2019 ERKEN REZERVASYON FIRSATLARINI YAKALAYIN.... AYRICALIKLI OLMANIN TADINI ÇIKARTIN... DETAYLI BİLGİ VE REZERVASYON : 0224 225 4343 - 0534 835 86 85 (whatsapp)

Online Otel / Tatil Rezervasyonu


Booking.com

UĞRUNA ŞİİRLER VE ŞARKILAR YAZILMIŞ ESZTERGOM (ESTERGON)





Macaristan’ın başkenti Budapeşte’ye 66 km uzaklıkta olan Esztergom (Estergon), Avrupa’da hüküm sürmüş Osmanlı’nın 147 yıl bulunduğu bir şehir. Günümüzde ülkenin dini başkenti olan bu tarihi şehri, Budapeşte’ye geldiğinizde mutlaka görmelisiniz. Burada Osmanlı’nın izlerini, Tuna Nehri’nin en güzel halini ve önemli yapıları görebilirsiniz.
Budapeşte turlarının vazgeçilmezlerinden biridir Esztergom. Sahip olduğu değerlerle önemli bir merkez. Burasının önemi en çok Osmanlı’nın ikamet etmesinden geliyor aslında. Sonrasında Macarlarda kraliyet aileleri burada yaşadı. Aynı zamanda paranın ilk basıldığı yer olarak da dikkat çekiyor. Hal böyle olunca ekonominin de başkentidir.


ESZTERGOM KALESİ’NDE OSMANLI İZLERİ

Orta Avrupa’nın simgelerinden Tuna Nehri’nin kıvrım yaptığı yer olan Esztergom’da gezilecek yerler neler diye soracak olursanız, listenizin ilk sırasında Esztergom Kalesi’ni yazabilirsiniz. Kale büyük bir kompleks. İçinde yönetim sarayı ve kilise gibi yapılar var. Özellikle kaleden Tuna Nehri’nin manzarası ise muazzam.



Avrupa’daki ilk kale şehir olarak kullanılan Esztergom Kalesi’nde anlatılacak birçok hikaye var. Bunlardan biri de şu şekilde: Kanuni Sultan Süleyman bir gün arkadaşı Mimar Sinan ile birlikte Tuna Nehri’ne bakarlar. O sırada Mimar Sinan Tuna Nehri’ndeki suyu kaleye çıkarabileceğini iddia eder. Bunun için de Kanuni’den bir günlüğüne ordunun yönetimini ister. Kanuni teklifi kabul eder ve Mimar Sinan bir gün içinde orduyla birlikte nehirdeki suyu kaleye kadar çıkarır.


MACARİSTAN’IN EN BÜYÜK YAPISI

Kale gezisinin ardından Macaristan’daki en büyük yapı olan Esztergom Bazilikası’nı gezebilirsiniz. Görkemli bir mimariye sahip olan kilisenin içinde Macarların en büyük dini liderlerin resimleri bulunuyor. Ayrıca Hz. İsa ile Tanrı’nın resmedildiği bir görüntü de mevcut. Dünyanın en büyük 18. kilisesi olan bu bazilika, yaklaşık olarak 5 bin 600 m²’lik bir alanı kapsar ve Neoklasik tarzına iyi bir örnektir.



Yazımızı, Türkiye’nin önemli müzik adamlarından Barış Manço’nun Esztergom için yazdığı şu sözlerle bitirelim:


ESTERGON KALESİ – BARIŞ MANÇO


Estergon Estergon


Yedi krala saray olan Estergon


Biz seni nemşehirlerine Allah emaneti edip verdik


Ve işte şimdi geri almaya geldik


Serhaddin hali böyledir


Yiğid başından Ali eksik olmaz


Rumeli gazileri


Kelle verilir ama verilmez


Estergon kalasi bre dilber aman


Subaşı durak aman


Kimbilir gönlümü bre dilber aman


Bir sinsi firak


Gönül yar peşinde bre dilber aman


Yar ondan ırak aman


Akma tuna akma bre şahin aman


Ben bir dertliyim


Yar peşinden aman gezer kosar


Yandım kara bahtlıyım


Estergonu aldık bre şahin aman


Vermeyiz ele aman


Akma tuna akma bre şahin aman


Ben bir dertliyim


Yar peşinden aman gezer koşar


Yandım kara bahtlıyım


Haydin koç yiğitler


Akma tuna akma bre şahin aman


Ben bir dertliyim


Yar peşinden aman gezer kosar


Yandım kara bahtlıyım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder