2019 ERKEN REZERVASYON FIRSATLARINI YAKALAYIN.... AYRICALIKLI OLMANIN TADINI ÇIKARTIN... DETAYLI BİLGİ VE REZERVASYON : 0224 225 4343 - 0534 835 86 85 (whatsapp)

Online Otel / Tatil Rezervasyonu


Booking.com

SYDNEY OPERA HOUSE HİKAYESİ

SYDNEY OPERA HOUSE’UN HÜZÜNLÜ ÖYKÜSÜYLE TANIŞIN
Dünyanın en ünlü ve en turistik şehirlerinden biri olan Sydney, her yıl dünyanın çeşitli bölgelerinden milyonlarca turist ağırlıyor. Misafirlerine sunduğu ayrıcalıklı deneyim turları, dünyaca ünlü mimari yapıları, bitmeyen gece hayatı, şehir yaşamına komşu olabilmeyi başarmış doğal çöl yaşamı ve daha saymakla bitmeyecek birçok güzelliğiyle Sydney, her gezginin beklentisini karşılayacak türden. Sadece görsel güzellikleriyle değil, çekim unsurlarının ilginç hikâyeleriyle de ön plana çıkan Sydney’de öyle bir yapı bulunuyor ki, yapının öyküsü görkemli duruşunun ve zarafetinin önüne geçebiliyor. Sydney tatilinin önemli aşaması olan Sydney Opera House’un hüzünlü öyküsünü okumaya hazır mısınız? Cevabınız evetse, hadi başlayalım;
Sydney_Opera_House (2)Sydney’in kartpostallara taşınan yüzü Sydney Opera House, deniz ortasındaki özerk konumu, dilimlenmiş portakal kabuğunu andıran muhteşem görünümü ve tabi ki büyüklüğüyle gören herkesi kendine hayran bırakıyor. Yapımı tamamlanır tamamlanmaz dünyanın en estetik yapıları arasındaki yerini hemen almayı başarmış olan Sydney Opera House’un tamamlanma süreci öyle kolay olmamış.
1957 yılında hatırı sayılır bir opera binası yapılmak istendiği için uluslar arası düzeyde mimarların katılabileceği bir proje yarışması organize edilmiş. Yarışmaya, dilimlenmiş portakal kabuğu görünümlü opera binası projesiyle katılan Danimarkalı Mimar Jorn Utzon yarışmayı kazanmış ve kendisinden projeyi hayata geçirmesi için gereken tüm hazırlıkları yapması ve hemen başlaması istenmiş. Tam da kendisinden istenildiği gibi hemen çalışmaya başlayan Jorn Utzon, yapının dış mimarisini tamamladıktan sonra bütçe ve zaman aşımı nedeniyle istifa etmiş ve Avustralya’yı bir daha geri dönmemek üzere terk etmiş. 1973 yılında yerel müdahalelerle Sydney Opera House’ın yapımı tamamlansa da açılış törenine Mimar Utzon davet edilmemiş.  2006 yılında Sydney Opera House’un yapımı için mimara “Companion of the Order of Australia” nişanı verilmiş ve bunun için mimar ülkeye davet edilmişse de, bu kez de Jorn Utzon sağlık koşulları nedeniyle davete katılamamış.
Sydney_Opera_House (3)
Bugün 20. yüzyılın en değerli yapıları arasında gösterilen Sydney Opera House, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor. Yapının dış mimarisi kadar iç mimarisi de inanılmaz ayrıntılara sahip. Dışarıdan bakıldığında gerçek kapasitesi hakkında çok da bilgi vermeyen yapı 5 dev tiyatro binasına yani, 5540 koltuğa ev sahipliği yapıyor.
Sydney_Opera_House (4)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder