2019 ERKEN REZERVASYON FIRSATLARINI YAKALAYIN.... AYRICALIKLI OLMANIN TADINI ÇIKARTIN... DETAYLI BİLGİ VE REZERVASYON : 0224 225 4343 - 0534 835 86 85 (whatsapp)

Online Otel / Tatil Rezervasyonu


Booking.com

YURTDIŞINDA SEYAHATLERİNİZDE SOKAK SATICILARINDAN YEMEK YERKEN


Bütün bir yıl çok sıkı çalıştınız ve tatiliniz için para biriktirdiniz. Tatil seçimi olarak da yurt dışını tercih ettiniz. Elbette bütçeniz sınırsız değil ve bütçenizi aşmamak adına öğle ve akşam yemeklerinde daha ekonomik seçimler yapmak durumunda olacağınızı bilerek çıktınız yurt dışına. Çünkü oda kahvaltı seçeneğiyle gittiğinizi, kalacağınız otelde veya turistik bir restoranda yemek yemenin bütçenizi aşacağını bilirsiniz. Hele bir de tatilden zevk almak yerine hesap ne kadar gelecek tedirginliğini yaşamayı asla istemezsiniz. Bu sebeple hep ekonomik yerlerde yemek yemeyi tercih edilir özellikle de uzak doğuya gidilmişse sokak satıcılarından veya ucuz restoranlarda yemek yemeden tatilden geri gelen yoktur. Üstelik bir yerin yerel yemeklerini deneyimlemenin en iyi yollarından birisi buysa kaçınılmaz olarak bu deneyimi yaşarsınız. Peki bu tür yerlerden yemek yemenin risklerini gözardı etmemiz mümkün müdür? Yeterince hijyenik midir, sağlıklı mıdır? Bir problem yaşar mıyız? Gibi sorularla boğulmamak adına bu ve benzeri yerlerde yemek yerken dikkat edilmesi gerekenleri bir de bizden dinleyin lütfen:

1. Yurt dışında sokak satıcılarından veya turistik olmayan köşe restoranlarında yemek yiyecekseniz ilk dikkat etmeniz gereken şey içeceğiniz su ile alakalıdır. Hatta bu uyarımızı su içeceğiniz her an değerlendirmelisiniz. İçilecek suyun kaynağını bilmiyorsanız sakın içmeyin çünkü sağlığınızı en kolay etkileyecek olan şey hijyenik olmayan sudur. Eğer şişeden içecekseniz kesinlikle kapağının sizin tarafınızdan açılması konusunda ısrar edin ya da sizin gözünüzün önünde açılmasına dikkat edin. Kesinlikle musluklardan su içmeyin. Özellikle daha az gelişmiş ülkelerde sürahi veya buna benzer su kaynaklarından su içmemeye özen gösterin. İçeceğiniz suyun mutlaka kapalı şişelerde satın alınmasında fayda vardır. Hemen her yerde özellikle de yemek yiyeceğiniz bu yerlerde kesinlikle şişe suyu sipariş ediniz.
2. Yapılan en büyük hatalardan bir tanesi de sıcak iklimlere sahip ülkelerde veya yazın gidilen her hangi bir yerde sokak satıcılarından veya ucuz köşe başı restoranlarından sipariş edilen içeceğe buz istemektir. Suyunuz veya içeceğiniz her ne kadar kapalı şişede gelmiş olsa da size sunulan buzun hangi su kaynağıyla oluşturulduğunu bilme şansınız yoktur. Ayrıca buzların çok büyük ihtimalle şehir sularından dondurulduğundan emin olabilirsiniz bu ve benzeri yerlerde. Bu nedenle içeceğinizi mutlaka soğuk sipariş ediniz, eğer soğuk gelmiyorsa da kesinlikle iradenize sahip çıkın ve buz istemeyin :)

3. Yemek yenilecek olan sokak satıcısında veya köşe başı retoranında hemen her şey gözünüzün önünde gerçekleştirilmektedir. Kullanılan malzemenin durumu, yemeğinizin içerisine konan malzemeler, yağ, un, tuz vb. tüm maddelerin ne tür yerlerde muhafaza edildiği, taze durup durmadıkları, yıkanmış olup olmadıkları gibi birçok konuda sizlere ipuçları verebilir. Bunlara mutlaka dikkat etmeniz gerekmektedir. Eğer gözünüze çarpan bir detay varsa, sebze veya meyveler sağlıksız veya uzun bir süre beklemiş görünüyorsa, özellikle de et, tavuk ve yumurta gibi birkaç saat sağlıksız ortamda kalıp bozulma ihtimali olan malzemeler açıktan yemeğin direkt içerisine giriyorsa,  orada yemek yememeniz gerektiğini anlamanız konusunda size kanıtlar sunmaktadır.
4. Özellikle uzak doğu gibi yerlere seyahatlerinizde peynir, süt, yumurta ve tüm sütten imal edilmiş ürünlerin buzdolabında muhafaza edilmiş olup olmadığına daha fazla dikkat ediniz. Bu tür malzemelerin sağlıksız ortamlarda birkaç saat bile tutulması birçok ciddi hastalığa sebebiyet vermektedir. Kahvenize koyacağınız süt, yemeğin içine konulacak krema dahil hepsinin birkaç saatliğine bile olsa dışarıda tutulmamış olması gerekmektedir. Bunları sokak satıcılarında veya köşe başı ucuz restoranlarda gözlemleyerek algılamanız kolaydır. Özellikle de tavuk, et ve bunlar gibi hayvansal besinlerin de bu konuda hassasiyeti vardır unutmayın.
5. Yurtdışı seyahatlerinizde mutlaka önü kalabalık sokak satıcılarından veya içerisi daha dolu köşe başı restoranlarını seçmeye gayret ediniz. Birçok insan ya tavsiye üzerine,  kimisi eski deneyimlerinden bazısı ise yukarıda saydığımız gözlemleri yaparak buraları tercih etmektedir. Sonuçta pahalı ve hijyenik olmayan bir yerde insanlar bir anlık bir kalabalık oluşturmazlar. Mutlaka orada yemek yemeyi tercih etmelerinin realistik bir sebebi vardır. Bizler de buna güvenebiliriz. Önceden saydığımız gözlemlerle bunu birleştirdiğimizde güvende olma ihtimalimiz fazlasıyla artmaktadır.
6. Yemeğinizi hazırlayan kişiden ortama kadar birçok konuda iyi analizler yapabilirsiniz. Aşçının ellerinin temizliğinden, eldiven kullanıp kullanmadığından, yemeğin pişirildiği yerin hemen arkasındaki ortama kadar birçok konuda analiz yapıp bir sonuca varmanız mümkündür. Mesela etrafta böcekler gözünüze çarptıysa bu bile sizlere orada yemek yememeniz gerektiğini gösteren bir mesajdır. Yemeğin pişirildiği materyallerin görüntüsü size en son ne zaman yıkanmış olabileceği konusunda ipuçları verebilir. Bu nedenle bu ve benzeri yerlerde yemek yemeden önce birkaç dakikalık bir gözlem sizleri ve de tatilinizi fazlasıyla koruyacaktır.




Telefon : 0 224 225 43 43



           Gsm : 0 534 835 86 85                    
               Faks : 0 224 225 43 53                        
e-mail : info@perisos.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder