2019 ERKEN REZERVASYON FIRSATLARINI YAKALAYIN.... AYRICALIKLI OLMANIN TADINI ÇIKARTIN... DETAYLI BİLGİ VE REZERVASYON : 0224 225 4343 - 0534 835 86 85 (whatsapp)

Online Otel / Tatil Rezervasyonu


Booking.com

ÖZBEK PİLAVINI DENEDİNİZ Mİ?

Özbek_pilavi_genel
2.500 yıldır tadan herkesi kendine hayran bırakmayı başaran Özbek pilavını denediniz mi? Belki de farkında olmadan denemişsinizdir. Çünkü pilavın yaklaşık 100 farklı versiyonu bulunuyor. Aradaki fark ise kullanılan ekstra malzemeler, yapılış ve sunum. Pilavın köklü tarihine ise bir Türk düşünürü olan İbn-i Sina ışık tutuyor. Yazılı bir kaynak olmamakla birlikte, Özbekistan’ın Buhara kentinde doğan İbn-i Sina’nın Özbek pilavından sıkça bahsettiği söyleniyor. Peki nedir bu ünlü Özbek pilavı? Buyurun bakalım;
Özbek_pilavi (2)
Plavın yapımında kullanılan ana malzemeler et, pirinç, soğan ve havuç. Bunlar pilavın olmazsa olmazları. Pilavın yapılış biçimi her yöreye gör farklılık gösterdiğinden eklenen malzemeler de artabiliyor. Dilenirse içine kuş üzümü, nohut, ve çeşitli sebzeler ilave edilebiliyor. Yine etin kullanılma tarzı da yörelere göre değişiyor. Kimi yörelerde haşlanırken kimilerinde de kızartılarak pilava ekleniyor. Yapılış ve sunumdaki farklılıklar küçük olsa da çizgiler net. Örneğin Semerkant usulü Özbek pilavı yiyorsanız, pirincin mutlaka en altta olduğunu göreceksiniz. Buhara usulü Özbek pilavında ise tüm malzemeler birbirine karıştırılarak servis edilir.
Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de Özbek pilavı yapılıyor. Fakat her yemekte olduğu gibi Özbek pilavı da en iyi kendi yerinde yani Özbekistan’da yapılıyor. Özbekistan’da eğer eve gelen bir misafir varsa ve Özbek pilavı yapılacaksa mutfağa erkekler geçiyor. Özbekistan’da bu pilavı erkeklerin kadınlardan daha iyi yaptığına inanılıyor. Ama bu durum sadece Özbek pilavı için geçerli. Özbek pilavını yemenin öyle özel bir saati ya da öğünü filan da yok. İbn-i Sina’nın “Her çeşit yemeği gönlün çektiği zaman yemek faydalıdır” sözü üzerinden hareket eden Özbekler, Özbek pilavını kahvaltı da olmak üzere hemen her öğünde tüketebiliyor.
Özbek_pilavi (1)
Özbekistan’da Özbek pilavının taşıdığı anlam kesinlikle bir yemekten daha fazlası. Pilav Özbek halkının bir araya gelerek sosyalleşmesini sağlayan önemli bir figür. Kalabalık topluluklar halinde bir araya gelerek Özbek pilavı yenip, sofra sohbetleri ediliyor. Bu organizasyon da ”çayhane” denilen büyük yerlerde yapılıyor. Dolayısıyla dev kazanlarda pişen Özbek pilavı, sofra başı sohbetlerin en değerli mezesi haline geliyor. Yine düğün ve nişan gibi geniş katılımlı organizasyonların da en vazgeçilmez ritüellerinden biri Özbek pilavının yapılıp servis edilmesi.
2.500 yıldır dünyanın çeşitli bölgelerinde zevkle tüketilen Özbek pilavı artık Özbekistan için çok daha fazla önem taşımaya başladı. Özbek kültürünü ve Özbek Pilavını tüm dünyaya tanıtmak isteyen Özbekistan Aşçılar Birliği, bu amaca ulaşmak için birkaç yıldır Taşkent’te Özbek Pilavı Festivali’ni düzenliyor. İlginin hayli yoğun olduğu festivalde, ülkenin dört bir yanından gelen aşçılar hünerlerini sergiliyor. Eğer festivalde süreklilik sağlanabilirse Özbek pilavı, Özbekistan’ın dünyaya açılan penceresi olabilir.
Özbek_pilavi (3)




Telefon : 0 224 225 43 43 
                  
                Gsm : 0 534 835 86 85                  
                      Faks : 0 224 225 43 53                        
       e-mail : info@perisos.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder