2019 ERKEN REZERVASYON FIRSATLARINI YAKALAYIN.... AYRICALIKLI OLMANIN TADINI ÇIKARTIN... DETAYLI BİLGİ VE REZERVASYON : 0224 225 4343 - 0534 835 86 85 (whatsapp)

Online Otel / Tatil Rezervasyonu


Booking.com

SAKIZ ADASI


Çeşme’nin tam karşısında feribotla 45 dakika uzaklıkta hoş bir Yunan Adası. Avrupalıların Chios, Yunanların Hora dedikleri, Yunanistan’ın en büyük beşinci adası Sakız Adası, kendine özgü mimariye sahip çok sayıda ortaçağ köyü, taş evleri, bakir koyları ve ünlü sakız ağaçlarıyla gezilip görülmesi gereken yerlerden. Hem de tam da yanı başımızda, öyle pahalı uçak bileti alıp çok uzaklara gitmenize gerek kalmadan birkaç günlük bir tatil için bence gayet şahane bir rota. Çeşme ve Alaçatı ile birleştirip ortaya güzel bir rota çıkarabileceğiniz bir yer.

Sakız Adası, oldukça zengin ve köklü bir geçmişe sahip. Herodotos günümüzden yaklaşık 2500 yıl evvel, coğrafyacı Strabon ise 2000 yıl evvel Sakız’dan söz etmişler. Denizcilik ve deniz ticareti ile gelişen adanın nüfusunun MÖ 6. yüzyılda neredeyse 80 binlere ulaşmış. Ünlü denizci kâşif Kristof Kolomb, Osmanlı idaresi altındaki Sakız’da dünyaya geldi ve Amerika’yı keşfe çıktığı seferinden önce Sakızın güzel kasabalarından Pirgi’de uzunca bir süre kalıp buradan denizcilikle ilgili bilgiler toplamış. Antik çağların en büyük destan yazarı Homeros’un İzmir’de doğup, Sakız’da yaşadığına ve eserlerini burada yazdığına inananlar çoğunlukta.

Halkının eskilerden bu yana refah içinde yaşadığı Sakız’da damla sakızı, narenciye ürünleri, zeytin, incir ticareti en önemli gelir kaynakları. Son yıllarda turizm de ekonomilerini kalkındıran önemli bir sektör. Adayı hem zengin hem de ünlü yapan şey ise adalıların mastika dedikleri sakız, gıda endüstrisinin yanı sıra, tıpta ve kozmetik sektöründe, şekerlemelerde, içki üretiminde kullanılıyor. Mastika ağacı, adanın farklı iklim ile toprak özelliklerine sahip güney kesimlerinde yetişiyor.

Mastikanın anavatanı Sakız’da öğleden sonrasından akşama kadar sokakları tenha, dükkanları kapalı görürseniz şaşırmayın. Sakızlılar öğleden sonra 14:00’te işlerini bırakıyor ve iş çıkışı öğlen yemeği yiyip sonrasında siesta yapıyorlar. Günbatımına doğru tekrar mekanlar açılıp sokaklar canlanmaya başlıyor.
Sakız Adası Gezilecek Yerler

Sakız Adası’nda irili ufaklı tam 66 köy var. Kale gibi surlarla çevrili, sır sırta dayalı, labirent gibi sokaklarıyla bazı köyler hakikaten enfes. Sakız’da gezilecek yerler arasında en önemlileri adanın seramik merkezi Armolia, kale görünümündeki köy Olympi, ilginç duvar desenli evleriyle Pirgi, ortaçağ kalesinin kıvamında labirent gibi sokaklarıyla çok sevdiğim köy Mesta, acılı hikayesiyle terkedilmiş yer Anavatos başta geliyor. Adanın batı kıyılarında kalan Cenevizliler zamanından kalan Vessa, daha ötede harika koy üzerine kurulmuş yeşil Lithi; çok iyi korunmuş durumda taş evleriyle Ege’ye nazır köy Avgonima daha çok vakti olanların görmesi gereken yerler arasında.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder