2019 ERKEN REZERVASYON FIRSATLARINI YAKALAYIN.... AYRICALIKLI OLMANIN TADINI ÇIKARTIN... DETAYLI BİLGİ VE REZERVASYON : 0224 225 4343 - 0534 835 86 85 (whatsapp)

Online Otel / Tatil Rezervasyonu


Booking.com

DÜNYA YILBAŞINI NASIL KUTLUYOR?

DÜNYA YILBAŞINI NASIL KUTLUYOR?
Dünyanın neresinde olursanız olun, yeni yıl kutlamalarının sevinç, eğlence ve umut gibi duygularla karşılandığını görebilirsiniz. Bu dönemde yaşanan duygular aynı olsa da, hissetme yöntemleri farklı olabiliyor. Dünyanın en önemli ülkelerinde yeni yıl nasıl karşılanıyor sizler için derledik;
İNGİLTERE
İngiltere’de ‘içeri ilk giren’ geleneği çok değerli. Hane halkına şans getireceği düşünülen bu geleneğin gerçek olması için içeri ilk giren kişinin genç, sağlıklı ve yakışıklı bir erkek olması gerekiyor. Ayrıca koyu saçlı olması ve elinde bir parça kömür, para, ekmek ve tuz taşıması gerekli. Eskiden birbirine hediye ve para verme töreni yılbaşında yapılırmış ama zamanla Noel’e kaymış. Zaten artık para değil sadece hediye veriliyor. Yılın son günü çocuklar erkenden kalkıp komşularına şarkılar söylüyorlar. Eğer bu gezi akşamdan önce bitmezse çocukların kötü şansı çağırdıkları düşünülüyor. Bir 19. yy geleneği olsa da, Radnorshire ve Herefordshi- re’daki bazı çiftçiler hala yıl- başı günü sabah erken kalkıp tarlalarında saman ve çalı-çırpı yakıyorlar. Bu sayede iyi şans geliyor ve yıl boyunca tarlalarını koruyor.
İngiltere_yilbasi
ABD
“Hoppin John” denilen pirinçli börülce yemeğinden yeniyor; börülcelerin sade yılbaşında değil, her zaman şans getirdiği düşünülüyor. Amerika’nın en bilinen geleneği, New York’taki kutlamalarda düşürülen top. Bir binanın tepesindeki direğe çıkartılan kristal top, tam gece yarısında geri sayım ile düşürülüyor. 1907 yılından bu yana devam eden bu etkinlik internet üzerinden bir milyardan fazla kişi tarafından izleniyor. Diğer pek çok ülkede olduğu gibi burada da “Hoppin John” denilen pirinçli börülce yemeğinden yeniyor. Aslında börülcelerin sadece yılbaşında değil, her zaman şans getirdiği düşünülüyor. New York Times Square’deki yılbaşı kutlaması, dünyanın en özel etkinliklerinden biri olarak biliniyor. Genelde Noel’e önem veren Amerikalılar, yılbaşı gününü dans partilerinde veya evlerinde geçiriyorlar. Evde yenen yemeğin ardından şampanyalarını ve keklerini kapan Amerikalılar, televizyon karşısına geçiyor ve yılbaşına özel şampiyona maçlarını izliyor.
ABD_yilbasi
JAPONYA
Yeni yılın ilk 3 günü yemek pişirmenin şanssızlık getirdiğine inanırlar… Ömisoka olarak bilinen Yeni Yıl, Japon geleneklerine göre ikinci en önemli gündür. Bunun nedeni yılın son günü olmasıdır. En önemli gün ise yeni yılın ilk günü yani 1 Ocak’tır. Japonlar, bu güne hazırlanmak için öncelikle evlerini, öğrenciler okullarını, çalışanlar da iş yerlerini temizlerler. Temizlikten sonra yılın en büyük yemeği yenir. İnsanlar “tochikoshisoba” veya “toshikoshiudon” makarnaları yemek için toplanırlar. En uzun makarnaları yemelerinin nedeni bu yıldan diğer yıla kadar uzanabiliyor oluşlarıdır. Çok sayıda yemek yaparlar. Çünkü yeni yılın ilk 3 günü yemek pişirmenin şanssızlık getireceğine inanırlar. Japonya’nın her yerinde bir nevi mabet olan Shinto’lardan, gece yarısını beklemek için meydanlarda toplanmış insanlara “amazake” -pirinçten yapılan bir tür alkollü içki- dağıtılır. Pek çok Shinto’nun çanı, insanın acı çekmesine sebep olan 108 dünyevi zevk için bir kez çalınır.
epa02493169 A couple strolls through the yearend illumination 'Blue Ocean' at Shiodome business and shopping district, in Tokyo, Japan, 13 December 2010. Caretta Shiodome is a multipurpose complex with restaurants, shops, theaters and more. EPA/FRANCK ROBICHON
ARJANTİN
Yeni yıl gecesi fasulye yemenin uğurlu olduğuna inanıyorlar… Arjantin’de yeni yıl kutlamaları, genelde aileler ile birlikte güzel bir gece geçirmek ve çalışanlara birkaç günlük tatil sağlamak demektir.  Genellikle kulüplerdeki büyük partilerde doyasıya eğlenilir. New York, Sidney gibi sokaklardaki büyük kutlamalar yerine herkes akşam 21.00 olduğunda dükkanını kapatır ve partiye hazırlanmak için eve gider. Güney Amerika’nın pek çok yerinde olduğu gibi burada da yılbaşı gecesi etrafta elinizde bir bavul ile geziyorsanız, bütün yılı seyahat ederek geçireceğinize inanılıyor. Bir başka Arjantin geleneği ise, o gece fasulye yemeniz sahip olduğunuz işte başarılı olacağınıza veya daha iyi bir iş bulacağınız anlamına geliyor. Ayrıca bu gece vapurlar ile Uruguay’a geçiyor ve Punta del Estedesahilinde toplanıyorlar. Sonrasında da sabaha kadar çılgınca eğleniyorlar.
Arjantin_yilbasi
AVUSTRALYA
Harbour Köprüsü üzerindeki muhteşem havai fişek gösterileri dünyanın takip ettiği bir gelenek… Sidney’in simgelerinden olan Harbour Köprüsü’ndeki muhteşem havai fişek gösterilerini izleyebilir, boğaz’dan yükselen müzikler ile iyi vakit geçirebilirsiniz. Midnight Fireworks denilen ‘Gece yarısı Havai Fişekleri’ gösterisini izlemek ve partiye katılmak için her yıl bir milyondan fazla kişi Sidney Harbour’da toplanıyor.
Sahil boyunca sayısız seyir noktası var ama kutlamaların tam tadını çıkarmak için kendinize bir tekne bulmanız gerek. Çünkü en iyi manzara denizin üzerinde kendilerine iyi bir yer bulmuş olan bot ve teknelerden izleniyor. Güney yarım kürede yer alan Avustralya’nın en büyük şehri Sidney, yeni yılı yaz aylarında kutlu- yor. Gece yarısı yaklaştıkça Sidneysokakları ince tişörtleri ve kokteyl elbiseleri ile etrafta dolaşan insanlar ile doluyor. Hava o kadar sıcak oluyor ki, üzerinize hırka, mont hatta şal almanıza bile gerek kalmıyor. Yılın son günü aileler köprüye yakın çimenliklerde adeta kamp kuruyor ve piknik yapıyorlar. Bu sayede gece gerçekleşecek kutlamalar için birinci sınıf bir yer kapmış oluyorlar. Ünlü opera binasından ve köprüden atılan fişeklerin suyun üzerinde oluşturduğu görüntüler, dünyanın en iyi yeni yıl kutlamaları arasında sayılıyor.
Avustralya_yilbasi
PERU
Ne kadar çok üzüm yenirse, gelecek yıl o kadar çok şansınız olacağı düşünülüyor. Lima, hiçbir zaman büyük sokak partileri ile yılbaşını kutlayan bir şehir olmamış. Burada yaşayan insanlar yeni yıla aileleri ile birlikte evlerinde girmeyi seviyorlar; ama şehrin önemli noktalarında kutlamalar, eğlenceler de düzenlenmiyor değil. Limalılar’ın buluşma yeri: LarcoMar. Miraflores’deki OV. Gutierrez ve Asia plajı da LarcoMar’dan geri kalmıyor. Genç çiftler ise denize yakın olmayı seviyorlar. Bu nedenle erken gitmediğiniz sürece sahilde oturacak yer bulamayabilirsiniz. Plaja del Sol ve Plaja Blanca gibi özel plajlarda unutulmaz organizasyonlar düzenleniyor.
Açık havada düzenlenen partilerde, meydanlarda toplananlar müzik ve gösteriler eşliğinde eğleniyor. Bu partilere katılmak istemezseniz, lüks otellerin kaliteli yılbaşı programlarını da deneyebilirsiniz. Lima’da Plaza de Armas etrafında elinde bir valiz ile dolaşan kişinin yıl boyunca yolculuk edeceğine inanılıyor. Bir de saat gece 24.00’ü vurmadan ne kadar çok üzüm yenirse, gelecek yıl o kadar çok şansınız olacağı düşünülüyor. İyi şans getirmesi için kimi insanlar, içinde çiçekler yüzen su dolu küvetlerde yıkanabiliyorlar.
Peru_yilbasi
YENİ ZELANDA
Sokak partileri çok eğlenceli… Yeni Zelanda bizim için dün- yanın diğer ucundaki uzak bir ülke. Akıllara hemen yanı başındaki Avustralya’dan bile sonra gelir. Kimsenin hakkında fazla bir şey bilmediği Yeni Zelanda, dünyanın en güzel, en düzenli ve en yeşil ülkelerinden biri. Auckland’da her noktada çılgın partiler düzenleniyor. Hükümetin düzenlediği gösterilerden sonra herkes mutlaka kendi zevkine uygun bir etkinliğe gidiyor. Buradaki yılbaşı kutlamaları ve partiler genelde gençlere uygun. Her an her yerde yeni başlayan bir parti bulabiliyorsunuz.
Sokak partilerinden sahil partilerine, ünlü DJ’lerin sunduğu büyük organizasyonlardan erotik dans gecesine kadar değişik tarz- da eğlenceler bulmak mümkün. Havai fişek gösterileri ise kentin her yerinde görülebilir ama en güzelleri Bayswater of Davensport’ta.
Yeni_Zellanda_yilbasi
BREZİLYA
Yılbaşında “Corri da de Sao Silvestre” yani “Aziz Silvester Maratonu”na ev ahipliği yapıyorlar. Brezilya yaz kış sıcak olan bir ülke. Güney yarım kürede olduğundan ocak ayı Brezilyalılar için yazı temsil ediyor. Yılbaşı kutlamaları sadece yeni yılın gelişi anlamına değil; yaz sezonunun bir başka deyişle de turizm sezonunun başlangıcı anlamına geliyor. Bu da Brezilyalılar için daha çok tatil ve eğlence demek. Yılbaşı kutlamalarının akabinde, yaz sezonu başlangıcı için düzenlenen özel etkinlikler de bulunuyor. Bu nedenle Brezilyalılar yeni yılı iple çekiyor. ‘Revellion’ denilen yılbaşında Sao Pauloşehri, dünyaca ünlü bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor: “Corri da de Sao Silvestre” yani “Aziz SilvesterMaratonu”. Maraton boyunca PaulistaMeydanı başta olmak üzere pek çok cadde koşucular ile doluyor. Saat gece 24.00’ü vurunca Paulista Meydanı havai fişeklere boğuluyor. Meydanıgeceyarısında yakılan büyük alevler süslüyor.
Brezilya_yilbasi
GÜNEY AFRİKA
En önemli organizasyon Victoria&Albert Waterfront’ta düzenlenen Yeni Yıl Partisi. Çok kültürlü bir ulus olan Güney Afrika’da yeni yıl programları, parlak kostümlü yürüyüş gruplarının yaptığı kutlamalarla birlikte anılıyor. Cape Town’ın müzik dolu yılbaşı gecesinin tarihi, bölgeye Güneydoğu Asya’dan köle getiren Hollandalılar’a uzanıyor. Köleler yılda bir gün olan tatil günlerini sokaklarda müzik ve danslarla parti yaparak geçirirlermiş. Kıtanın en büyük ve önemli şehri olan Cape Town, Afrika’nın en büyük kutlamalarına da ev sahipliği yapıyor haliyle. Bu uzak şehirde tahmin etmeyeceğiniz kalite ve güzellikte havai fişek gösterileri düzenleniyor. Şehrin en önemli ve ünlü organizasyonu Victoria&AlbertWaterfront’t düzenlenen Yeni Yıl Partisi. Canlı müzik, sokak sanatçıları ve diğer etkinlikler ile bu parti, binlerce kişiyi kendine çekiyor. CampsBay’deki kutlamalar dışında büyük meydanlarda ve önemli kulüplerde de bazı programlar düzenleniyor. 31 Aralık gecesi başlayan eğlence, 1 Ocak’ta da devam ediyor. Gece 24.00’ü vurduğunda gökyüzü sarı, mor, yeşil ve kırmızı renge bürünüyor. Bu kadar parti ve dansın ardın- dan hala haliniz kaldıysa şehrin en büyük etkinliği sayılan Cape Town Minstrel Karnavalı’na katılın. Karnaval, gösterişli kostümleri, bando takımları, müzisyenler ve dansçılar ile kutlamalara farklı bir hava katıyor.
***The Cape Town Minstrel Carnival is a long running New Year tradition in the Colored Community of South Africa. Unknown when it actually started, it is rumored to have begun when a group of African-American minstrels docked in Cape Town in the late 1800s then entertained sailors with their spontaneous musical performances. The modern day Carnival started in Cape Town's District Six, an area that is best known for the forced removed of over 60,000 residents during the 1970's apartheid regime. Since the beginning, every January 2nd the self proclaimed 'Coons' parade the streets of Cape Town with marching bands, songs, and dancers all in bright colorful outfits. These troupes then compete over the month in categories ranging from best band performance to best solo song to best outfit. Farouk Jacob of the Ken Fac troop explains, "The carnival is very important to us [because the second new year is a time when we forget our problems]. We forget about what else we all have, we forget about things happening in your home, we all joining in and have fun, we don't want to think about any of our problems. After February then we start thinking about our problems again. Thats why [for us, its actually the time when we all come together]. Its the time when we all experience the same feeling, this is the time when we come and we have this joyous feeling in our hearts and want to share and give to people." Photos: Charlie Shoemaker***
KÜBA
Evin hem ön hem de arka kapısını açarak, yeni yıl karşılanıyor; eski yıl uğurlanıyor. Pek çok Kübalı yılbaşı gecesini pub veya restoranlarda geçirmeyi tercih eder. En çok bilinen gelenek, diğer yemeklerle birlikte börülce tüketmektir. Pirinç ile hazırlanan börülce, aileye iyi şans ve para getirir. Bazıları da yanlarında yeşil bir şey taşıyarak parayı çağırdığına inanır. Yılbaşında yılın her ayı için bir tane üzüm yemek, Kübalılar’ın yüzyıllar- dır sürdürdüğü bir gelenek. Bu saye- de Küba halkı üzümler sayesinde yıl boyunca iyi şans sahibi oluyor. Diğer Güney Amerika ülkelerinde olduğu gibi burada da insanlar en güzel elbiselerini giyiyor ve ellerinde boş bir valiz ile evlerinin etrafında dolanıyorlar. Bu sayede yıl içinde pek çok hayırlı yolculuk yapabiliyorlar. Bir aile geleneği olarak evin hem ön hem de arka kapısını açmak, eski yılın arka kapıdan çıkıp gitmesi, yeni yılın ise ön kapıdan eve girmesi anlamına geliyor.
Küba_Yilbasi




Telefon : 0 224 225 43 43



 Gsm : 0 534 835 86 85                        Faks : 0 224 225 43 53                          e-mail : info@perisos.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder