2019 ERKEN REZERVASYON FIRSATLARINI YAKALAYIN.... AYRICALIKLI OLMANIN TADINI ÇIKARTIN... DETAYLI BİLGİ VE REZERVASYON : 0224 225 4343 - 0534 835 86 85 (whatsapp)

Online Otel / Tatil Rezervasyonu


Booking.com

DÜNYANIN EN MATEMATİKSEL BİNALARI

giza_genel
Yapımı incelendiğinde hayret verici matematiksel özelliklere sahip olan binalar geçmişten günümüze hepimizin oldukça ilgisini çekiyor. Eski uygarlıkların ve ‘’dahi’’ diye nitelendirilen mimarların matematik, astronomi ve güzel sanatlardan beslenerek inşa ettikleri bu yapılar üstün özellikleriyle hayranlık ve şaşkınlık uyandırmakta.
Bu yapıları inceleyen bilim insanları günümüz teknolojisiyle bile açıklamakta zorlandıkları hesaplamalarla karşılaşıyorlar.
Dünyanın dört bir tarafından kafa karıştıran, hayranlık ve şaşkınlık uyandıran matematik, astroloji ve sanatla yoğrulmuş bu yapılara daha yakından bakmaya ne dersiniz?

EDEN PROJECT, CORNWALL, İNGİLTERE

2011 yılında yapımı tamamlanan Eden Project 2.2 hektarlık bir alana kurulmuş dünyanın en büyük serasıdır. Eski bir taş ocağının çukurlarına inşa edilen yapı içerisinde bitkiler ve insanlar arasındaki ilişkiyi gösteren bir eğitim merkezi ve yüzbine yakın bitki çeşidi bulunur. Altıgen ve beşgen hücrelerden oluşan şeffaf jeodezik kubbeler oldukça zariftir. Uzaktan bakıldığında bir böceği andıran bu projenin eğitim tesislerinin spiral mimarisi Fibonacci sayı diziliminden esinlenerek tasarlanmıştır.
eden_project

PARTHENON, ATİNA, YUNANİSTAN

M.Ö 430 yılında inşa edilen Parthenon mükemmel oranlardaki uyumu ile Antik Yunan idealleri üzerine tasarlanmıştır. Uzunluğunun genişliğine oranı 9:4 olan tapınak en uygun sayısal oranların kullanılmasıyla inşa edilmiştir. Tapınağın köşelerindeki sütunlar daha çok güneş alacağı için ince gözükeceğinden diğer sütunlara oranla daha kalın yapılarak görünüşte muhteşem bir estetik sağlanmıştır. Yine tapınaktaki kabartma ve süslemelerin yükseklik ve kalınlıkları göz yanılsamalarını önleyecek şekilde tasarlanmıştır.
parthenon

TAC MAHAL, AGRA, HİNDİSTAN

Tac Mahal’in önünde fotoğraf çekilmek turistler için büyük bir zevk. Eşsiz güzellikteki bu yapı kusursuz bir simetriye sahiptir. Dört minaresi Tac Mahal’in simetrik yapısını devam ettiren en önemli unsurlardır. Pencere ve kemerleri Tac Mahal’in geometrisiyle mükemmel bir uyum içerisindedir. Dışarıya doğru eğimli olarak inşa edilen minarelerin su havuzlarına yansıması ziyaretçilere nefis bir görsel şölen sunmaktadır. Estetik açısından zirve eserlerden sayılan Tac Mahal için geometri ve estetiğin mükemmel uyumu diyebiliriz.
tac_mahal

CHICHEN ITZA, MEKSİKA

Kukulkan Piramidi ismiyle de anılan Chicken Itza, Maya uygarlığı tarafından inşa edilen bir eser. Mayaların astronomide oldukça ileri bir uygarlık olduğu bilinmektedir. Ürettikleri eserlerde de astronomi biliminden faydalandıkları bugün bilim adamları tarafından ortaya konulmaktadır. 9 kat şeklinde inşa edilen piramit dokuz gezegeni temsil etmektedir. Yapının etrafında toplam 364 adet basmak bulunmaktadır. En tepesinde yer alan platformla beraber basamaklar 365 adete ulaşır ki bu da bir yılın günlerine karşılık gelmektedir. Yapının en ilginç özelliklerinden biri ise piramidin tepesinde bulunan yılan başlarının güneş ışınlarının etkisiyle gölge oyunu oluşturup an alt basamağa kadar kıvrılarak inen görüntüsüdür.
chichen_itza

GİZA PİRAMİTLERİ , KAHİRE, MISIR

Dünyanın en ilgi çekici yapılarından olan Giza Piramitleri M.Ö 2753-2563 yıllarında inşa edilmiş. Toplamda 3 piramitten oluşmaktadırlar. Giza Piramitlerinin en büyüğü ise dünyanın 7 harikası arasında yer alan Keops Piramidi. Aynı zamanda en kusursuz ve hayret verici bir matematiğe sahip olanı. Bilim adamlarını,matematikçileri ve mimarları bugün bile hayrete düşüren bu yapının şimdiye kadar anlaşılan en ilginç özelliklerinden bazıları işe şunlardır; Bu piramidin yüksekliği ikiye bölündüğünde Pi sayısını verir. Tepe noktasından geçen meridyen karalarla denizlerin ikiye ayrıldığı noktadır. Piramidin bulunduğu yer dünyanın merkeziyle Kuzey Kutbuna eşit uzaklıktadır. Piramidin yüksekliğinin 1 milyar ile çarpımı güneş ile dünya arasındaki mesafeye eşittir. Piramidin dört yüzeyinin toplam yüzölçümü yüksekliğinin karesine eşittir. Firavun Keops’un doğum ve tahta çıkış günlerinde piramidin içerisine yılda iki kez olmak üzere güneş ışınları girer.
giza_piramidi

LA SAGRADA FAMILIA, BARSELONA, İSPANYA

Antoni Gaudi tarafından tasarlanan bina İspanya’nın en ikonik görüntülerinden biridir. Oldukça karmaşık bir yapıya sahip olan kilisenin yapımında hiperbolik paraboloid formlar kullanılmıştır. 1882 yılında yapımına başlanan ve hala tamamlanamayan Sagrada Familia Kilisesi’nin ‘’tutku cephesi’’nde bir sihirli kare yer alır. Bu karenin her bir satır ve sütununda bulunan rakamların toplamı 33 sayısını vermektedir. Bu sihirli karenin Hz. İsa’nın 33 yaşında çarmıha gerilmesinin bir sembolü olduğu söylenmektedir.
la_sagrada_familia

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder