2019 ERKEN REZERVASYON FIRSATLARINI YAKALAYIN.... AYRICALIKLI OLMANIN TADINI ÇIKARTIN... DETAYLI BİLGİ VE REZERVASYON : 0224 225 4343 - 0534 835 86 85 (whatsapp)

Online Otel / Tatil Rezervasyonu


Booking.com

Küba hakkında ilginç bilgiler

UNESCO’nun araştırmasına göre en çok görmek istenilen ülke Küba‘ymış.
Küba‘da para birim pesodur.Fiyatları devlet belirliyor.
Yaklaşık 60 bin,geneli 1959 yapımı araba bulunuyor ama tamircileri yok.Herkes tamirci,bilgiler babadan oğula geçiyor.
Şehir içi ulaşımda turistlere verilen fiyat,en kısa mesafe 5 cuc,en uzun mesafe 10 cuc.Bir önceki Trinidad yazımızda bildirdiğimiz gibi,taksilerin bir çoğu devletin çok az bir oran şahsi.Şahsi taksiler sadece %5 oranda bulunuyor.Taksilerin %95’i devlete ait ve şoförleri memur olarak hizmet veriyorlar.

küba taksisi

Tam tersi oranda ev sahipleri için geçerli,halkı %95’i kendi evinde oturuyor,kalan %5 ise devlete kira ödeyerek oturuyor.
Halk spora önem veriyor,özellikle beyzbola.Spora verilen önem kadar eğitime de çok önem veriliyor.Devlet 12 yaşına kadar öğle yemeğini karşılıyor,lise hayatı boyunca her yıl iki çift olmak üzere,okul kıyafet veriyor.
7 yaşına gelen öğrenciler komünizme bağlı kalacaklarına dair yemin ediyorlar.Yemin eden öğrencilerin boyunlarında kırmızı fular oluyor.Küba genelinde 4 öğrenciden az okul sayısı neredeyse 200.Çünkü ulaşım sıkıntısı çekiyorlar.Ama onların sloganı ‘Öğrenci okula gidemezse,okul öğrenciye gider’ şeklinde olduğu için bu şekilde öğrencilere eğitim veriliyor.
Okul puanlarına göre üniversite sınavlarına giriyorlar.Üniversite sınavı diye birşey yok,yönlendirme var.Meslek lisesi okuyanlar üniversiteye gidemiyorlar.
Devrimden önce 15 000 olan kadın sayısının sadece 17’si okuma-yazma biliyormuş.Şuan hepsi eğitimliler.Hatta Bolivya’ya öğretmen olarak bile Kübalılar gönderiliyorlar.
Ülkede çok fazla doktor var.Doktora ihtiyaç duyulan ülkelere yardım amaçlı doktor bile gönderiliyor.Doktorlar dünyanın her yerinde doktorluk yapabilsinler diye ülkeden gönderiliyor.İlaç bakımından çok gelişmiş bir ülke.Dünyanın her yerinden tedavi için buraya geliyorlar,en iyi tansiyon ilacı onlarda bulunuyor.Sedef hastalığının tedavisi de onlarda bulunuyor.Buna rağmen ortalama insan ömrü 77 yıl.Nüfusu ise 11 milyon.
Geçtiğimiz yıllarda en yoksul Latin Amerika ülkesi olan Bolivya’ya Venezuela masrafları karşılayarak,Küba’da doktor göndererek yardımcı oluyorlar.Bu Latin Amerika ülkeleri arasında ilk büyük dayanışma olarak gösterilmiş.
1959’dan beri derisi yüzünden ırkçılık yapmayan tek ülke.
Burada Latin Amerika’nın ilk treni icat edilmiş ama insan taşımacılığı için değil,şeker kamışı ihraç etmek için.Şuan Küba’da tren taşımacılığı bulunmuyor.
Cep telefonları halka 2010 yılında izin verilmiş ancak fiyatları çok yüksek olduğu için halk faydalanamıyor.İnternetten bile yeni yeni haberleri olmaya başlamış.
2000 yılında devlet enerji açığını kapatmak amacıyla ev ve iş yerlerinin ampullerini ücretsiz olarak değiştirmiş.Tursitlerin konakladığı yerlere böyle bir kısıtlama getirilmemiş.Ancak otelleri camlarını karartmışlar,böyle değişik bir uyugulamaları var,bu yüzden akşamları sokaklar daha karanlık oluyor.
Ülkenin sembol ağacı Kral palmiyesidir.
Benzinin litresi 1,3 cuc ancak kendi ürettikleri benzin yetersiz kalıyor,bir kısmını Venezuela’dan tedarik ediyorlar.
Küba’da şeker bakanlığı bulunuyor.Kölelerin en çok getirildiği ülke burasıdır,sebebi ise şeker ve tütün fabrikalarıdır.Bu işletmeler hala devam ediyor.
Eğitime çok önem verdikleri için,fabrikada tütün saran işçilere müdürleri kitap ve gazete okuyor.Her işçinin günlük bir tane puro alma hakkı var.Satıp,içmekte serbest.İyi bir işçi günde 120 civarı puro sarabiliyor.

kuba purosu

Türkleri çok seviyorlar, o kadarki Havana‘da deniz kenarında bir parkta Atatürk büstü bulunuyor. Büyükelçimiz bir kadındır.
Turistlerin kiraladıkları araçlara özel plakaları da var,kavuniçi renk turistlerin arabalarında bulunur.
3 tip güvenlik görevlilerinden ikisi alışılmış olarak polis ve askerdir.3.ise sivil olarak dolaşan devrim koruma komiteleri,yani bir çeşit halktan alıp devlete ispiyonlayan kişi.Bu tarz kişiler gönüllü olarak çalışıyor.
Küba’nın dış borcu,borsası,bankası yoktur.
2 yıl zorunlu askerlikle birlikte,kadınlar da gönüllü olarak askerlik yapabiliyorlar.
Enerji sıkıntısı çektikleri için,devlet değişik bir sistem uyguluyor.Belirli bir kota bulunuyor,bu kotayı aşan ek ücret ödüyor.
Anayasalarında devletin dini gibi birşey yok,herkes özgür bırakılmış.Çok fazla inanan bulunuyor diyemeyiz.
Sokaklarında reklam afişleri göremezsiniz,tek görebileceğiniz şey tek tük bulunan devrim sloganları.
Çiftçiler tarlalarını satamıyorlar,babadan oğula geçiyor.Halk evlerini ve arabalarını da satamıyordu ancak en yeni uygulamaya göre satışa izin verildi,tek bir şartla satın alan kişi evi veya arabayı 20 yıl içinde satamaz.
Yürürlükte olan anayasası 1976’da kurulmuş.

kuba

Küba’da 1959 yılından beri cinayet işleyenlerin sayısı 1000’i geçmiyor.
Dünyada kendine has bol çeşitli kokteylleri olan tek ülke,en meşhur içecekleri ise Pina Colada ve Mojito.
Obama’dan sonra ABD’de yaşayan Kübalılar her yıl ülkesini ziyaret edebiliyor.Obama’dan önce bu 3 yılda bir yapılabiliyordu.
Amerika’nın izni olmadan hiçbir ülke Küba’yla alışveriş yapamıyor.
Küba komunist rejimle yönetiliyor.Devletten kimsenin gitmesine izin verilmiyor.Bazende kapılarını açıyor.En son çıkış izni verildiğinde 70’li yıllarda kismeye okyanusu aşması için araç verilmemiş.Gidecek oaln kişilerin akrabaları teknelerle gelip almışlar.Akrabası olmayanlar da kendi imkanlarıyla tekne bularak gitmişler ama bir çoğu köpek balıklarına yem olmuş.O yıllarda 200 bin kişi ülkeyi terk etmiş.
Küba’ya gidecekseniz eğer çocuklar için defter kalem,kadınlar için sabun şampuan gibi hediyeler götürebilirsiniz.Orada kağıt üretimi çok az yapılıyor ve çocuklarda defterleri bittiği zaman silip tekrar aynı deftere yazıyorlar.Kadınlar da sabun ve şampuana çok önem veriyorlar ancak fiyatları çok yüksek olduğu için alamıyorlar,sabun,şampuanın yanında rujda götürebilirsiniz.
Küba,1997 yılından itibaren turizme kapılarını açmış.Otellerin %51’i devletin,%59’u İspanyolların.Çalışanları devlet memuru.
Resmi dilleri İspanyolca ama turizm sektöründe çalışanlar İngilizce biliyorlar.
Transfer,rehber gibi hizmetleri de devlet karşılıyor.
Yılda 2 milyon turist ağırlıyorlar.2 milyar dolar gelirleri var.Toplam gelirleri ise 20 milyar dolar.
İspanyol mimarisiyle donatılmış, Karayipler’in güzelliğinde kumu,güneşi,ülkesi,insanları ile Küba görülesi bir ülke.






Telefon : 0 224 225 43 43




 Gsm : 0 534 835 86 85                        Faks : 0 224 225 43 53                          e-mail : info@perisos.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder