2019 ERKEN REZERVASYON FIRSATLARINI YAKALAYIN.... AYRICALIKLI OLMANIN TADINI ÇIKARTIN... DETAYLI BİLGİ VE REZERVASYON : 0224 225 4343 - 0534 835 86 85 (whatsapp)

Online Otel / Tatil Rezervasyonu


Booking.com

Dünya'daki en ilginç yerleri tanımaya ne dersiniz?



Devler Geçidi - Kuzey İrlanda / The Giants Causeway

İrlanda’nın kuzey sahillerinde yer alan ‘Devler Geçidi’ adındaki volkanik oluşum görülmeye değer bir doğa harikası. Volkanik bir patlama sonucu oluşan yaklaşık 40.000 beşgen şekilli bazalt kolonun bulunduğu bölge, UNESCO tarafından Dünya Miras Alanları listesine de alınmış.







Devler Geçidi Efsanesi


Efsaneye göre İrlanda’nın kuzey sahillerinde Finn MacCool adında bir dev yaşıyormuş.Karşı kıyı İskoçya’da yaşayan Benandonner adlı dev, Finn’in en ezeli rakibiymiş. Finn bir gün kimin en iyi olduğuna karar vermek için Benandonner’i İrlanda’ya davet etmeye karar vermiş, ancak devleri denizin karşısına geçirecek kadar büyük bir gemi bulunmamaktaymış. Bunun üzerine Finn çok büyük kayalardan denize bir geçit yapmış. Fakat geçidi kullanarak gelen Benandonner’i gören Finn, rakibinin tahmin ettiğinden daha büyük ve kuvvetli olduğunu farkedince korkarak evine kaçmış ve her akıllı adam gibi karısına akıl danışmış. Karısı alelacele büyük bir beşik yapmış ve Finn’i bir bebek gibi giydirip beşiğe yatırmış. Bir süre sonra Benandonner evlerine gelmiş ve Finn’in nerde olduğunu sormuş. Kadın Finn’in birazdan geleceğini söyleyerek İskoç devi çaya davet etmiş, ama sessiz olmasını bebeği uyandırmaması söylemiş. Devasa bebeği gören Benandonner, eğer oğlu böyleyse ben babasını görmek istemiyorum diyerek arkasına bile bakmadan kaçmış, giderken de geçidi yıkmış. Efsaneye göre şimdiki ‘Devler Geçidi’ o geçitten geriye kalanlarmış.


Devler Geçidi İle İlgili Genel Bilgi


Her sıcak sıvı soğudukça büzülür ve erimiş lav da böyledir. Ancak lav kristalize olacak kadar soğuduğunda düzgün bir kalıpla çatlar ve sıcak yaz dönemlerinde kuruyan çamurlu göllerin altı gibi çatlaklara benzer şekilde genelde altı köşeli şekil oluşturur. Lavdaki temel farklılık çatlakların üstten alta doğru akarak tabanda genişlemesidir. Sonuç, kendine özgü bazalt sütun ağlardır. Hepsi birbirine ince aralıklarla yakın durmaktadır. Jeologlar bu çatlaklara "bağlantı" ve tümüne "sütun bazaltı" demektedir. Sütunların genişliği genelde 46 santimdir fakat daha küçük ve daha büyük sütunlarda vardır. Devler Geçidi, bu eşsiz oluşumunun güzel bir örneğidir.
- Devler Geçidi'ni oluşturan yaklaşık 40.000 bazalt sütun vardır.
- En yüksek sütun deniz seviyesinden 12.2  m yüksekliktedir.
- Uçurumun bazı noktaları 27.4 m kalınlığa ulaşır.
- Erimiş bazaltın saat başına 48 km'den fazla bir hızla yokuş aşağı aktığı kaydedilmektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder