2019 ERKEN REZERVASYON FIRSATLARINI YAKALAYIN.... AYRICALIKLI OLMANIN TADINI ÇIKARTIN... DETAYLI BİLGİ VE REZERVASYON : 0224 225 4343 - 0534 835 86 85 (whatsapp)

Online Otel / Tatil Rezervasyonu


Booking.com

Uçaklarda Tat Ve Koku Alma Duyumuz Neden Değişiyor?

Uçaklarda Tat Ve Koku Alma Duyumuz Değişiyor
Normalde yediğimizde damağımızda nefis lezzetler bırakan yemekler, uçakta tükettiğimizde nedense normale göre daha tatsız, tuzsuz gelir. Böyle durumlarda genelde yemeklerin özensiz ve kalitesiz olduğunu düşünsek de, aslında durum tam tersidir. Uçaklarda yediğimiz yemekler, en taze ürünlerden faydalanılarak en deneyimli aşçıların ellerinden çıkar. Aslında havayolu şirketleri için bu bir zorunluluktur.
Peki neden uçak yolculuğunda tat alma duygumuzda değişiklik yaşarız? İşte cevabı;
Normalde yediğimiz yemeklerden uçaktayken aynı lezzeti alamamamızın nedeni, tamamen bulunduğumuz ortamla ilgili. Uçaktayken değişen hava basıncı ve nem oranı en çok tat ve koku alma duyumuzu etkiliyor. Binlerce metre yükseklikte uçarken, tat ve koku alma duyularımızdaki eksiklik bakın nasıl oluşuyor;
Uzmanlar, uçak yükseldikçe kabindeki nem oranın ciddi düzeyde azaldığını belirtiyor. Söz konusu azalma, küçük çaplı bir yoksunluk değil. Uçak ortalama 10 bin metre yüksekteyken, kabin içinde adeta çöl iklimi hakim oluyor. Bu direk koku alma duyumuzu etkiliyor. İnsanın koku alabilmesini sağlayan en temel şey burun içinde bulunan sıvının buharlaşması.
Nem açısından çöl ikliminde böyle bir şey kesinlikle mümkün değil. Dolayısıyla burunda yaşanan kuruluk önce koku alma duyusunu yavaşlatıyor, sonra da yavaş yavaş burnun tıkanmasına neden oluyor. Uzmanlara göre tat alma duyumuzun yüzde 80’i koku alma duyumuzla ilgili. Yani tam anlamıyla koku alamadığımızda lezzet farkındalığımız da olmuyor. Nem dışında başka bir faktör de, ani basınç değişimleri. Uçuşta yaşanan ani basınç değişiklikleri, tat alma duyumuzu etkileyerek, tatlı ve tuzlu yiyecekleri daha soft kılıyor.
Uçaklarda yaşadığımız tat alma sorunlarının bir diğer nedeni ise tamamen psikolojik. Uzmanlar, uçakta yaşanan motor gürültüsünün yolcuyu ciddi derecede rahatsız ettiğini ve bu durumun tat ve koku alma duyusunda bozulmalara neden olduğunu belirtiyor. Kimi havayolu şirketleri sadece bu durumun önüne geçmek için yolcularına rahatlatıcı müzikleri dinleyerek ortam sesinden uzaklaşabilecekleri kulaklıklar dağıtıyor. Tat alma duyusunu etkileyen psikolojik faktörler sadece ses ile alakalı değil. Yemeğin sunumu da psikolojik olarak tat alma duyusunu etkiliyor. Bu nedenle önceden çok sık kullanılan plastik çatal bıçak ürünleri artık neredeyse hiçbir uçakta kullanılmıyor.
Hava yolu şirketlerinin bu konuda aldığı önlemler bunlarla sınırlı değil. Havayolu şirketlerinin aşçıları, hazırladıkları yemeğe daha fazla tuz, baharat ve şeker ekleyerek yemeğin daha hissedilebilir olmasını dağlıyor. Çöl iklimiyle yaşayan ülkelerin yemek kültürlerine bakıldığında baharatın oldukça yoğun biçimde kullanıldığını görmek mümkün. Bunun nedeni de burunda azalan buharın tat alma duyusuna olan etkisiymiş.
Uçaklarda tüketilen yemeklerin birçoğunda bu olumsuz durum yaşanırken bazı ürünlerde de tam tersi yaşanıyor. Uçaktaki gürültülü atmosferin de desteğiyle insanların tat alma duyusu, mantar ve domates gibi tatlarda daha fazla artıyor. Bu nedenle normal şartlarda çok tüketilmeyen ve tüketilmekten çok hoşlanılmayan domates suyu, uçaklarda en çok sipariş edilen içeceklerden.
Uçuşlarda tüketilen yemeklerden alınan lezzeti biraz olsun arttırmak için nem oranını arttıran burun damlaları tercih edilebilir. Bu damlalar koku alma duyunuzu biraz daha dinç tutarken, basınç değişimine bağlı tıkanma ve baş ağrılarından da koruyabiliyor.




Telefon : 0 224 225 43 43 
                  
                Gsm : 0 534 835 86 85                  
                      Faks : 0 224 225 43 53                        
       e-mail : info@perisos.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder