2019 ERKEN REZERVASYON FIRSATLARINI YAKALAYIN.... AYRICALIKLI OLMANIN TADINI ÇIKARTIN... DETAYLI BİLGİ VE REZERVASYON : 0224 225 4343 - 0534 835 86 85 (whatsapp)

Online Otel / Tatil Rezervasyonu


Booking.com

BİR DELİNİN EN BÜYÜK ESERİ



İspanya’nın Fransa sınırına çok yakın olan Figueres Kasaba’sında bulunan Salvador Dali Müzesi, ben Sürrealist’im diyen birçok sanatçıyı şaşkına çeviren, içeri girdiğiniz anda ayarlarınızla oynayan türden bir sanat eseri. Savaşta zarar görmüş bir tiyatro binasının 1960 yılında restore edilerek Salvador Dali müzesine dönüştürülmesiyle oluşan bu dev Sürrealist sanat eserinin dekorasyonu ile bir Katalan delisi olan Salvador Dali bizzat ilgilenmiş.



Barselona’dan Salvador Dali Müzesi’nin yer aldığı Figueres kasabasına gitmek için RENFE Tren istasyonundan Figueres yönüne giden trenleri kullanabilirsiniz. Kasaba sadece bu müze için ziyaret edildiğinden trenden indiğinizde kime sorsanız 10 dakika yürüyüş mesafesindeki müzeye yönlendirilirsiniz.

Çatısında dev yumurtalar bulunan bir yapı görebiliyorsanız dünyanın en büyük sürrealist müzesine gelmişsiniz demektir. Müzenin bahçe kısmına giriş yaptığınızda ilk göreceğiniz şey, klasik bir arabanın üzerine yerleştirilmiş büyük ve şişman bir Artemis heykeli.

Lincoln Portresi
Müzenin giriş katında ise sizi küçük sayılmayacak bir mücevher koleksiyonu ile Salvador Dali’nin “Soft Self Portrait” tablosu karşılayacak. Aynı bölümün büyük hol kısmında da ilk bakışta ne olduğunu anlamanın zor olduğu garip bir tablo yer alıyor. Tabloya yaklaşıp biraz dikkatli baktığınızda arkası dönük ve nü olarak resmedilmiş bir kadın olduğunu görebilirsiniz. Tablodan uzaklaştıkça da gördüğünüz şeyin bir Lincoln portresi olduğunu anlayabilirsiniz. Bu uzaklaşma işlemi yerine bir fotoğraf makinesinin vizöründen bakarak ta tablodaki değişimi fark edebilirsiniz.

İnsanın zihnini kışkırtan bu tablo bakan kişinin kafasında iki soruyu ön plana çıkarıyor;
Salvador Dali farklı açılardan bakıldığında iki farklı kompozisyon görülen bu tabloyu nasıl yaptı?
Salvador Dalini’nin eşi Gala’ya ait olduğu düşünülen ve poponun ön plana çıkarıldığı nü karenin uzaklaştıkça Lincoln’ın suratı haline gelmesi ile anlatılmak istenen nedir?
Her neyse bu soruların cevabını Dali, kendisiyle yapılan bir röportajda “Bir deliyle benim aramdaki tek bir fark var. Deli akıllı olduğuna inanır. Ben ise deli olduğumun farkındayım.” cümleleriyle veriyor.

Gala’nın Yüzü
Müzede dikkat çeken başka bir eser ise Gala’nın yüzü. Odanın ortasına yerleştirilmiş bir dudak figürü ve aynı odanın duvarında yer alan iki göz tabloları ilk bakışta ayrı birer eser gibi görünse de özel bir platformdan odaya bakıldığında bu eşyalar bütünlük kazanıyor ve Gala’nın yüzü halini alıyor.



Dali’nin randevu evinden satın aldığı bir yatak ve Üst kattaki salonun tavanına çizilen resim müzenin en çok dikkat çeken başka eserleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder