2019 ERKEN REZERVASYON FIRSATLARINI YAKALAYIN.... AYRICALIKLI OLMANIN TADINI ÇIKARTIN... DETAYLI BİLGİ VE REZERVASYON : 0224 225 4343 - 0534 835 86 85 (whatsapp)

Online Otel / Tatil Rezervasyonu


Booking.com

SEDDÜLBAHİR


Tarih boyunca pek çok savaşa sahne olan, kalesi, camisi ve minaresiyle, Kuzey Ege'nin yegane incilerinden biri Seddülbahir.

Çanakkale Merkez'e 33 km mesafede, Gelibolu Yarımadası'nın güneye bakan uç noktasında bulunan Seddülbahir, Çanakkale Boğazı'na girişte, denizin seddi görevini görüyor. Bu özelliğinden dolayı köye Seddülbahir demişler zaten. Seddülbahir, ‘denizin seddi' anlamına geliyor. Sahip olduğu tarihi eserleri ve doğal güzellikleri ile Kuzey Ege'nin en güzel köylerinden biri olan Seddülbahir Köyü, tarih boyunca pek çok savaşa sahne olmuş. Ancak buna rağmen başına gelen felaketler tamamen bir sır olarak tarihin derin sayfalarına gömülmüş.



2008 verilerine göre 310 kişinin yaşadığı Seddülbahir, yaz aylarında yerli turistlerin uğrak noktalarından biri şimdilerde. Özellikle yavaş yavaş yaygınlaşan yazlık tesisler, köyün nüfusunun yazın ikiye katlanmasına neden oluyor. Seddülbahir'de yaşayan yerel halk, tarım, hayvancılık ve balıkçılıkla uğraşıyor. Ancak son yıllarda turizm potansiyeli de yadsınamayacak ölçüde yüksek Seddülbahir'in.

Seddülbahir Köyü'nde Seddülbahir Eski Cami isminde bir cami, minare ve Çanakkale Muharebeleri sırasında pek çok kez ağır bir şekilde bombalanan Seddülbahir Kalesi isminde bir kale bulunuyor. Maalesef geçmişten günümüze pek çok badire atlatan bu tarihi eseler, günümüzde bir hayli harap durumda. Çanakkale Muharebeleri sırasında dağılan Seddülbahir Köyü, sonradan 1934 ve 1938 tarihlerinde Romanya ve Bulgaristan göçmenleriyle yeniden canlanmaya başlanmış.

Köyün kuruluşu ise, aslında Seddülbahir Kalesi'nin inşasıyla birlikte başlıyor. Kilitbahir ve Kale-i Sultaniye tahkimatlarının yetersiz kalmaları dolayısıyla, IV. Mehmet döneminin Sadrazamı Köprülü Mehmet Paşa, Kumkale Kalesive Seddülbahir Kalesi'ni yaptırmaya karar vermiş. 1656 – 1657 tarihlerinde inşasına başlanan kaleler, 1659'da tamamlanmış. Kale ustaları ve dizdarları, ailelerini de bölgeye getirerek, Seddülbahir Köyü'nün kurulmasına neden olmuşlar. 1914'de 200 haneden oluşan köy, 3 Kasım 1914 bombardımanından sonra boşaltılmak zorunda kalmış. O zaman köyü terk edenler, bir daha da geri dönmemişler.

Tarih boyunca pek çok savaşa sahne olan Seddülbahir Köyü'nün başına ne gibi felaketlerin geldiği ise tam olarak bilinmiyor. Şimdilerde turizm yönünden Çanakkale'nin en önemli köylerinden biri olan Seddülbahir, geçmişin hatıralarını Eski Camii ve Seddülbahir Kalesi ile yaşatıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder