019 ERKEN REZERVASYON FIRSATLARINI YAKALAYIN.... AYRICALIKLI OLMANIN TADINI ÇIKARTIN... DETAYLI BİLGİ VE REZERVASYON : 0224 225 4343 - 0534 835 86 85 (whatsapp)

Online Otel / Tatil Rezervasyonu


Booking.com

BALKANLAR’IN DİNAMİK VE KÜLTÜREL ŞEHRİ ZAGREB





Hırvatistan’ın başkenti Zagreb, Balkan coğrafyasının önemli şehirleri arasında yer alıyor. Hırvatistan’da her ne kadar Dubrovnik ismini daha çok duysak da, Zagreb ülkenin en önemli tarihi yapılarını barındıran bir kent. Zagreb her daim hareketli ve canlı bir şehir. Ülke nüfusunun dörtte biri bu şehirde yaşıyor. Eğlence hayatı, gezilecek yerleri ve yeme içme özellikleriyle turistlerin uğrak yeri halinde. Zagreb’i genel olarak Prontotour’un Balkan turları kapsamında gezmek mümkün. Ayrıca, Ljubljana-Zagreb turunda da bu hareketli şehri ziyaret edebilirsiniz.

Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi ve kültürel özellikleriyle seyahatseverlerin beğenisini kazanan Hırvatistan’ın başkenti Zagreb, aynı zamanda eğlence hayatı ile de ünlüdür. Şehrin merkezinde bulunan gece kulüpleri ve barlar genç nüfus tarafından oldukça ilgi görüyor. Ayrıca şehrin en önemli merkezi Ban Jelacic Meydanı‘nda bazen konserler de düzenleniyor. Zagrebli gençler için eğlence bir ihtiyaç gibi görülüyor.

Zagreb bu arada 2016 yılında Avrupa’nın en iyi noel pazarı ödülünü almış bir şehir. Noel pazarlarını Ban Jelacic Meydanı olmak üzere şehrin farklı 3 noktasında daha rastlayabiliyorsunuz. Özellikle noel döneminde şehir bambaşka bir hale bürünüyor. Caddeler gelin gibi süsleniyor. Birçok yerde noelle ilgili ürünler görebiliyorsunuz.



Zagreb gezilecek yerleri başlıca Zagreb Katedrali, Dolac Pazarı, Tkalciceva barlar sokağı, St Mark Kilisesi, Kırık Kalpler Müzesi olarak sıralayabiliriz. Ancak Zagreb’e geldiğinizde çevresinde bulunan Pilitvice Gölleri Milli Parkı ve bir Orta Çağ kenti olan Samobor‘u görmeden dönmeyin. Şimdi Zagreb gezilecek yerleri daha yakından tanıyalım…

HIRVATİSTAN’IN EN UZUN YAPISI: ZAGREB KATEDRALİ

Katedral, sadece Zagreb’in değil aynı zamanda Hırvatistan’ın da kültürel mirasının en değerli eseridir. Bunun sonucunda şehrin en çok ziyaret edilen yerlerin başında geliyor. Görünümüyle çok dikkat çeken bir yapıdır. Öyle ki, şehrin kuşbakışı görünümünde katedral kendini hemen belli ediyor. Nasıl olmasın ki? Katedralin uzunluğu 100 metreden fazladır. Neo gotik tarzda 11. yüzyılda inşa edilen katedral, 1880 depreminde zarar görmesine rağmen restore edilerek bugünkü haline ulaşmıştır. Meryem’in göğe kabulüne ve Macaristan kralları I. Ladislaus ve Aziz Stephen’e adanmıştır. Katedralin iç kısmının da farklı bir havası var. Zagreb’e gelip görmeden dönmeyeceğiniz yapıların başında geliyor.


ORTA ÇAĞ’DAN SÜREGELEN BİR PAZAR

Katedral ziyaretinizin ardından rotanızı hemen Dolac Pazarı‘na çevirin. Katedralin karşı arasında bulunan Dolac Pazarı, Orta Çağ’dan beri süregelen çok güzel bir pazardır. Taze sebze ve meyvelerin günlük olarak satıldığı bir pazardır. Burada ayrıca şehre özgü yerel hediyelik eşyalar da satılıyor. Şehrin merkezindeki birçok mağazaya göre fiyatlar da ucuzdur. Bu pazarın arkasında da oldukça güzel bir restoran var. Karnınız acıktıysa Kerampu restoranında bir mola verip lezzetli bir yemek yiyebilirsiniz.


ŞEHRİN ÇEKİM NOKTASI

Her şehrin kendine göre bir ana meydanı vardır. İşte Zagreb’in de çekim noktası Ban Jelacic Meydanı‘dır. Ban Jelacic Meydanı Zagreb’in en önemli merkezi durumunda. Meydan adını bir dönem valilik yapmış olan Avusturyalı Ban Jelacic’den almış. Dolayısıyla Jelacic’in atın üstünde dev bir heykeli de meydanın tam ortasında duruyor.



Bu meydanda çoğu zaman etkinliklerle de karşılaşabilirsiniz. Özellikle akşam saatlerinde kurulan platformda kimi zaman bir konser, kimi zamanda bir tiyatro etkinliğine tanık olabilirsiniz. Meydanın karşı tarafında da alışveriş caddeleri olup, hemen yanında da tramvay geçmektedir.


GECE HAYATI BU SOKAKTA

Zagreb, gece hayatının üst düzeyde yaşandığı şehirlerden biri. Kentte birçok gece kulübü yer alıyor. Ancak Hırvat gençlerinin birçoğu Tkalciceva barlar sokağına takılıyor. Burada yer alan yerel barlar çok ilgi görüyor. Kimilerinde yemek yiyip bir şeyler içebilirsiniz, kimilerinde ise müzik eşliğinde dans edebilirsiniz. Özellikle bu yerlerde ev yapımı Hırvat yemeklerini denemenizi öneririm.

RENGARENK BİR KİLİSE

Şehrin biraz daha üst kısımlara doğru ulaştığınızda rengarenk görüntüsüyle karşınıza St. Mark Kilisesi çıkıyor. Burası şehrin sembolleri arasında yer alıyor. Kilise çok tarihi bir yapı olup 13. yüzyıldan kalma. Tabii ki tarihi büyük bir önem arz etse de, görünümüyle hafızalarda yer edinmiştir. Çünkü, kilisenin çatısında seramiklerle yapılmış Hırvatistan ve Zagreb’in amblemlerini göreceksiniz. Rengarenk görüntüsüyle kilise her ziyaretçinin ilgisini çekiyor. Yakından baktığınızda kilisenin çatısındaki işlemelerin çok daha güzel olduğunu farkedeceksiniz.


KIRIK KALPLER DURAĞINDA İNECEK VAR!

Candan Erçetin’in “Kırık kalpler durağında inecek var” şarkısını birçoğumuz bilir. İşte Zagreb’deki Kırık Kalpler Müzesi bize hemen bu şarkıyı hatırlatıyor. İşin şakası bir yana, Zagreb’de böyle bir yer var gerçekten. Hırvat iki sevgili tarafından beş yıl önce başlatılan ve bugüne kadar bir çok ülkeyi gezen “Kırık Kalpler Müzesi” Zagreb’de kalıcı olarak hizmet veriyor. Olinka Vistica ve Drazen Grubisic”in beş yıl önce ilişkilerinin “mirasını” muhafaza etmek için başlattıkları ve hüzünlü ayrılıklarının tanığı yüzlerce eşya burada sergileniyor. Müzenin içinde bu anlamda birçok eşyayı görebiliyorsunuz.


ZAGREB ÇEVRESİNDE KÜÇÜK BİR KAÇAMAK

Zagreb’de şehir dışında göreceğiniz birkaç yeri de size anlatmak istiyorum. Bunlardan birincisi Pilitvice Gölleri Milli Parkı… Burası muhteşem bir doğa ile buluşacağınız ve uzun bir süre aklınızdan çıkmayacak güzellikte bir yer. Pilitvice, öyle bir yer ki sadece Zagreb’in değil, Hırvatistan’ın da en önemli turizm merkezi durumunda. Buraya sadece Zagreb’den değil, Bosna Hersek ve Adriyatik’e gelenlerin de uğramadan geçmediği bir yer.



UNESCO koruması altında olan Pilitvice’nin doğal hayatını bozmamak için çok gayret gösteriliyor. Öyle ki, kendiliğinden göle düşen bir ağaca bile dokunmuyorlar. Nedeni, suyun akışını bozmamak. Bunu gördüğünüzde inanabiliyorsunuz. Ayrıca onlarca şelale bu parkta muhteşem bir atmosfer yaratıyor. Parkın etrafını tekne ile de gezebilirsiniz.

Zagreb çevresinde gezeceğiniz bir diğer yer de Samobor. Bir Orta Çağ kenti olan Samobor katedrali, meydanı ve rengarenk yazlık evleriyle çok sevimli bir yer. Burayı da görmenizi öneririm.


ZAGREB’DEN NE ALINIR?

Zagreb alışveriş açısından tüm misafirlerini memnun eden bir şehir. Gerek dünya markaları olsun, gerekse yerel ürünler olsun istenilen her şeyi burada bulabilirsiniz. Tabii ki, ülke ile özdeşleşmiş bir ürün de kravattır. Ülkenin simgesi haline gelen kravatları satın alabilirsiniz. Hırvat bayrağının renklerinden yapılan kravatlar özellikle turistler tarafından çok ilgi görüyor. Ancak fiyatların biraz yüksek olduğunu unutmayın.


ZAGREB’DE NE YENİR?

Hırvat mutfağı çok zengin. Sadece Balkan mutfağını barındırmıyor. Adriyatik‘e kıyısı olması nedeniyle İtalya’dan etkilenmiş. Bunun yanı sıra Avusturya mutfağından örnekler almış. Böylece çeşitli lezzetleri burada bulabilirsiniz. Restoranlarda Akdeniz ürünleri, yerel lezzetlerle karşılaşabilirsiniz. Zagreb’de çok sayıda restoran bulunuyor. En önemli ve ilgi gören restoranlardan bir tanesi de Baltazar‘dır. Burada bir yemek yemenizi öneririz. Ayrıca, Kerampu restoranı da listenize alabilirsiniz. Taze ve günlük ürünlerin servis edildiği bir restorandır. Eğer Boşnak yemeklerin tadına bakmak isterseniz de size Sofra restoranı tavsiye ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder