2019 ERKEN REZERVASYON FIRSATLARINI YAKALAYIN.... AYRICALIKLI OLMANIN TADINI ÇIKARTIN... DETAYLI BİLGİ VE REZERVASYON : 0224 225 4343 - 0534 835 86 85 (whatsapp)

Online Otel / Tatil Rezervasyonu


Booking.com

İŞTE ATATÜRK’ÜN HATIRASININ YAŞADIĞI DÜNYA ŞEHİRLERİ…

İŞTE ATATÜRK’ÜN HATIRASININ YAŞADIĞI <BR>DÜNYA ŞEHİRLERİ…
Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ölümünün 79. yılında saygı ve özlemle anıyoruz. Şöhreti Türkiye sınırlarını aşan Mustafa Kemal Atatürk, dünya ülkelerinde de büyük bir saygı duyulmaktadır. Gezginler Atamızın izini, ismini, heykelini ya da büstünü dünyanın birçok yerinde görebilir. Selanik’ten Küba’ya, Bükreş’ten Washington‘a kadar birçok yerde Atamızın ismi ya bir sokağa ya da bir okula verilmiş. Biz de, sizler için Atamızın yaşama veda ettiği 10 Kasım‘a özel hatıralarının bulunduğu dünya şehirlerini derledik…

 SELANİK – YUNANİSTAN

Komşumuz Yunanistan’ın şirin bir kenti olan Selanik, Atatürk’ün doğduğu ve 6 yaşına kadar kaldığı eve sahip. Günümüzde Atatürk Müzesi olarak kullanılan ev, başta Türk vatandaşları olmak üzere birçok ülkeden insanların akınına uğruyor. Müzede Atamızın kaldığı evin odalarını görebiliyorsunuz. Türkiye Başkonsolosluğu ile yanyana olan evin içinde Atamızın fotoğraflarından balmumu heykeline kadar birçok hatıra ile başbaşa kalabilirsiniz. Ayrıca evin bulunduğu sokakta yer alan dükkanlardan Atamızın hatıraları ile ilgili hediyelik eşyalardan satın alabilirsiniz.

MANASTIR (BİTOLA) – MAKEDONYA

Makedonya’da Üsküp‘ten sonra gelen büyük şehirlerden biri olan Manastır’da (Bitola) Atamızın önemli bir hatırası bulunuyor. Balkanlar’da elçilikler şehri olarak anılan Manastır, Mustafa Kemal Atatürk’ün Askeri İdadisi’ni tamamladığı yer olarak kayıtlara geçmiş. 1896-1899 yılları arasında Askeri eğitimini sürdürdüğü Manastır’daki bu okul, Makedonya’nın da desteğiyle günümüzde müze olarak hizmet vermekte. Okulun içinde Atatürk’ün büstünden giydiği kıyafetlere kadar birçok hatıra sizi bekliyor. Atatürk’e ait birçok odanın yer aldığı binada ayrıca Atatürk’ün hayatını anlatan kısa bir film izleme şansına da sahipsiniz.

SOFYA – BULGARİSTAN

Mustafa Kemal Atatürk, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da 1,5 yıl askeri ateşe olarak kalmış. Hatta bu güzel şehirden ayrılırken “kalbim Sofya’da kaldı” şeklinde bir ifadesi de olmuş. Tabii bunda bir gönül ilişkisinin olduğu da belirtiliyor. Sofya’nın en güzel kızı olarak gösterilen Bulgar Miti Kovaçeva ile tanışan Mustafa Kemal Atatürk’ün bu hikayesi birçok mecrada yayınlandı. Aynı zamanda Bulgaristan’ın yeşil başkenti Sofya’ya da büyük hayranlık duyan Atamız, o dönemde tiyatro, opera ve sanattan çok esinlenip Türkiye’deki ilk operayı başlatmış. Sofya’daki köylerde yaşayan insanlar da Atamızı çok şaşırtmış. Hatta bu insanlar nasıl bu kadar ileri düzeyde bile demiş etrafındakilere. Ankara’ya gelir gelmez hemen bir opera düzenletmiş. Atamız bu arada Sofya’da günümüzde büyükelçilerin yaşadığı konutta kalmış.

KARLOVY VARY – ÇEKYA

Çek Cumhuriyeti ya da yeni adıyla Çekya’nın başkenti Prag’a yaklaşık 1,5 saatlik mesafede bulunan Karlovy Vary için Atatürk’ün şifa bulduğu şehir diyebiliriz. Atamız, dünyanın en önemli kaplıca kenti olan Karlovy Vary’de yaklaşık 1 ay zaman geçirmiş. Bunun nedeni ise bir dönem ciddi bir böbrek rahatsızlığı yaşamış olması. Bu esnada kendisine 12 tane içme kaplıcası bulunan Çek Cumhuriyeti’nin Karlovy Vary kenti önerilmiş. Atatürk burada kaldığı süreçte kendisini eski döneme göre çok daha iyi hissetmiş. “Avrupa’daki en büyük içmeler şehri” olarak adını dünyaya duyuran Karlovy Vary’e gittiğinizde Atatürk’ün kaldığı oda ayrıca belirtiliyor. Şifalı suların çıktığı kaynaklar günümüzde de hala yoğun ilgi görmekte. Şehri ziyaret edenler Atamızın kaldığı odayı ve onun anılarını yazıp kahvesini içtiği pastaneyi de ziyaret etme şansı yakalıyor.  Atatürk yurt dışında gördüğü birçok farklı fikri ülkemizde de uygulayarak hayata geçirmiş. Hatta Yalova’daki kaplıca fikrinin de Karlovy Vary’den çıktığı belirtiliyor. Atatürk’ün Yalova’da böyle tesisler kurulması için çalışmalar başlatmış.

BÜKREŞ – ROMANYA

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk‘ün büstü dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Romanya’nın başkenti Bükreş’te de bulunuyor. Şehrin en işlek caddesi olan Victoriei’de bulunan Atatürk’ün büstü ünlü Odeon Tiyatrosu‘nun önünde yer alıyor. Türk bir işadamının yaptırdığı Atatürk’ün büstünün önünde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ifadesi hem Türkçe hem de Rumence olarak yazılmış. Özellikle Türk misafirlerinin görmeden ayrılmadığı büstün önünde 10 Kasım, 29 Ekim, 23 Nisan ve 30 Ağustos gibi tarihlerde çiçek bırakılıp bir tören gerçekleştiriliyor.

VİYANA – AVUSTURYA

Avusturya’nın başkenti Viyana, Mustafa Kemal Atatürk’te iz bırakan şehirlerden bir tanesi… Atatürk sanatın, müziğin ve resmin de başkenti olan Viyana’ya bir ziyarette bulunmuş. Burada gördüğü Urban binasından çok etkilenmiş. Yurt dışında yaptığı birçok ziyaretteki gibi hemen kafasında bir şeyler canlanmış. Döndüğünde ise halk evlerini kurmaya karar vermiş. Kısa bir zaman sonra halk evleri kurulup faaliyete geçmiş. Atatürk, yaptığı ziyaretlerde birçok yerde olduğu gibi Viyana’dan da yeni fikirlerle ayrılmış.

ÜSKÜP – MAKEDONYA

Atatürk’e gösterilen yüksek saygının olduğu bir diğer şehir de Makedonya’nın başkenti ve aynı zamanda en büyük şehri olan Üsküp… Öyle ki, her yıl 10 Kasım’da Atatürk’ü anma törenleri düzenleniyor. Törenlere Makedon devlet erkanının yanı sıra hem Makedon hem de Türk halkı ciddi bir katılım gösteriyor. Üsküp’te ayrıca Mustafa Kemal Atatürk İlköğretim Okulu da bulunuyor. Okulda Arnavut öğrencilerle birlikte Türk öğrencileri eğitim görüyor.

HAVANA – KÜBA

Küba için Atatürk’ün ülkesi ifadesini kullansak çok da yanılmayız. Öyle ki, Mustafa Kemal Atatürk ve Kurtuluş Savaşımız Küba’da ders kitaplarında okutuluyor. Kübalıların Atatürk’ü kendi özgürlük mücadelelerinde rol model olarak aldıkları da aktarılıyor. Küba’nın başkenti Havana‘da şehrin en güzel ve en büyük caddelerinden Del Puerto Caddesi’nde Atatürk büstü bulunuyor. O bölgede başka herhangi bir devlet adamının büstü ise yer almadığını düşünürsek, Atamıza verilen değer bir hayli fazla. Zaten Atamızın büstü, 2011 yılında heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından Havana devlet adamlarının isteği üzerine yapılmış. Burada da birçok şehirde olduğu gibi 10 Kasım tarihinde bir tören düzenlenip, çiçek bırakılıyor.

BUDAPEŞTE – MACARİSTAN

Macaristan’ın başkenti Budapeşte Orta Avrupa turlarında Viyana ve Prag ile birlikte en çok ziyaret edilen şehirlerden biri. Budapeşte’nin de turistler tarafından en çok ilgi gören yerlerin başında Buda Kalesi geliyor. Tuna Nehri‘nin ikiye ayırdığı Budapeşte’de şehrin Buda tarafında kalan yapı zamanında Osmanlı’nın kontrolü altındaydı. İşte Buda Kalesi’ni çevreleyen sokağa Mustafa Kemal Atatürk’ün ismi verilmiş. Parkla bağlantılı olan şehirde ayrıca Naphegy adlı çocuk parkında Atatürk’ün bir büstü de yer alıyor. Atatürk’e hayran bir millet olan Macarlar büstün yapımını üstlenmiş.

ROTTERDAM – HOLLANDA

Hollanda‘nın önemli bir şehri olan Rotterdam‘da Atamızın hatırası ile karşılaşmak mümkün. Şehrin merkezinde Atatürkstraat yani bir Atatürk Caddesi bulunuyor. Tabelanın altında ise Atatürk’ün doğum ve ölüm yılının bilgileri yazıyor. Tabelada ayrıca, Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı olduğu ifadelerine de yer verilmiş.

ROMA – İTALYA

İtalya’nın başkenti Roma, dünyanın en güzel şehirleri arasında yer alıyor. Her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilen Roma’da büyük bir bulvara Mustafa Kemal Atatürk ismi verilmiş. Burada ayrıca Atamız için bir anıt da yaptırılmış. Mermerden yapılmış olan anıtta Mustafa Kemal’in tüm dünyaya yayılan “Yurtta Barış, Dünyada Barış” sözü bulunuyor.

WASHINGTON – ABD

Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington‘da 10 Kasım 2013 yılında tarihi bir gün yaşandı. Atamıza ölümünün 75. yılında bölgenin önemli meydanlarından biri olan Sheridan Circle’da açılan bir heykel ile duyulan saygı gösterildi. Burası ABD’nin kamu alanında sergilenen ilk Atatürk heykeli olma özelliğini taşıyor.

AMSTERDAM – HOLLANDA

Hollanda’nın başkenti Amsterdam, çok sayıda Türk vatandaşlarına ev sahipliği yapıyor. Yıllar öncesinde de Amsterdam’da yaşayan ve çalışan kişiler tarafından bir Atatürk anıtı dikilir. Şehrin kuzeyinde yer alan anıtın üstünde ulu önderin,“Yurtta Barış, Dünyada Barış” sözü bulunuyor. 1985 yılında anıtın bulunduğu semtte planlama çalışmaları esnasında sokak adları belirlenirken Atatürk anıtının bulunduğu caddeye de “Mustafa Kemal Atatürk” ismi verilir.

BAKÜ – AZERBAYCAN

Azerbaycan’ın başkenti Bakü, Atatürk’ün isminin sıklıkla kullanıldığı yerlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Öyle ki; Atamızın ismi parka ve bir okula verilmiş. Gezginler Bakü’de Atatürk Parkı ve okulunun yanı sıra ayrıca Atamızın bir de büstünü de ziyaret edebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder